Autor Wątek: Kuny a nowa Corolla  (Przeczytany 9289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
Kuny a nowa Corolla
« dnia: 31 Października 2020, 10:34:19 »
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia Corolli przed kunami. Niedługo odbieram Corolle TS i zastanawiam się, czy zabezpieczenie środkiem TUNAP 398 komory silnika, jak w przypadku mojego dotychczasowego samochodu - Aurisa HSD, będzie równie skuteczne.

Może macie jakieś inne propozycje?

Offline Xtone

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kuny a nowa Corolla
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Października 2020, 13:53:53 »
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia Corolli przed kunami. Niedługo odbieram Corolle TS i zastanawiam się, czy zabezpieczenie środkiem TUNAP 398 komory silnika, jak w przypadku mojego dotychczasowego samochodu - Aurisa HSD, będzie równie skuteczne.

Może macie jakieś inne propozycje?

Czuję spam, a nie kuny  :czerwona:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Października 2020, 16:04:32 »
Ja wypsikalem srodkiem K2 i kuny nie zagladaja pod maske.

https://allegro.pl/oferta/preparat-odstraszajacy-kuny-i-gryzonie-k2-spray-pn-7675174509

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2020, 17:12:24 »

Czuję spam, a nie kuny  :czerwona:
[/quote]
To bardzo źle czujesz :) póki co jest to jedyny środek, który pomógł mi w walce z kunami. Ma tylko jedna wadę, wszystko pod maska się lepi.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Października 2020, 18:07:06 »
Potwierdzam, w/w środek na kuny obkleja skutecznie wszystko na czym zostanie popsikany. W swojej prawie rocznej corollce nie zauważyłem jeszcze łapek pod maską. We wcześniejszej kia sportage - prawie od pierwszego dnia. W efekcie wymieniałem wtedy jeden z węży od chłodnicy...
W necie wyczytałem też, że niektórzy producenci stosują do robienia węży gumowych substancje, które mogą (ale nie muszą) zwabić te gryzonie.
Wydaje mi się, że w naszych autach jest bardzo ciasno pod maską... Że kuna tam wejdzie - jestem tego pewien, ale czy będzie jej na tyle wygodnie, aby coś tam nabroiła? Nie wiem... Na razie niczym nie psikałem, ale odstraszacz z blaszkami na prąd (z kia) leży w gotowości  :wallbash:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Października 2020, 23:57:00 »
u mnie po 5 latach ten środek sam odparował i zniknął z plastików które były ,,obsikane,,
RAV4 2.5 hybrid

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2021, 11:13:40 »

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2021, 13:04:24 »
Czuję spam, a nie kuny 

z ciekawostek odnośnie kun. Mój brat mieszka pod lasem i problem kun zaliczył już w 3 autach. Stosował różne rzeczy i niestety nic mu nie pomaga. Największy problem to, że w tym roku kupił nowego Nissana Nawarę i jakiś miesiąc temu samochód nie odpalił. No to wezwał lawetę i do serwisu na gwarancję. A tam dzonk bo kable poprzegryzane przez kunę. Na szczęście serwis go po ludzku potraktował i nie zapłacił za naprawę, a za normalny przegląd na który i tak był umówiony za 3 dni. Gwoli ciekawostki poprzednio też kuny przegryzły kable w Nissanie. Wychodzi, że lubią Nissany. Nadzieja że nie lubią Toyot. Hehe
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2021, 13:28:59 »
Czuję spam, a nie kuny 

z ciekawostek odnośnie kun. Mój brat mieszka pod lasem i problem kun zaliczył już w 3 autach. Stosował różne rzeczy i niestety nic mu nie pomaga. Największy problem to, że w tym roku kupił nowego Nissana Nawarę i jakiś miesiąc temu samochód nie odpalił. No to wezwał lawetę i do serwisu na gwarancję. A tam dzonk bo kable poprzegryzane przez kunę. Na szczęście serwis go po ludzku potraktował i nie zapłacił za naprawę, a za normalny przegląd na który i tak był umówiony za 3 dni. Gwoli ciekawostki poprzednio też kuny przegryzły kable w Nissanie. Wychodzi, że lubią Nissany. Nadzieja że nie lubią Toyot. Hehe
Lubia Toyoty :) ale na razie tylko wygluszenie maski. Oby nie wiecej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2021, 13:56:40 »
Przewody elektryczne i węże gumowe też.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2021, 14:32:03 »
Dokładnie, węże mają domieszkę soi i te też zżerają.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2021, 21:03:06 »
U mnie działał dość skutecznie TUNAP (dopóki pamiętałem żeby go odświeżać w komorze co kilka tygodni) a potem K2.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2021, 00:42:35 »
Generalnie też o tym słyszałem a nawet widziałem wygłuszenie zjedzone przez kuny, ale co mogę powiedzieć - gdy jechałem gdzieś w dzikie rejony stosowałem dostępny na allegro KUNAGONE - taki woreczek z ścierścią różnych chyba psów itd... Bardzo spoko żadna kuna mi pod maskę nie weszła :P

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2021, 13:12:28 »
U mnie działa najtańsz kostka za 5 zł do ubikacji

Offline Pawlo89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2021, 20:33:55 »
Ja polecam liqui moly - niestety zacząłem go stosować dopiero po fakcie, najpierw psikałem jakimś Boll czy coś w tym stylu, plus zawiesiłem z 5 kostek toaletowych i x2 sierść psa (kupiony produkt), wtedy zauważyłem, że kuny jeszcze trochę delikatnie pogryzły pokrywę silnika. Po zastosowaniu liqui moly na razie jest spokój (ale kostki toaletowe i sierść psa dalej wiszą).
PS: K2 to największe gówno jakie istnieje, a te pozytywne opinie są wystawiane przez nich samych :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl