Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Listopada 2020, 19:12:57 »
Dzis bylem w aso mieli zalozyc jakies plomby cobym nie kitowal i nie kombinowal czegos*(tak to odbieram) A oni przejechali jakims silikonem bagnet i ta rurke gdzie on wcgodzi zebyn nic nie dotykal plus korek wlewu mam pojezdzic 1000km i sie zglosic. Wtedy maja ocenic i ponic zdjecie stanu na bagnecie cyknelu zeby porownac. Wedlug mnie nic to im nie da bo ten stan skacze w zaleznoaci od jazdy miasto trasa  Po dlugiej trasie spadlo ni do rownego maxa.Po tym 1000 gdyby uznali ze cis nie tak to mam zostawic auto i msja grzebac.Myslalem ze beda mi zakladac jakies ultra nowoczesne  urzadzenie  :grin:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Listopada 2020, 19:28:07 »
Ktoś już tu pisał że miał problemy z  silnikiem  1.2 turbo , dealer podobno odkupił od niego-niej auto , i zaproponował nowe . Trochę się zdziwiłem że jak ktoś wdepnie w gówno , to nie wyciąga wniosków ,ale widocznie tak lubi  :wallbash:

W temacie o tym co pisze było ......awaria
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 19:32:38 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Listopada 2020, 21:33:17 »
Ktoś już tu pisał że miał problemy z  silnikiem  1.2 turbo , dealer podobno odkupił od niego-niej auto , i zaproponował nowe . Trochę się zdziwiłem że jak ktoś wdepnie w gówno , to nie wyciąga wniosków ,ale widocznie tak lubi  :wallbash:

W temacie o tym co pisze było ......awaria
Chodzi Ci Kolego zebym sobie Darowal Serwis W tym Przypadku i olał to?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Listopada 2020, 21:37:36 »
absolutnie nie , bądź czujny i nie daj sobie wmówić że ,,ten typ tak ma,,.
Bierz wszystkie uwagi od serwisu na piśmie , żeby potem nie udawali głupa ,że o niczym nie wiedzieli.

Sam jestem ciekaw jak to sie skończy i wyjaśni. :o

RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Listopada 2020, 21:38:35 »
@Maniek procedura jest dokładnie taka sama jak była w Nissanie, te plomby itp.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Arst

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Listopada 2020, 23:34:02 »
Pisałem o tym problemie kilka miesięcy temu w wątku: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47852.msg659369.html#msg659369.

Myślałem, że to tylko u mnie takie coś, a tu teraz widzę, że w najnowszym modelu "wysyp" tej przypadłości...
Może ten typ tak ma :o

Ja teraz mam zrobione ~21 tys. km. i przestałem już nawet kontrolować poziom tego oleju. Tym bardziej, że po ostatnim przeglądzie znowu trochę mi przelali i na dzień dobry mam ponad max. Z drugiej strony, to trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że dla idioty-inżyniera, który zaprojektował ten bagnet powinno być specjalne miejsce w piekle. Wyciągnąć go i nie rozmazać oleju po całym bagnecie to jest prawdziwa sztuka. Na przestrzeni 20 lat w żadnym innym samochodzie nie spotkałem się z czymś takim.

Druga sprawa z tym nadmiarem, to właśnie częste przelanie ponad max w ASO. Czytałem o tym na rav4world, że w ASO mają specjalne dozowniki na olej do każdego modelu silnika i nie leją "na oko", tylko pracownik ASO pompuje taką bańkę np. 3.7L oleju bez sprawdzania poziomu i już. A że w ASO czas to pieniądz, to bardzo często przy zrzucaniu starego oleju nie czekają tych 15min, tylko od razu potrafią zakręcić korek w misce, założyć nowy filtr i zalać świeży olej. A że starego z nagarem zostanie jakieś 100-200ml - to kogo to obchodzi? :wallbash:
Więc polecam sprawdzić poziom od razu po wymianie oleju w ASO.

Jak będę miał chwilę i nie zapomnę, to sprawdzę przy okazji co tam u mnie się dzieje. Od wymiany zrobiłem jakieś 5tys.km, ale od tego czasu nie podniosłem nawet ani razu maski :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Listopada 2020, 08:31:29 »
Dziś rano nie zapomniałem i sprawdziłem przed wyjazdem do pracy stan oleju. Jak wcześniej tak i teraz był idealnie na pozycji max. Auto ma dopiero 1500km i po czterech sprawdzeniach zawsze tak samo, na max.

Ostatni tydzień jazda tylko wokół komina i do pracy, odcinek 15km w jedną stronę przez miasto, z prędkością od 40 do 75km/h ew. zatrzymanie tylko na światłach i przystankach tramwajowych. Średnia prędkość między 35 a 45km/h zużycie 6.2l/100 benzyna.
Oliwy nie przybywa i niech tak zostanie
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2020, 08:38:11 wysłana przez Krisman »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Listopada 2020, 08:40:18 »
Ja to chyba oleje te serwisowanie po pierwszym przeglądzie,bo widzę,że to tylko wywalanie niepotrzebnie kupy kasy, a wykonanie gorsze niż u pana Janka w garażu.Sam sobie wymienię olej,nikt mi nie przeleje oleju,nie będzie wciskał kitu ze tak musi być.Myślałem że w serwisach pracują fachowcy,a oni tylko mówią żeby obserwować albo że nigdy wcześniej o takich  przypadłościach nie słyszeli,nikt nie próbuje rozwiązać problemu tylko czeka na zakończenie gwarancji i problem się sam zniknie.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Listopada 2020, 08:45:06 »
Sprawdź olej po zakończonej jeździe,gdzieś po godzinie.Ja po nocy też mam na max a po jeździe było 4mm ponad i wali benzyną.Mam też 2 l Rav w benzynie.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Listopada 2020, 09:48:49 »
Bierz wszystkie uwagi od serwisu na piśmie , żeby potem nie udawali głupa ,że o niczym nie wiedzieli.

Dzieki kolego za rade tak zrobie bede chcial na pismie stanowisko toyoty juz wczoraj mi tlumaczyli ze toyota im mowila ze autem jak sie jezdzi na krotkich odc. to jest to norma. U mnie sie to pojawilo jakos pezy 3000tys. jak sie ochlodzilo.  A przelewanie oleju w serwisie to raczej standard.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Listopada 2020, 15:15:18 »
Sprawdź olej po zakończonej jeździe,gdzieś po godzinie.Ja po nocy też mam na max a po jeździe było 4mm ponad i wali benzyną.Mam też 2 l Rav w benzynie.
Sprawdziłem dzisiaj i po nocy i po dojechaniu do pracy po ok. 10-15 min i jeszcze ponownie po ok. 1h, ponoć w nowych autach należy olej sprawdzać po 5 do 15 min od zgaszenia silnika, a nie po całej nocy, cokolwiek by to zmieniało. Żadnych zmian u mnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Listopada 2020, 15:17:44 »

... A przelewanie oleju w serwisie to raczej standard.
Dziwne, miałem wiele nowych aut i w żadnym nigdy mi nie przelali oleju, wręcz odwrotnie, najczęściej lano w połowie między znakami.

Offline Lisek.19

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Listopada 2020, 17:12:02 »
Witam przejechane 5800 dziś też zauważyłem większy stan oleju i czuć benzyną. Dziwne bo wcześniej sprawdzając wszystko było ok. Oprócz tego poziom płynu chłodzącego też zmalał. Ktoś tam pisał że już ma dość ja chyba też zaczynam mieć dość. Bardzo cieszyłem się z nowego samochodu wpakowałem się w kredyt i też myślałem że nowe to nowe jednak co stare to stare. Dajcie znać co z tym problemem robicie zrobicie martwić się czy nie pozdrawiam wszystkich

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Listopada 2020, 17:32:52 »
Płyn wróci na miejsce, wystarczy że było zimno i może w zbiorniczku być mniej.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Listopada 2020, 17:49:55 »
Sprawdź olej po nocy,czy będzie nadal ponad stan.Ja miałem po jeździe też nad stan, a po nocy było max. Czytałem na innych forach, że nowe silniki z wtryskiem bezpośrednim czasami tak mają, a w szczególności przy jeździe na krótkich odcinkach.Przypadłość to jest szczególnie przy niższych temperaturach gdy silnik jest niedogrzany i pracuje na tzw ssaniu w szczególności przy rozruchu.Ja staram się nie wyłączać silnika póki się nie dogrzeje(jak najmniej rozruchów) i na razie oleju nie przybywa,a raczej paliwa w oleju.Jakby serwisy i fabryka nie lała oleju na max podejrzewam że nie zauważył byś skoków oleju.Trzeba z tym żyć i za bardzo nie wnikać chyba że stan będzie bardzo duży.Latem wróci wszystko do normy.Aby do lata :-)   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl