Autor Wątek: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka  (Przeczytany 48748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Otwieranie klapy bagażnika z kluczyka
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Stycznia 2021, 12:04:45 »
Otwieranie klapy z kluczyka po zamknięciu nie rygluje klapy. Taką dostałem odpowiedź od TMP, czyli jak napisałem wyżej, rozwiązanie do d.... bo i tak trzeba pamiętać o zaryglowanie.

Tak przy okazji, błyskawiczna reakcja, wczoraj wysłałem maila w tej sprawie.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Stycznia 2021, 12:52:15 »
Otwieranie klapy z kluczyka po zamknięciu nie rygluje klapy. Taką dostałem odpowiedź od TMP, czyli jak napisałem wyżej, rozwiązanie do d.... bo i tak trzeba pamiętać o zaryglowanie.

Tak przy okazji, błyskawiczna reakcja, wczoraj wysłałem maila w tej sprawie.

Dzięki za potwierdzenie, trochę kicha z takim rozwiązaniem... Pilot potrafi odryglować ale zaryglować już nie.

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Stycznia 2021, 16:09:56 »
Dzisiaj przetestowałem taki myk:
- otwieram klapę z kluczyka
- zamykam klapę kluczykiem i w trakcie jak jedzie w dół naciskam kłódkę, po domknięciu mrugnięcie kierunkowskazów potwierdza zaryglowanie.

Podobnie miałem w XC60, że jak klapa się domknęła to mrugnęły kierunki na potwierdzenie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Stycznia 2021, 19:17:36 »
zamykam klapę kluczykiem i w trakcie jak jedzie w dół naciskam kłódkę, po domknięciu mrugnięcie kierunkowskazów potwierdza zaryglowanie
Też to sprawdzałem - działa.

Offline raf82

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 06 Stycznia 2021, 21:55:43 »
zamykam klapę kluczykiem i w trakcie jak jedzie w dół naciskam kłódkę, po domknięciu mrugnięcie kierunkowskazów potwierdza zaryglowanie
Też to sprawdzałem - działa.
U mnie niestety tak nie działa ale trudno, poddaję się. Ja mam wersję Irlandzką więc widocznie wersję Polskie są inaczej skonfigurowane.

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

Offline batalista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Stycznia 2021, 20:11:58 »
W końcu dopiąłem swego - można otworzyć bagażnik nie odryglowując całego samochodu.
W poprzednim aucie tak miałem i dzień po odbiorze RAV4 zostawiłem otwarty samochód i to koło cmentarza miejskiego.
Napisałem w tej sprawie do TMP i na podstawie VIN mi odpowiedzieli, że jest to możliwe. W ASO nie potrafili tego zrobić ale jak pokazałem maila z TMP to zdobyli procedurę i dzisiaj w 5 min to zrobili.
Hej,

Również napisałem do TMP. Odpowiedzieli, że jest to możliwe i zapraszają do serwisu. W ASO pracownik dalej był zdziwiony moją prośbą i zasugerował, że takie rozwiązanie może zaburzyć pracę alarmu Cobra. W jaki sposób masz to rozwiązane. Bo skoro wszystkie drzwi są zamknięte a bagażnik otwarty to czy alarm w tej sytuacji jest rozbrajany. Pewnie wymagało to przeprogramowania. Z góry dzięki za pomoc

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Stycznia 2021, 20:28:37 »
Nie mam alarmu, tylko BLE. Niech ASO zwróci się o procedurę do TMP, nie daj się spławić. Nawet w instrukcji obsługi jest wymieniona taka możliwość ustawień indywidualnych, zobacz mój post gdzieś wyżej.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Stycznia 2021, 18:33:43 »
W końcu dopiąłem swego - można otworzyć bagażnik nie odryglowując całego samochodu.
Działa to tylko z kluczyka - można otworzyć i zamknąć samą klapę, auto cały czas jest zaryglowane. Przy otwieraniu bezdotykowym odryglowuje się cay samochód.

zapomnialem kiedys napisac, bo sie bawilem Techem...bo mnie wkurzało to pikanie 'nie zapiętych pasów' i dalem OFF

i najwazniejsze ..

Ustawilem otwieranie samej klapy z pilota - aa reszta drzwi Zamknięte ...jak ja moglem tä opcje przeoczyc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Stycznia 2021, 23:18:51 »
Działa to tylko z kluczyka - można otworzyć i zamknąć samą klapę, auto cały czas jest zaryglowane. Przy otwieraniu bezdotykowym odryglowuje się cay samochód.

zapomnialem kiedys napisac, bo sie bawilem Techem...bo mnie wkurzało to pikanie 'nie zapiętych pasów' i dalem OFF

i najwazniejsze ..

Ustawilem otwieranie samej klapy z pilota - aa reszta drzwi Zamknięte ...jak ja moglem tä opcje przeoczyc

Panie, BHP i bezpieczeństwo, jak to tak bez zapiętych pasów można?!  :grin:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Stycznia 2021, 23:33:36 »

i najwazniejsze ..

Panie, BHP i bezpieczeństwo, jak to tak bez zapiętych pasów można?!  :grin:

hah...spokojnie mam u siebie odcinek 100m drogi i jak pod brame podjezdzam..no to wiesz..wkurzalo jak juz głośno pikało .
poza tym..no bez pasów Auto hold nie odpaliszv- aa lubie to miec aktywne

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:11:58 »
Swoją drogą, żeby za każdym razem było trzeba wciskać Auto Hold to jakaś niedorzeczność i niedopatrzenie które toyota softem powinna zmienić jak najszybciej. Nawet Quashqhaiu córki wciskasz to raz i zapominasz.

Za to wielki plus za rozwiązanie z "Auto stop" Toyota tu ma najlepsze rozwiązanie z wszystkich aut które testowałem, a było tego dużo. Włącza się tylko gdy ja tego chcę poprzez mocniejsze wciśnięcie hamulca.
Klapa też fajnie sterowana na wysokość, można ustawić sobie indywidualnie na milimetry w garażu.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 09:15:10 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:15:21 »
A co to auto hołd? Przycisk widziałem, ale jakoś nie dotarłem do jego opisu w instrukcji.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:24:52 »
A co to auto hołd? Przycisk widziałem, ale jakoś nie dotarłem do jego opisu w instrukcji.

no jak masz skrzynie w automacie
i np dojezdzasz do świateł albo w korku jestes - to włäczony 'auto hold' powoduje,ze nie musisz trzymac nogi na hamulcu - tylko gdy wyhamujesz do 0 - ściägasz noge z hamulca (na ekranie zapali Ci sie kontrolka auto-hold) i auto nie jezdzie (to taki dodatkowy hamulec by nie trzymac non stop nogi na pedale) . Jak pod górke stoisz - to tak samo nie ruszy jak na D do 0 wyzerujesz.

btw
w skrzyni manualnej - widzialem na YT,ze nowy Tucson ma tez auto-hold .. wiec pewnie na tej samej zasadzie..

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:34:20 »
Od zawsze trzymam nogę na pedale hamulca. Klasyczne automaty nie specjalnie lubią częste przełączanie. Z tym rozwiązaniem będę zostawiał na D przed otwarciem bramy.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Stycznia 2021, 09:40:34 »
Od zawsze trzymam nogę na pedale hamulca. Klasyczne automaty nie specjalnie lubią częste przełączanie. Z tym rozwiązaniem będę zostawiał na D przed otwarciem bramy.

ano dlatego jak wlasnie to 'pikanie pasa' wyłäczylem bo znaim wyzerowalem bo gdy na D wyhamowalem do 0 i odpialem pas - to mi z automatu 'ręczny' sie zaciägał - ostatnio sie nie zaciäga sam ... wiec nie wiem czy sie buntuje czy co sprawdze dzis jeszcze rozne rozwiäzania bo duzo śniegu i do lasu pora zajechać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl