Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lisek.19

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Listopada 2020, 19:56:40 »
Dzięki panowie za info kurcze a dodałem dziś płynu już no nic muszę obserwować

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Grudnia 2020, 16:02:17 »
Podjechałem dziś do serwisu ponieważ stan oleju wzrósł ok. 1 cm ponad stan. Zlali nadmiar do poziomu max i kazali "jeździć i obserwować :-)" Mechanik stwierdził ,że wygląd i zapach oleju jest ok. mimo, że była wyczuwalna benzyna - zapach podobny do mieszanki z dwusuwa. Obecnie mam przebieg 13500 km i auto jeździło ostatnio na bardzo krótkich dystansach.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Grudnia 2020, 18:29:50 »
Podjechałem dziś do serwisu ponieważ stan oleju wzrósł ok. 1 cm ponad stan. Zlali nadmiar do poziomu max i kazali "jeździć i obserwować :-)" Mechanik stwierdził ,że wygląd i zapach oleju jest ok. mimo, że była wyczuwalna benzyna - zapach podobny do mieszanki z dwusuwa. Obecnie mam przebieg 13500 km i auto jeździło ostatnio na bardzo krótkich dystansach.
JAKI SAMOCHÓD hybryda czy na PB ??
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Stycznia 2021, 08:23:31 »
"Na oko"...to mechanik może iść do okulisty.
centymetr ponad stan to już bardzo dużo i powinni wymienić olej, stary do analizy i próbować znaleźć przyczynę (najczęściej przez zmianę mapy silnika, bo ewidentnie przelewa na sssniu)
Z i tak rzadkiego 0w16 zrobi się 0w10.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Stycznia 2021, 19:16:56 »
centymetr ponad stan to już bardzo dużo i powinni wymienić olej, stary do analizy

Pełna zgoda Krisman. Moim zdaniem jest to podstawa do wymiany oleju na koszt serwisu bo ewidentnie taka sytuacja może generować niepożądane skutki. Jeżeli nie chcą tego sprawdzić to zlany olej dał bym do analizy na własny koszt (nie są to jakieś duże kwoty) i pismo z wynikami do TMP. Użytkowanie auta na krótkich dystansach nie ma tu nic do rzeczy.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Stycznia 2021, 19:39:59 »
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/zabojca-silnika/782jhye

Słabo to wygląda. Nie widzę żadnych rozwiązań tego problemu poza jeżdżeniem na trasy co jakiś czas. Ciekawe czy gdy silnik dobrze się dotrze (10kkm) zjawisko będzie mniej występowało.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 19:41:34 wysłana przez Baca90 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Stycznia 2021, 21:29:19 »
Nie będzie, jeśli po drodze zaczną padać silniki lub osprzęt, to zaczną różne akcje typu zmiana mapy itp. Oby silniki toyoty okazały się lepsze od dziecka renault/nissan 1 2 turbo (w nisssnie nosił oznaczenie1.2 dig-t) bo tu było "grubo" stąd szybko go zastąpiono 1.3 dig-t renault/nissan/mercedes.
Te akcje tylko przedłużały agonię I padały po gwarancji. Oczywiście tylko część, bo na bieżąco w nim "gmyrano" inne pierścienie, wtrysk I kilka zmian map.
Tym co rozrzedzało olej najpierw przyrastało, a po jakimś czasie zaczęło używać. Skutki degradacji podzespołów.
Mój kolega walczył od początku aż mu w końcu zmienili silnik I sprzedał dziada, a w jego miejsce kupił znacznie bardziej udanego 1.6 dig-t.
Nie jest dużym problemem lekkie pezyrastanie I powrót do normy, ale centymetr na bagnecie to już nie żarty.
Wiem,  że już są osoby z pląbami na wlewie oleju w celu weryfikacji i to jest prawidłowe działanie świadczące o chęci rozwiązania problemu. Więc jest nadzieja,  że Toyota nie oleje tematu.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 21:32:16 wysłana przez Krisman »

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Stycznia 2021, 23:31:17 »
Auto nie odpalane co najmniej 24 godziny. Poziom oleju ok. 3 mm ponad max. Czuć benzynę. Przebieg 360 km. :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Stycznia 2021, 23:33:36 »
Sprawdź po ok.10 min po jeździe, tak się powinno sprawdzać współczesne silniki.

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Stycznia 2021, 09:56:58 »
Tak jest, procedura opisana jest krok-po-kroku w instrukcji użytkownika (str. 473):

6-3. Czynnosci serwisowe do wykonania we własnym zakresie: Komora silnikowa

Sprawdzanie poziomu i dolewanie oleju silnikowego

Poziom oleju sprawdza się za pomocą miarki przy wyłączonym silniku, gdy jest on rozgrzany do temperatury roboczej.

1. Zatrzymać samochód w bezpiecznym miejscu, na twardym, płaskim podłożu. Rozgrzać silnik, a następnie po wyłączeniu hybrydowego układu napędowego odczekać minimum 5 minut, umożliwiając ścieknięcie oleju na spód silnika.

2. Wyciągnąć miarkę, trzymając szmatkę pod jej końcówką.

3. Wytrzeć miarkę do sucha.

4. Z powrotem wsunąć całkowicie miarkę.

5. Ponownie wyciągnąć miarkę i trzymając szmatkę pod jej końcówką, odczytać poziom oleju.

6. Wytrzeć miarkę do sucha i wsunąć ją całkowicie z powrotem.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Stycznia 2021, 10:07:40 »
Nie będzie, jeśli po drodze zaczną padać silniki lub osprzęt, to zaczną różne akcje typu zmiana mapy itp. Oby silniki toyoty okazały się lepsze od dziecka renault/nissan 1 2 turbo (w nisssnie nosił oznaczenie1.2 dig-t) bo tu było "grubo" stąd szybko go zastąpiono 1.3 dig-t renault/nissan/mercedes.
Te akcje tylko przedłużały agonię I padały po gwarancji. Oczywiście tylko część, bo na bieżąco w nim "gmyrano" inne pierścienie, wtrysk I kilka zmian map.
Tym co rozrzedzało olej najpierw przyrastało, a po jakimś czasie zaczęło używać. Skutki degradacji podzespołów.
Mój kolega walczył od początku aż mu w końcu zmienili silnik I sprzedał dziada, a w jego miejsce kupił znacznie bardziej udanego 1.6 dig-t.
Nie jest dużym problemem lekkie pezyrastanie I powrót do normy, ale centymetr na bagnecie to już nie żarty.
Wiem,  że już są osoby z pląbami na wlewie oleju w celu weryfikacji i to jest prawidłowe działanie świadczące o chęci rozwiązania problemu. Więc jest nadzieja,  że Toyota nie oleje tematu.
z tego co mówił mi mechanik zbyt dużo oleju skutkuje w silnikach benzynowych uszkodzeniem uszczelnień.
Myślę że Toyota nie będzie się spieszyć, dlaczego .W moim nowym yarisie silnik od początku brał za dużo oleju.
,,Fachowcy,, serwisanci tłumaczyli że wszystkie turbo biorą .W końcu po 6 latach !!!!zostałem zaproszony do Toyoty ,na zmianę oprogramowania silnika. I nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki , silnik przestał brać olej .

I co taka dedukcja ,zajęła inżynierom aż tyle  lat??? Nie spieszyli się , bo na pewno zbyt i zarobek na sprzedaży oleju silnikowego był duży.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Stycznia 2021, 10:42:28 »
Po co wycierać w punkcie 6?  :o

Przeglądałem forum rav4world, jest tam jeden temat o benzynie w oleju. Ma tylko 10 postów, tam problem jest jakby mniejszy. Może to wynikać, z tego, że w usa odległości są dużo większe, benzyna ma więcej okazji do odparowania

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Stycznia 2021, 11:52:00 »
W moim przypadku po miejskiej jeździe jest 3mm ponad stan,a po nocy idealnie max  :o.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Stycznia 2021, 12:42:59 »
Witam ja jezdzilem z takowymi plombami potwierdzili w servisie ze stan podniesiony o prawie centymetr. Czekam na tel. mam idstawic auto i maja gmerac. Z tego co mowili zaczna od wtryskow . Wspominali ze nie bede pierwszy w tym temacie juz  kombinuja na 3 czy 4 ravkach gdzies w Polsce.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Stycznia 2021, 13:05:13 »
Po co wycierać w punkcie 6?  :o

Przeglądałem forum rav4world, jest tam jeden temat o benzynie w oleju. Ma tylko 10 postów, tam problem jest jakby mniejszy. Może to wynikać, z tego, że w usa odległości są dużo większe, benzyna ma więcej okazji do odparowania
Żeby olej nie kapnął gdzieś na przewody, o to tylko chodzi w "6"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl