Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150819 razy)

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Marca 2021, 22:29:38 »
Ja też dzisiaj byłem z tym w ASO. Przebieg 4500, 1cm ponad max.
Upuścili oleju i mam obserwować. Jak sytuacja się powtórzy, a zapewne tak będzie mam do nich wrócić i raportują to wtedy do TMP. Co dalej to już decyzja TMP.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 23 Marca 2021, 22:38:32 »
Dołączę się.
190 km, stan oleju równo MAX i śmierdzi benzyną.
Dzisiaj parę kilometrów w mieście reszta w trasie poza miastem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Marca 2021, 22:46:19 »
Dołączę się.
190 km, stan oleju równo MAX i śmierdzi benzyną.
Dzisiaj parę kilometrów w mieście reszta w trasie poza miastem.

Czyli ok, skoro max. Tak miałem w dniu odbioru. Benzyna przy tym rodzaju wtrysku zawsze będzie wyczuwalna. Obserwój i zacznij się martwić, gdy będzie ponad miarę 5-10mm Wtedy wal do ASO. Zgłaszać to nagminnie, to może przyspieszą działania.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline AttiCuS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Marca 2021, 09:35:59 »
Czy dostał już ktoś oficjalne stanowisko od ASO bądź TMP w sprawie podwyższonego poziomu oleju i zapachu benzyny na bagnecie? U mnie 816 km przebiegu i ta sama historia. Fakt, robię bardzo krótkie odcinki ale dla mnie nie ma prawa żeby to był powód w samochodzie za ponad 150k. Zwłaszcza że podobno hybryda taka dobra do miasta a w mieście raczej się robi takie krótkie odcinki. Jestem umówiony do ASO na najbliższy poniedziałek, oczywiście Pani która przyjmowała zgłoszenie nic nie wie na temat tego problemu. Dam znać jak będę wiedział coś więcej.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Marca 2021, 17:54:35 »
Mówią, że hybryda najlepsza na miasto więc krótkie odcinki są niejako wpisane w ten slogan. Nie do końca jestem przekonany że jest to wina krótkich odcinków. Może wypowiedziałaby się osoba która robi dłuższe odcinki jednego dnia - czy ma też olej ponad max. No ipozostaje ustalić czy dłuższy odinek to 15km czy 50?  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Marca 2021, 18:04:30 »
15 w hybrydzie czy dieslu , to też krótki odcinek. W benzynie już ujdzie, ale dopiero silnik jest gotowy do właściwej pracy, a tu stop

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline Rafal_87

• Początkujący
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Marca 2021, 19:43:22 »
Witam wszystkich.
U mnie przebiegi miesięczne to ok. 3500 km, zrobione od grudnia ok. 11 000 km. Trasy głównie powiatowe i DK, S, rzadko A.
Poziom oleju 1 cm ponad stan... :| jutro zgłaszam się do ASO.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Marca 2021, 19:47:21 »
Witam wszystkich.
U mnie przebiegi miesięczne to ok. 3500 km, zrobione od grudnia ok. 11 000 km. Trasy głównie powiatowe i DK, S, rzadko A.
Poziom oleju 1 cm ponad stan... :| jutro zgłaszam się do ASO.

Faktycznie się ,,zmartwią,,
RAV4 2.5 hybrid

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Marca 2021, 09:17:23 »
tez miałem 5mm powyżej max. Ja to sobie sam ściągnąłem, spakowałem do butelki i na przeglądzie  pokazałem w serwisie.
Uznali ze po zlaniu oleju wlasnie ta ilosc im brakowala do objętosci jaka powinna byc  <zalamka>
Teraz jest ok a przebieg juz mam cos kolo 25k km.
Zapach benzyny jak juz koledzy pisali to normalne w takim silniku.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Marca 2021, 19:08:08 »
Sprawdzałem u siebie. Raczej krótkie jazdy ale dość często. Aktualnie 4 tys przebiegu.
Tez jest ponad max jakieś 6-7 mm. W korku oleju trochę emulsji - ale nie aż taka ilość jak wrzucał ktoś z Was na zdjęciu.

I tak się zastanawiam - jak by zalali olejem tak by na zimno było w połowie znaczników bagnetu to by nie było problemu.
Stan między min a max to normalny poziom. Skoro wiadomo że benzyna w tym silniku się przedostaje do oleju i go przybywa
to pewnie taki patent rozwiązałby 90% naszych rozkmnin na temat przybywania oleju.
I nie - nie bronię Toyoty. Uważam że to nie jest ok.
Tym bardzie,  ze chyba nadal nie ma oficjalnego stanowiska Toyoty nt tego maksymalnego poziomu.
Może silnik jest do takiego wzrostu o np 10 mm na bagnecie przygotowany? Fajnie byłoby wiedzieć.

Offline bielux

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Marca 2021, 19:35:09 »
większym problemem jest zmiana właściwości smarnych oleju rozrzedzonego paliwem niż kilka milimetrów powyżej max

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Marca 2021, 20:29:24 »
Dokładnie, mniej oleju to jeszcze większa mieszanka procentowo, po drugie niektóre silniki "lubią" stan na max oleju i ubytek ok. 0.7 litra im nie służy.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Marca 2021, 21:29:09 »
Dzwoniłem dziś do ASO w sprawie wymiany wycieraczki po stronie kierowcy i zapytałem o przybywanie oleju w silniku. Powiedzieli mi ze jest to problem znany i dotyczy wszystkich hybryd ( TOYOTA & LEXUS) które są użytkowanie na krótkich odcinkach. Do tego dochodzi GPF który po starcie silnika musi sie szybko zagrzać. Ponieważ silnik jest zimny i jest podawana zwiekszona dawka paliwa, nie spała sie ono i spływa do oleju. Przejechanie dłuższego odcinka powoduje odparowanie benzyny i spadek poziomu oleju w silniku. Na pytanie ile ten MAX wynosi, odpowiedz była ze około 1cm ponad stan to MAX. Zima jest obserwowany bardziej zwiększony przyrost oleju niż latem. Na moje pytanie czy coś z tym robić, była odpowiedz ze nic, po prostu jeździć. Jak będę we Wtorek z wycieraczka, to powiedzieli ze mogą coś tam zaznaczyć na bagnecie i jak przyjadę za przegląd za 2-mc to będzie to skontrolowane.
Generalnie problem przyrostu oleju jest obserwowany w silnikach benzynowych z bezpośrednim wtryskiem + GPF-em, jak wiecie to samo dotyczy DIESLI (kumpel ma NOWE XC60 i tej zimy wymieniał olej już raz, ze względu na krótkie odcinki i ponad 2.5cm oleju ponad stan) Ot panie ekologia.....Myśle ze gdyby pozbyć sie GPF problem by zniknął ale to drastyczna metoda. Może zmiana mapy wtrysków by pomogła, ale tu potrzebna jest ingerencja Toyota Motor CO. Ja mam obecnie z 4mm ponad stan, pod korkiem ZERO majonezu, obecny nalot 7800km. Pod maskę zaglądam tylko w celu odlewania płynu do spryskiwaczy :-) :-)
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2021, 21:32:39 wysłana przez Skonek1976 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Marca 2021, 22:29:54 »
Kolega ma nowego VW Tiguana 1,5 tsi 150 KM też bezpośredni wtrysk.  Stwierdził dzisiaj, że w jego aucie oleju nie przybywa, ale po przejechaniu pierwszych kilkuset kilometrów ubyło mu oleju do połowy skali i musiał dolewać . W ASO powiedzieli mu, że na docieraniu ten typ tak ma :)

No ale chyba lepsze jest lekkie ubywanie niż przybieranie  1 cm ponad max - :) - ale to zawsze i tak kłopot w nowym aucie.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 26 Marca 2021, 23:01:58 »
VW to dobrych księgowych zatrudnia....te pierścienie tlokowew tych TSI są bardzo cienkie i stad to ubywanie oleju. Z drugiej strony jak oleju ubywa, to nawet jak paliwo idzie w olej bo bezpośredni wtrysk i GPF a pierścienie liche i pali olej to nikt sie nie skapuje ze przybywa :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl