Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Listopada 2020, 18:00:08 »
Ja 16 do pracy i spowrotem . w tym 12 km expresowka. Dziennie 32km.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Listopada 2020, 18:15:25 »
Ja bardzo podobnie, 2x15 do prscy+ jakiś wypad do sklepu. Do tej pory 2 odcinki ponad 300 i 200km do tego.
Sprawdzałem do tej pory trzy razy i zawsze idealnie na max. Jutro rano zobaczę jeszcze raz, bo dziś miałem dużo jazdy wokół komina i zobaczę czy to jakoś wpłynęło na stan.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 18:17:43 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Listopada 2020, 19:16:46 »
Ja 16 do pracy i spowrotem . w tym 12 km expresowka. Dziennie 32km.
To jest dobry przebieg,paliwo powinno bez problemu odparować,nie powinien się podnosić stan.Ja się kręcę po mieście i u mnie się podniósł poziom oleju,chociaż tego nie rozumiem.Silnik osiąga także temperaturę w mieście także  nie powinno być takiego problemu.Auto jest do jeżdżenia czy to w mieście czy w tasie i takich cyrków nie powinno być.Miałem wcześniej Nissana Q jeździłem nim tylko po mieście i oleju nigdy nie przybywało.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Listopada 2020, 19:58:09 »
No to miałeś  chyba szczęcie lub 1.6 a pośrednim wtryskiem. W nissanach to była plaga zarówno w dci jak i t-gdi. Poczytaj na forum nissana :) Miałem trzy, a teraz ma żona i córka nissany.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Listopada 2020, 20:38:19 »
No to miałeś  chyba szczęcie lub 1.6 a pośrednim wtryskiem.

Miałem 1.2 na turbinie,on w trasie spalał olej, ale w mieście było ok,a Toyota produkuje olej w mieście i to w benzynie.Rrozumiem hybrydę która jest niedogrzana na krótkich odcinkach i ma takie objawy.Jutro przegonie ravkę na sporcie możne ubędzie oleju.Jak nie to serwis i wymiana.Ciekawe czy to będzie odpłatnie?

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopada 2020, 21:08:28 »
jutro jade do Serwisu bede nalegal na wymiane oleju cos maja mi sprawdzac.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Listopada 2020, 21:13:01 »
ogolnie gdyby ten przyrost oleju nie mial wplywu na zywotnosc silnika to by mi nie przeszkadzal. Po to kupilem nowe auto Zeby jezdzic bezawaryjnie tym bardziej auto za 160tys. Liczylem ze toyota mnie na tym polu nie zawiedzie.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2020, 21:27:19 »
Daj znać co Ci powiedzieli w serwisie i czy płaciłeś za wymianę oleju.

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Listopada 2020, 21:41:06 »
Wymiana oleju coś zmieni?

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2020, 22:15:17 »
U mnie jest podobnie, stan na bagnecie ok. 7-8mm ponad max. i czuć lekki zapach paliwa. Te typy chyba tak mają. Niedawno  zrobiłem trasę ok. 600 km jednego dnia i nic się nie zmieniło. Codziennie to jazda z reguły na krótkich odcinkach ok. 3-6 km kilka razy dziennie. Obecny przebieg 11 600 km.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2020, 22:43:30 »
No to miałeś  chyba szczęcie lub 1.6 a pośrednim wtryskiem.

Miałem 1.2 na turbinie,on w trasie spalał olej, ale w mieście było ok,a Toyota produkuje olej w mieście i to w benzynie.Rrozumiem hybrydę która jest niedogrzana na krótkich odcinkach i ma takie objawy.Jutro przegonie ravkę na sporcie możne ubędzie oleju.Jak nie to serwis i wymiana.Ciekawe czy to będzie odpłatnie?
Nissan/Renault miał dwa wielkie niewypały, 1.5 dci (który ja miałem, padały panewki) i... właśnie 1.2 dig-t, który brał olej (jak każdy turbo), a do tego też problem z przyrastaniem oleju w mieście.( w końcu smród był tak duży, że zastąpiono go zupełnie przebudowanym 1.3 dig-t )
Więc albo miałeś szczęście, albo silnik z późniejszej produkcji bo softy zmieniali wielokrotnie, a silniki te padały. Doświadczył tego mój kolega Jacek, na tamtym forum @Jacko29. W końcu po różnych perypetiach wymienili mu silnik, auto sprzedał i kupił 1.6 tgdi (znacznie lepszy, ale tam znowu sondy lambda padały jak muchy)
Sorry za off top, ale niestety nie tylko toyota ma takie perypetie, to powszechna przypadłość silników z wtryskiem bezpośrednim.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Listopada 2020, 08:18:17 »

U mnie na bagnecie sytuacja wyglada tak jak na zdjęciu. Nalot trochę ponad 5k km.  Jazda trasa + miasto. Zapach oleju, jak oleju moim zdaniem, może czuć troszkę benzynę. Oceńcie sami czy jest OK czy trochę ponad stan. Mi się wydaje w miarę ok. Teraz obecnie zaobserwowałem ze jak rano uruchamiam to spalinowka zawsze się uruchamia dogrzewa silnik i potem zachowuje sie jak klasyczna hybryda, czyli kiedy tylko może to nie korzysta ze spalinowego. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 09:12:16 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Listopada 2020, 08:29:22 »
Wymiana oleju coś zmieni?
Pewnie nic nie zmieni na jakis czas bedzie nie rozwodniony olej. Po wizycie napisze co i jak. Ale czuje jak ma tak wiele osob to gucio zrobia

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopada 2020, 12:57:05 »
Dzisiaj rano sprawdziłem olej w silniku po nocy i o dziwo stan jest na max. i nie czuć benzyną.Po wczorajszej jeździe,gdy sprawdziłem olej po około 1 godzinie od zakończenia jazdy było jakieś 4mm ponad max i waliło benzyną. Czyżby benzyna przez  noc odparowała albo ten olej się mocniej rozszerza jak jest gorący,a że nalano go na max to taki jest efekt.Na razie trzeba jeździć i obserwować poziom oleju.Może te nowe silniki tak mają? :o

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopada 2020, 18:37:53 »
Pewnie serwisy Toyoty  tak to będą tłumaczyć  :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl