Mam zrobiony chiptuning /remap/ w aucie innej marki (Smart Fortwo 0.8cdi) - tylko zmiana mapy bez jakichkolwiek modyfikacji mechanicznych/elektrycznych, przyrost mocy ponad 43% /z 41KM do 59KM/ a momentu ponad 22% /ze 100Nm do ponad 122Nm/. Zużycie paliwa w trakcie normalnej eksploatacji spadło o około 0,3÷0,5l, ale auto i tak paliło niewiele (ok. 3,5l/100km). Remap był robiony specjalnie na zamówienie do innego auta tej samej marki, ja się jedynie podpiąłem do niego po kilku latach i nie był modyfikowany do mego auta.
Wyniki:
- skrócenie czasu przyspieszania do 100km/h o około 5s /ok. 25%/,
- przyrost maksymalnej prędkości o około 20km/h,
- znaczący przyrost dynamiki przy zmianie prędkości koniecznej przy wyprzedzaniu,
- auto nie puszcza jakichkolwiek czarnych bączków z rury, nawet przy nagłym "butowaniu",
- żadnych negatywnych skutków remapu dla silnika, po przejechaniu już prawie 250kkm, obecnie silnik dobija już do 400kkm,
- przyrost mocy i momentu względem oryginalnego/fabrycznego, maksymalne moc i moment wykorzystywane są chwilowo /kilka sekund/ przy przyspieszaniu, gdyż nie da się jechać cały czas z maksymalna prędkością .