Autor Wątek: P III - światła LED - zasięg świecenia i trwałość  (Przeczytany 4916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
P III - światła LED - zasięg świecenia i trwałość
« dnia: 08 Listopada 2020, 22:24:16 »
Witam,

posiadam Priusa III z 2011. Przednie reflektory to światła LED (tez dwoma soczewkami).

Chciałbym zapytać Was o zasięg, otóż po wielu km nocą stwierdzam, że snop światła kończy się zbyt blisko. Jadąc po zmroku już 60-80 km/h mam ochotę zaświecać światła drogowe, bo po prostu nie widać tyle ile bym chciał widzieć przy tej prędkości. Same światła są bardzo jasne ale świecą za krótko. Mam porównanie do mojego starego auta (99') z najzwyklejszymi halogenowymi światłami i tam wiązka światła choć była mniej intensywna to świeciła bardziej naprzód dzięki czemu mogłem łatwo dostrzec jakieś kontury jezdni, pobocza ze znacznie większej odległości. To samo się tyczy elementów odblaskowych, jak idzie pieszy, czy jedzie rowerzysta to przy starym aucie dostrzegałem to wcześniej niż przy Prusaku.

Moje pytanie: czy też macie takie spostrzeżenia? Czy może to kwestia regulacji?

Ponadto czy światła LED w Prusaku są samopoziomujące? Np. nie widzę samopoziomowania jak to ma miejsce w innych autach z ksenonami, że po odpaleniu silnika widać jak wiązka światła się poziomuje.

Czytałem też o trwałości tych reflektorów. Z tego co czytałem to na ogół użytkownicy nie narzekają na ich trwałość. Producent twierdzi, że na 10 lat użytkowania mają starczyć (niestety nie mam źródła). Czy macie z tymi reflektorami jakieś doświadczenia zarówno od strony trwałości jak i samego ich świecenia? Czy da się wymienić żarnik, zarówkę czy co tam jest osobno bez wymiany całego reflektora?

Pozdrawiam  :-)

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: P III - światła LED - zasięg świecenia i trwałość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2020, 23:15:51 »
Mam podobne obserwacje, nawet miałem założyć podobny temat czy można coś z tym zrobić. Świecą jasno, ale jakoś krótko, nie wyobrażam sobie jechać poza terenem zabudowanym szybciej niż 90-100km/h  co i tak przy tym zasięgu wydaje się bardziej na zaufanie, że nic na drodze nie będzie leżało.

Szukałem na Priuschat, niby w Prius plus wysokość świateł led można regulować, ale nic o Prius 3. Na pewno jest auto poziomowanie, co byś nie wiózł w bagażniku to światła świecą nisko.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2020, 23:20:53 »
One niestety tak świecą. Dobrze/ładnie, ale blisko. Wygląda to bardzo dziwnie, jakby nagle kończyło się odcięcie światła.
Poziomowanie jest, ale nie działa to przy opalaniu jak przy ksenonie. U mnie wystarczy że do tyłu wsiądzie jedna dorosła osoba i już na ścianie widzę że się poziomuje. Reaguje bardzo szybko.

Co do wymiany samego elementu świetlnego, to raczej wątpię. Zwłaszcza że tam świecą dwie soczewki, a z tyłu lampy jest jedna mała klapka. Miałem wymontowany reflektor w celu doszczelnienia, ale nie odważyłem się tej klapki ruszać. ;)

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2020, 23:37:49 »
Znalazłem jakieś video, gdzie widać, że jednak te wysokość można regulować https://youtu.be/FP_lDApdFAw

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2020, 23:43:29 »
Są na lampach śruby do regulacji wysokości. Wystarczy je ustawić odpowiednio. Ja mialem kiedyś problem z poziomowaniem taki, że jak miałem obciążony tył to światła się za bardzo obniżały, ale rozkręciłem czujnik i ustawiłem go zgodnie z instrukcją i jest ok.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2020, 23:54:42 »
Możesz napisać coś więcej odnośnie regulacji tego czujnika, na czym polega regulacja, gdzie można Znaleźć instrukcje?

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada 2020, 11:08:10 »
Może źle się wyraziłem pisząc, że ustawiłem ten czujnik (teoretycznie jest on nierozbieralny :)  ) - udało mi się go naprawić i później sprawdzić miernikiem napięcia zgodnie z instrukcją. Jeśli czujnik poziomowania działa dobrze to nie ma co ruszać. Najpierw ustaw światła i zobaczysz czy będzie ok.
Wszystkie instrukcje naprawy i regulacji są na tej stronie:
http://www.zatonevkredit.ru/repair_manuals. Tylko chyba z linku nie wejdziesz na tą stronę
bo wtedy wyskakuje logowanie. Trzeba ręcznie w guglu wpisać zatonevkredit i wtedy działa bez problemu. Jest tam kilka rodzajów instrukcji. Trzeba trochę poszukać.
Jest tam też o samej regulacji świateł, w jaki sposób to prawidłowo zrobić.

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada 2020, 12:12:08 »
A co do żywotności ledów (żeby nie musiały świecić bez przerwy) to ja właśnie będę montował moduł świateł dziennych w światłach drogowych (zmniejszajacy moc do 30%) jest taki na allegro z homologacją (nie wiem czy jest to w 100% zgodne z przepisami, ale na pewno bardziej niż inne rozwiązania - np dwufunkcyjne żarówki w kierunkowskazach). Dodatkowo chcę zrobić wyłącznik świateł dziennych po wciśnięciu "ręcznego" hamulca.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 12:17:37 wysłana przez Julian »

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopada 2020, 16:17:53 »
Dzięki. Link do instrukcji regulacji świateł, jest wszystko dokładnie opisane pozioma i pionowa regulacja!

http://zatonevkredit.ru/repair_manuals/raw_content/AWIr1qyoBFyj9RK35L0q

Przy okazji jest akcja policji twoje światła nasze bezpieczeństwo, na stronie jest lista stacji diagnostycznych biorących udział. Ostatni termin 21.11

https://www.policja.pl/pol/aktualnosci/195250,TwojeswiatlaNaszebezpieczenstwo.html
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 16:38:39 wysłana przez arthi »

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2020, 10:42:09 »
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzie. Bardzo ciekawy wątek się rozwinął  :grin:

Na pewno spróbuje ustawić samemu światła w Priusie wg instrukcji z linku. Jak to zrobię to podzielę się z Wami efektami.

Myślę, że jeszcze nie należy zamykać wątku bo temat jest rozwojowy :)

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2020, 10:43:09 »
A co do żywotności ledów (żeby nie musiały świecić bez przerwy) to ja właśnie będę montował moduł świateł dziennych w światłach drogowych (zmniejszajacy moc do 30%) jest taki na allegro z homologacją (nie wiem czy jest to w 100% zgodne z przepisami, ale na pewno bardziej niż inne rozwiązania - np dwufunkcyjne żarówki w kierunkowskazach). Dodatkowo chcę zrobić wyłącznik świateł dziennych po wciśnięciu "ręcznego" hamulca.

Możesz podać linka do takiego modułu? Ciekawe czy domorosły mechanik byłby w stanie takie coś zamontować. :o

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2020, 23:40:29 »
To link do modułu:
https://allegro.pl/oferta/modul-swiatel-dlugich-dziennych-drl-dzienne-7048038914?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Zamontownie jest dość łatwe. Z tego co wiem, trzeba podłączyć stały plus i masę do modułu, a z modułu idą dwa kable do żarówek drogowych i kabel do podłączenia do zasilania świateł pozycyjnych (kiedy się zaświecają to dzienne gasną). Ja chcę dodatkowo zamontować wyłącznik po wciśnięciu hamulca postojowego i będę musiał przeciągnąć kabel do kabiny i zamocować przy pedale włącznik (planuję włącznik stopu od jakiegoś auta).
I jeszcze ważna sprawa - jeśli ledy świecą się zawsze po odpaleniu auta to trzeba będzie podłączyć komputer z Techstreamem i zmienić opcję świateł na DRL włączony.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2020, 13:57:16 »
Ja także uważam że światła ledowe w prius plus są zbyt słabe. Może ktoś wie gdzie można by wymienić same chipy led w lampie? Ewentualnie można by było zamontować nowe projektory do lampy. Projektory są dostępne na AliExpress. Koszt projektorów nie jest zbyt mały,tym bardziej że w Priusie plusie są 4 takie projektory, ale efekt na pewno byłby super.

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2020, 14:09:55 »
Ja myślę przeciwnie, że ledy w P3 świecą bardzo dobrze. Mam porównanie z nową Corollą 2020, którą jeżdżę. Tam ledy świecą ok. ale w wąskim zakresie i widać na drodze miejsca w których światło jest bardziej skupione i trochę gorzej mi się jedzie w nocy. W Priusie świecą szerzej i bardzo równomiernie oświetlają (bo ma po 3 ledy w lampie) , a jak się zapoda drogowe to jest efekt dużo dużo lepszy niż w Corolli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl