Autor Wątek: Coś z motorem... (F)  (Przeczytany 7593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k r z y s i e k

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Czerwca 2005, 16:40:00 »
Cytat: sito
witam mam  to samo i nie pocieszęWas  wymieniłem świece przewody i szykujęsie do kopułki :( ,ale dziś mechanik powiedział mi ,że ma to samo w golfie i daje sobie rękęuciąć ,że to silniczek krokowy. czy nie zauważulićsie ,że jak autko sie dobrze rozgrzeje to objawy ustępujęa przynajmniej sa łagodniejsze?  wg mnie jeżeli tak jest to potwierdza teorięmechanika i ratuje jego rękę :cnice

to też nie silniczek, silniczek krokowy to taki elektromagnesik, czy rdokładniej elektro-zaworek, który bocznikuje powietrze omijając przepustnicęjak jest zamknięta bo silnik pracuje na wolnych obrotach. Sygnal o obrotach dostaje z kompa. Czyli jak dajesz gazu to przepustnica sie otwiera a silniczek zamyka klapkęi nie ma wpływu już na nic. Jak sie zamyka przepustnica to leci przez silniczek. Jak jest brudny to falują obroty bo klapka silniczka sie blokuje i nie dozuje dokładnie powietrza.  (ale to mają tylko nowsze silniki reszta ma wolne obroty na tzw śrubkę)

arass

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Czerwca 2005, 22:29:14 »
Cytuj (zaznaczone)
Tak jeszcze spojżałem na twój opis objawu i może zadam głupie pytanie ale....
czy Ty aby nie jezdzisz na małych prędkościach a na za wysokich biegach?

...to akurat wykluczam.
nie jest to moje pierwsze auto, a poza tym, na codzień w pracy jeżdżę5 różnymi autami i w żadnym sięz czymś takim nie spotkałem.

To jest taki objaw jakby zabrakło paliwa i jak dodajęgazu to jest wrażenie jakby na  chwilęzacięła sięlinka gazu, bo prezez ułamek sekundy jak dodajęgazu to bez odzewu. Ale linka to nie jest na pewno!

k r z y s i e k

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Czerwca 2005, 22:40:13 »
Cytat: arass

To jest taki objaw jakby zabrakło paliwa i jak dodajęgazu to jest wrażenie jakby na  chwilęzacięła sięlinka gazu, bo prezez ułamek sekundy jak dodajęgazu to bez odzewu. Ale linka to nie jest na pewno!

sprawdziłeś w końcu czy wyświetla kody błędów? proponuje zacząć od tego a nie zgadywać.
krzysiek

Bisua

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Czerwca 2005, 22:44:38 »
To jest taki objaw jakby zabrakło paliwa i jak dodajęgazu to jest wrażenie jakby na chwilęzacięła sięlinka gazu, bo prezez ułamek sekundy jak dodajęgazu to bez odzewu. Ale linka to nie jest na pewno

a moze brudna przepustnica ??

arass

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2005, 10:29:42 »
pisałem już k r z y s i e k, że wyświetla mi tylko błąd sondy Lambda, ale tylko i wyłącznie na gazie i jest to związane z innymi  spalinami.

Duckling

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Czerwca 2005, 15:08:22 »
Zabrudzony filtr gazu ?? zatkany mixer ?? a moze brak regulacji, badz rozregulowana instalka ??? sprawdzales ??? czy czujesz gaz... jesli tak to proponowalbym sprawdzic reduktor... u mnie bylo tak, ze totalny brak mocy, parchanie i dlawienie sie... okazalo sie ze byla to dziura w membranie reduktora...

k r z y s i e k

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Czerwca 2005, 16:52:10 »
pisałem już k r z y s i e k, że wyświetla mi tylko błąd sondy Lambda, ale tylko i wyłącznie na gazie i jest to związane z innymi  spalinami.

hmm..., w takim razie ja wymieniłbym przewody WM i  sprawdził co sie dzieje pod kopułką. Jak jezdzisz na gazie a nie wymieniałeś to nie zaszkodzi. Nie muszą być orginalne.
krzysiek

Duckling

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Czerwca 2005, 17:16:25 »

Tak i jesli masz LB (nie pamietam czy 1,8 wystepowaly jako LB, wiec nie bic :P) to tego nie wyregulujesz i musisz sie pogodzic z swiecacym Check Engine... proponowalbym regulacje, przewody WN tez mozna zmienic... poza tym reszte rzeczy opisalem 2 posty wyzej :)

CarinaGTI

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Czerwca 2005, 17:25:41 »
podłączenie kableków od gazu do sondy oki??
przy bardzo delikatnym dodaniu gazu jeśli ci siędławi to msui być coś związanego z mieszanką, jeśli na benzynce jest oki to przyczyny szukaj tylko i wyłącznie przy inastalacji gazowej, wsłuchaj sięjeszcze i czy przypadkiem przy delikatnym dodaniu gazu na LPG nie masz jakby odgłosów takiego stukania delikatnego- podobne do delikatne pierdzenia tłumika
jeśli byłyby ciut większe obroty i na gazie i na benie to powietrze lewe skądś ciągnie

arass

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Czerwca 2005, 16:23:58 »
niestety, dzieje siętak na benzynie i na gazie.

zacząłem sięzastanawiać nad tym lewym powietrzem. Jak mi zakładali gaz to założyli mi dwa grzybki bezpieczeństwa, jeden zamiast tłumika szmerów- ten jest ok, natomiast drugi w obudowie filtra powietrza i tutaj nie dałbym głowy że siedzi szczelnie- muszęgo uszczelnić i wtedy sprawdzę.

tak, jest to LB- twierdzisz Duckling, że nie pozbędęsiętego świecenia Check Engine??

k r z y s i e k

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Czerwca 2005, 16:40:25 »

zacząłem sięzastanawiać nad tym lewym powietrzem. Jak mi zakładali gaz to założyli mi dwa grzybki bezpieczeństwa, jeden zamiast tłumika szmerów- ten jest ok, natomiast drugi w obudowie filtra powietrza i tutaj nie dałbym głowy że siedzi szczelnie- muszęgo uszczelnić i wtedy sprawdzę.

tak, jest to LB- twierdzisz Duckling, że nie pozbędęsiętego świecenia Check Engine??

To prawda że silnik moze nierówno chodzić od lewego powietrza ale jezeli wpada za przepustnicą, w filtrze nie ma znaczenia. W każdym razie  lewe powietrze nie wpłynie na szarpania a raczej na falowanie obrotów.
To musi być usterka jakiegoś elementu  zapłonu bo pojawia sie przy zasilaniu gazem i benzyną.
krzysiek

Duckling

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Czerwca 2005, 17:25:04 »

Ale co sie dzieje ??? swieci Check Engine i na benzynie i na gazie ??

Jesli tak to padla sonda... a raczej czujnik ubogiej... przerabialem to miesiac temu... daje krzynke piwa ze grzalka ;) kod bledu 21 ... niestety rowna sie to koszty :( trzeba szukac uzywki ...

Duckling

• Gość
Co¶ z motorem... (F)
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Czerwca 2005, 17:28:50 »

Tak gdyz nie wyregulujesz instalki aby do 3000 podawala bardzo ubogie paliwo (bodajze 20:1 jak pamietam) a nagle po przekroczeniu 3000rpm -  14,7:1, jakos nie wiem czy na II gen. jest mozliwosc takiej regulacji... jesli tak to ja jestem chetny na wszelkie podpowiedzi... jak narazie metoda prob i bledow, wyregulowana jest tak aby nie byla ograniczona, czyli ok 14-16:1 dzieki temu jezdzi slicznie... a nie do 130 km/h :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl