Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Kwietnia 2021, 10:21:18 »
Wymiana wtryskiwaczy nic nie da przynajmniej tak było u kolegi z grupy Corolli.

Tez myślę ze wymiana wtryskiwaczy niewiele pomoże. Z tego co zauważyłem, problem się nasila przy niskich temperaturach i małych / częstych przebiegach po mieście. Czyli prawdopodobnie pierścienie nie "zbierają" oleju dopóki się porządnie nie nagrzeją. Tylko to nie będzie proste do naprawy wiec narazie toyota probuje rozwiązać problem tańszymi środkami.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #136 dnia: 13 Kwietnia 2021, 10:29:11 »
Wymiana oleju co 7kkm, no nieźle :), auta z grupy Vagina będą pękać ze śmiechu ze swoim okresem 30kkm.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #137 dnia: 13 Kwietnia 2021, 11:16:47 »
Powiem tak - każde autko coś ma:

Ostatnio robiłem trasę z kolegą 530 km głównie po A4 i A1  jego BMW X4 X drive Bi 2.0D  z chipowany na 270 KM ( tak chyba mówił).
W każdym razie jechaliśmy szybko i dynamicznie - na co dzień jeżdżę Corollką no to dla mnie była rakieta.

Robiliśmy ze dwie przerwy - a tu patrzę a kolega nie gasi auta tylko zostawia na wolnych obrotach aby mu turbiny spokojnie wystygły. Mówi, że jak chce dłużej pojeździć to o silnik trzeba dbać  a dodatkowo zmienia olej co 10 tyś km - bo to też wpływa na trwałość silnika.

No i kropka - ale śmiga pięknie :)

Sory za off top ale mam nadzieję, że zanim kupię swoją RAV4 to Toyota upora się z produkcją oleju :(
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 11:24:28 wysłana przez czp »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 13 Kwietnia 2021, 11:58:28 »
obiliśmy ze dwie przerwy - a tu patrzę a kolega nie gasi auta tylko zostawia na wolnych obrotach aby mu turbiny spokojnie wystygły.

Wystarczy przez ostatnie dwa kilometry jechać spokojnie, turbiny wystygną. Subaru ma często "montowany" turbo timer.
Wymiana oleju co 10kkm to chyba standard, bez znaczenia czy to hybryda czy czysta benzyna. Zalecenia producentów można sobie stosować na przeglądy. Ja tak planuję zmieniać max co 10kkm, póki co wymieniłem po 9kkm (ale to kwestia lockdown'u). Głupi byłem, że nie sprawdziłem wcześniej poziomu oleju.

ASO Cygan/ Toyota Żerań na razie siedzi cicho. Chcą, żebym przyjechał jedynie sprawdzić poziom oleju na zimnym silniku, ale nie odpowiedzieli czy mają jakąś procedurę dalszego postępowania od TMP. Jeżeli nie mają, sprawdzenie poziomu oleju jest dla mnie stratą czasu. Co prawda przez niecały 1kkm przybyło może 2-3mm, przed wymianą kilka razy sprawdzałem, nie zauważyłem za bardzo. A może u mnie nie przyrasta tak szybko? A może za mały przebieg, żeby coś wnioskować?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Kwietnia 2021, 16:21:14 »
Piaseczno pulawska mi 4 wymienili bezposrednie. Ze tmp wie o problemie to ok ale trzeba pisac zeby szybciej cos zrobili

Chodzilo mi o to ze TMP juz wie ze wymiana 4 wtryskiwaczy nie rozwiazuje problemu skoro we Wroclawiu zaczeli wymieniac juz wszystkie 8 wtryskiwaczy. Natomiast dobrze ze juz zrezygnowali z pomyslu upgradu oprogramowania silnika bo problem jest najprawdopodobniej "sprzetowy"

zatem jak ktoś ma możliwość to chyba trzeba korzystać z rękojmi a nie gwarancji - widać, że tym nierozwiązanym problemem z olejem można szybko sobie załatwić nowy samochód albo odstąpić od umowy...

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 13 Kwietnia 2021, 16:30:31 »

zatem jak ktoś ma możliwość to chyba trzeba korzystać z rękojmi a nie gwarancji - widać, że tym nierozwiązanym problemem z olejem można szybko sobie załatwić nowy samochód albo odstąpić od umowy...

A czy wiesz jak do tego tematu podejsc od strony prawnej? Chyba najpierw nalezy dac im szanse i dopiero za drugim (czy trzecim) razem mozna probowac odstapienia od umowy choc w PL to pewnie bedzie trudne. Z tego co widze to dla wiekszosci z nas ta wymiana wtryskiwaczy to jest dopiero pierwsze podejscie TMP do rozwiazania problemu.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 13 Kwietnia 2021, 16:45:20 »

A czy wiesz jak do tego tematu podejsc od strony prawnej? Chyba najpierw nalezy dac im szanse i dopiero za drugim (czy trzecim) razem mozna probowac odstapienia od umowy choc w PL to pewnie bedzie trudne. Z tego co widze to dla wiekszosci z nas ta wymiana wtryskiwaczy to jest dopiero pierwsze podejscie TMP do rozwiazania problemu.

tak, dopiero przy 2 naprawie sprzedawca nie ma prawa zmienić Twojego wyboru co do rozwiązania sprawy (czyli np odstąpienia od umowy a nie naprawy). po prostu jeśli niektóre ASO wymieniają 4 wtryskiwacze zamiast 8 (a ktoś pisał, że 8 też nie pomaga) to jest dobra okazja, żeby pozbyć się problemu raz na zawsze, jeśli ktoś ma trochę czasu (a trochę tu osób bardzo niezadowolonych z samochodu jest); zapewne dealer robiłby problemy i nie uznawał tego za wadę istotną, ale instrukcja producenta mówi co innego (w najgorszym przypadku będzie potrzebna jeszcze rzeczoznawcy)

Ważne!

Sprzedawca nie ma prawa odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, jeżeli nie wywiązał się ze swych obowiązków przy pierwszym żądaniu złożonym przez konsumenta w ramach pierwszej reklamacji bądź jest to druga lub kolejna reklamacja danego towaru. Nie ma tu znaczenia, czy chodzi o tę samą, czy też inną wadę lub usterkę.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #142 dnia: 13 Kwietnia 2021, 17:48:51 »

tak, dopiero przy 2 naprawie sprzedawca nie ma prawa zmienić Twojego wyboru co do rozwiązania sprawy (czyli np odstąpienia od umowy a nie naprawy). po prostu jeśli niektóre ASO wymieniają 4 wtryskiwacze zamiast 8 (a ktoś pisał, że 8 też nie pomaga) to jest dobra okazja, żeby pozbyć się problemu raz na zawsze, jeśli ktoś ma trochę czasu (a trochę tu osób bardzo niezadowolonych z samochodu jest); zapewne dealer robiłby problemy i nie uznawał tego za wadę istotną, ale instrukcja producenta mówi co innego (w najgorszym przypadku będzie potrzebna jeszcze rzeczoznawcy)

Ważne!

Sprzedawca nie ma prawa odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, jeżeli nie wywiązał się ze swych obowiązków przy pierwszym żądaniu złożonym przez konsumenta w ramach pierwszej reklamacji bądź jest to druga lub kolejna reklamacja danego towaru. Nie ma tu znaczenia, czy chodzi o tę samą, czy też inną wadę lub usterkę.

Myślisz,  że Tojotka sie od tak ugnie ..... ;)

oglądałeś akcje z wadliwym Mercem ?   https://www.youtube.com/watch?v=w6-iJKHqCAQ
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 17:54:28 wysłana przez crystian09 »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:09:39 »
Toyota (a dokładnie dealer) nie będzie miał tu nic do powiedzenia i w tym całe piękno rękojmi - jak dojdzie do tego, że drugi raz reklamujemy to samo (silnik) to już w ogóle leżą... mogą próbować (dlatego dobrze jest mieć czas i drugi samochód), ale nie mają szans w sądzie (jeśli sami nie wymienią/oddadzą kasy wcześniej, bo wtedy ich straty powiększą się o koszt przegranego procesu)

problem z filmikami w necie jest taki, że większość tych samochodów ludzie biorą sobie na firmę (a bo można vat odliczyć od zakupu, od paliwa itd, pewnie jeszcze jakiś leasing, więc wchodzi dodatkowy podmiot) i nie maja takich samych praw jak konsument, bo relacja firma - firma to nie to samo co firma - szary obywatel (choć od stycznia była zmiana i trochę lepiej jest)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 20:12:13 wysłana przez anyone »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #144 dnia: 13 Kwietnia 2021, 20:50:39 »
Najpierw musisz udowodnić że twoje auto które jest de facto sprawne, jest ...niesprawne.
Życzę powodzenia w kopaniu się z koniem (Nie tak prosto jak to w teorii napisane)

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2021, 20:52:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zoltan7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 13 Kwietnia 2021, 21:40:48 »
Najpierw musisz udowodnić że twoje auto które jest de facto sprawne, jest ...niesprawne.
Życzę powodzenia w kopaniu się z koniem (Nie tak prosto jak to w teorii napisane)

Z mechanicznego puntku widzenia benzyna w oleju (najprawdopodobniej ze względu na wadliwe pierścienie) to spora wada która znacząco wpływa na trwałość silnika i każdy rozgarnięty rzeczoznawca samochodowy sie pod tym podpisze. Inna sprawa że Toyota się pewnie do tego łatwo nie przyzna więc trzeba się będzie z nim troche pokopać ale sprawa jest do udowodnienia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #146 dnia: 13 Kwietnia 2021, 22:15:18 »
To z tymi pierścieniami, to tylko "gdybanie", masz jakieś konkrety poza "Prawdopodobnie"?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 13 Kwietnia 2021, 23:11:57 »
Jeśli były by to pierścienie to wtedy nasze RAV brały by olej jak miało to miejsce kiedyś z 1.8 TSI. Bardziej bym sie skłamał ku zbyt niskiej temp. silnika kiedy komputer go wyłącza. Ja z ciekawość kilka razy sprawdzałem węże po trasie 10-15 km.....i wszystko zimne. Do tego dochodzi sprężanie 14:1 + chłodny silnik + GPF + bogata mieszanka paliwa. Może gdyby zmodyfikować mapę wtrysku i wymóc dogryzanie silnika do 90 stopni zamiast do 60 to może by pomogło. Ciekawe jak jest u Mazdy, tam jest 15:1 i GPF + Start Stop, to tez nie pomaga. Teraz zbliżają sie ciepłe dni wiec poziom oleju może sie tak nie podnosić, co może być na rękę TMP, ale trzeba pilnować poziomu i reklamować. U mnie obecnie około 5mm ponad MAX i śmierdzi Pb z pod korka oleju, szczególnie jak dogrzeje silnik.
Jedna pozytywna rzecz ze moje ASO dąży do tego aby mi pomoc  :-)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 13 Kwietnia 2021, 23:32:15 »

instrukcja jasno precyzuje, że silnik może zużywać olej - nie ma nic o produkcji oleju, instrukcja również podaje stan maksymalny; zwiększający się samoczynnie poziom oleju ponad maksymalny poziom można zatem uznać za wadę; dla pewności można dołączyć opinię rzeczoznawcy; tutaj sprawa jest prosta, bo są wytyczne producenta - jeśli poziom ponad maksymalny jest w porządku, nie ma żadnego wpływu na samochód i tak zachowuje się sprawne auto, to dlaczego producent nie określa tego stanu jako prawidłowy? po co w ogóle górna kropka na bagnecie?
gdyby chodziło o jakieś trzaski, skrzypienie to tak, ale tutaj to jak kopanie leżącego a nie konia

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 14 Kwietnia 2021, 00:04:32 »
Jeśli były by to pierścienie to wtedy nasze RAV brały by olej jak miało to miejsce kiedyś z 1.8 TSI. Bardziej bym sie skłamał ku zbyt niskiej temp. silnika kiedy komputer go wyłącza. Ja z ciekawość kilka razy sprawdzałem węże po trasie 10-15 km.....i wszystko zimne. Do tego dochodzi sprężanie 14:1 + chłodny silnik + GPF + bogata mieszanka paliwa. Może gdyby zmodyfikować mapę wtrysku i wymóc dogryzanie silnika do 90 stopni zamiast do 60 to może by pomogło. Ciekawe jak jest u Mazdy, tam jest 15:1 i GPF + Start Stop, to tez nie pomaga. Teraz zbliżają sie ciepłe dni wiec poziom oleju może sie tak nie podnosić, co może być na rękę TMP, ale trzeba pilnować poziomu i reklamować. U mnie obecnie około 5mm ponad MAX i śmierdzi Pb z pod korka oleju, szczególnie jak dogrzeje silnik.
Jedna pozytywna rzecz ze moje ASO dąży do tego aby mi pomoc  :-)

zapewne masz rację - podobny problem był w US z 1.5 w civicu i CR-V, którego źródła honda upatrywała w krótkich przejażdżkach w niskiej temperaturze (choć tam chyba było trochę gorzej, bo użytkownicy mówili o zapachu benzyny w kabinie i na zewnątrz); honda wprowadziła serię zmian, które miały przyśpieszyć rozgrzewanie się silnika i utrzymanie ciepła i podobno nie ma już problemów...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl