Autor Wątek: woda w bagzniku  (Przeczytany 3537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Majk11

• Prawie Toyot
woda w bagzniku
« dnia: 29 Października 2020, 15:19:55 »
Witam zauważyłem. ze do. bagaznika leci mi woda i zbiera się  pod kołem zapasowy. Podjęciu boczka (jest mokr) widoczne są kropelki wody i wygląda na to że woda dostaje się między  profilami bagaznika

Offline Krzysztof 4444

• Prawie Toyot
Odp: woda w bagzniku
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2021, 22:41:08 »
Posiadam Corolle e12, woda zbiera się u mnie w bagażniku ponieważ w jesieni i zimie często są duże wahnięcia temperatury dzień/noc
połączone z wysoką wilgotnością.  Pod kołem zapasowym mam dwa korki spustowe, i wypuszczam tą wodę, samochód trzymam pod wiatą. W lecie nie mam wody w bagażniku.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2021, 22:47:32 wysłana przez Krzysztof 4444 »

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2021, 16:59:32 »
A w mojej e12 HB też miałem wodę w bagażniku, co deszcz to sporo wody, oglądałem z każdej strony którędy może lecieć i u mnie leciało pod tym plastikiem a dostawała się tam przez pęknięta uszczelkę. Wymieniłem uszczelkę i jak na teraz wody nie ma.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2021, 23:07:01 »
A w mojej e12 HB też miałem wodę w bagażniku, co deszcz to sporo wody, oglądałem z każdej strony którędy może lecieć i u mnie leciało pod tym plastikiem a dostawała się tam przez pęknięta uszczelkę. Wymieniłem uszczelkę i jak na teraz wody nie ma.

Ten plastyk to kratka kompensacyjna.Chyba o niej piszesz bo innego plastykowego elementu w okolicy bagażnika nie widziałem. Jak leje się woda przez jej uszczelnienie, to najpierw zapełnia się wnęka za nadkolem>> tam na samym dole jest mały korek z plastykową siatka na spodzie>> warto go wyczyścić - bo często po tych gumowych "wahlarzach" w kratce kapie woda właśnie do tej wnęki. Sama uszczelka szybko parcieje , ja zamiast tej uszczelki zastosowałem taśmę butylową fi 6mm.. Póki co jest ok.
Często leje się uszczelnieniem tylnych lampa, otworami pod mocowanie zderzaka a jak już auto leciwe to corolla E12 "rozkleja się"  na dachu na połączeniu błotnika z dachem w tej rynience >>i woda leje się z góry. A jak auto powypadkowe i źle "posklejane" masami na łączeniu blach to jeszcze więcej niespodzianek z "przeciekaniem"

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2021, 08:52:27 »
Normalnie nie wiem o czym piszesz nie mam pojęcia gdzie jest ta kratka kompensacyjna, ale chętnie się dowiem bo może i tam mam problem i gdzie ten korek z siatką? Mi chodziło o taką nakładkę plastykowa co jest przykręcona w bagażniku, ta co oslania ucho od zamka bagażnika, między nią jest wypełnienie z jakieś maty i ta mata była u mnie mokra. A prawdopodobnie leciało tam do środka przez uszczelkę bagażnika bo była w kilku miejscach na dole  obok tego elementu przerwana i po środku wysokości bagażnika też było pęknięcie uszczelki i woda tam się z uszczelki zbierała i przelatywała do dołu po tej macie. Wymieniłem uszczelkę i jak do tej pory mam sucho ale zobaczy się jak będą większe deszcze.

« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2021, 09:45:38 wysłana przez eref »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2021, 23:37:53 »
Normalnie nie wiem o czym piszesz nie mam pojęcia gdzie jest ta kratka kompensacyjna, ale chętnie się dowiem bo może i tam mam problem i gdzie ten korek z siatką? Mi chodziło o taką nakładkę plastykowa co jest przykręcona w bagażniku, ta co oslania ucho od zamka bagażnika, między nią jest wypełnienie z jakieś maty i ta mata była u mnie mokra. A prawdopodobnie leciało tam do środka przez uszczelkę bagażnika bo była w kilku miejscach na dole  obok tego elementu przerwana i po środku wysokości bagażnika też było pęknięcie uszczelki i woda tam się z uszczelki zbierała i przelatywała do dołu po tej macie. Wymieniłem uszczelkę i jak do tej pory mam sucho ale zobaczy się jak będą większe deszcze.

Wrzucę zdjęcia bo akurat przyfociłem tył auta jak zakładałem oryginalne PDC. Jak zdejmiesz tylny zderzak to kratki są jak na dłoni. Ten element ma na celu wyrównać ciśnienia bo inaczej nie zamknąłbyś drzwi.
W Yarisie II z lat produkcji 2006 do 2008 <przedlift> np. instrukcja PDC podaje żeby wiązkę przewodów wprowadzić do wnętrza auta właśnie przez ten otwór - głupota do kwadratu, bo wtedy na pewno będzie zaciekało we wnękę za tylnym kołem a jak jest przytkany odpływ to będzie gniło i śmiredziało:). Niby detal a później same problemy... 

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwietnia 2021, 19:35:11 »
Fotki..

Warto tam zajrzeć.
Korek można wymontować od strony tylnego koła, bez ściągania zderzaka. Także  PLUS że jest na wierzchu:)

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwietnia 2021, 22:47:20 »
Fotki..

Przepraszam ale przekręciłem nazwę, bo ta kratka nazywa się dekompresyjna. Kompensacja to inne zjawisko:)

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwietnia 2021, 15:53:45 »
Jak rozumiem to żeby zobaczyć te kratki trzeba ściągać zderzak? Są 2 takie? Bo od środka jak próbuję zobaczyć to jakieś 2 otwory w bagażniku na wysokości zderzaka wyczuwam, zobaczyć je ciężko, ale kratki to tam nie wiem czy mam? Korka jeszcze nie szukałem, ale to od strony podwozia go szukać, czy od środka bagażnika?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2021, 21:37:41 »
Jak rozumiem to żeby zobaczyć te kratki trzeba ściągać zderzak? Są 2 takie? Bo od środka jak próbuję zobaczyć to jakieś 2 otwory w bagażniku na wysokości zderzaka wyczuwam, zobaczyć je ciężko, ale kratki to tam nie wiem czy mam? Korka jeszcze nie szukałem, ale to od strony podwozia go szukać, czy od środka bagażnika?

1. Tak są 2 kratki po lewej i po prawej stronie > bardziej na boku pasa tylnego> mniej więcej pod tylną lampą. Żeby je zobaczyć wystarczy zdemontować boczki w bagażniku, i wtedy możesz ocenić czy masz w tych wnękach sucho > tam jest taki podklejony filc ala kostka wełny>> wyciszająca tylne nadkole od strony bagażnika..U mnie ta wełna aż śmierdziała od wilgoci>> po duzym opadzie robił się w tej wnęce za kołem "basenik"  Co ciekawe nigdy nie przelała mi się woda z tej wnęki za kołem do komory z wnęką na koło zapasowe, a musi jej być po sam czubek tej przegrody widocznej na zdjęciu - i wtedy przeleje się...
2. Korek jest czarny i wyjmiesz go od strony podwozia >> wystarczy zdemontować taką plastykową nakładkę  w szerokości tylnego nadkola od strony zderzaka, chyba ze masz chlapacz to jego też trzeba zdjąć.
Proponuję zajrzeć tam od bagażnika, jak na dole przy korku bedzie wilgoć to znak że kratka już przepuszcza wodę. Zresztą jak rozbierzesz poczujesz klimat. Mam też zdjęcia jak montowałem tą butylową taśmę bez ściągania zderzaka od strony bagażnika. Było ciężko ale jakoś sobie poradziłem... Wszystko wyszło przy montażu PDC bo tak był tam nawet nie zajrzał:))
pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl