Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #210 dnia: 07 Maja 2021, 22:05:20 »
Jakie rozwiązanie?
Zmiana temp oleju z 60 na 90st.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline kowalcp2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: 07 Maja 2021, 22:08:42 »
Wtedy silnik spalinowy działałby praktycznie cały czas. Wyłaczalby się tylko na chwilę. Odpada.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #212 dnia: 08 Maja 2021, 08:04:11 »
Czy ja dobrze przeczytałem? w odpowiedzi TMP stan normalny to 35mm ponad stan maksymalny?!! To przecież ok 1,5 litra paliwa w oleju

Z czystej ciekawości - skąd ta liczba 1,5 litra?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #213 dnia: 08 Maja 2021, 09:43:50 »
Czyli z odpowiedzi TMP wynika, że stan normalny przybywania oleju jest do 35mm ponad max czyli te 3,5 cm powyżej linii "max" na bagnecie nie stanowi, żadnego problemu i nie zaszkodzi silnikowi - tak twierdzi TMP. Skoro tak to powinni tam na bagnecie wyżłobić czerwona kreskę z napisem "max krytyczny" i wpisać ten fakt w instrukcji obsługi samochodu aby użytkownik wiedział, że na tak rozrzedzonym paliwem oleju może spokojnie jeździć i silnik ma się dobrze.

Druga sprawa to z odpowiedzi TMP wynika, że samochód nie nadaje się do jazdy na krótkich odcinkach - czyli rozumiem w mieście lepiej nim nie jeździć bo zaleje nam olej paliwem i kropka.  Czyli sztandarowy hit Toyoty, że to samochód do miasta upadł. 

No coraz  bardziej się łamie rok  2022 tuż tuż i wymarzony lift RAV4 hybryda AWD w zasięgu,  a tu Toyota normalnie olewa swoich klientów i mydli oczy pustymi sloganami. Czyli ostatni bastion Toyoty "niezawodność" powoli kruszeje.   Wygląda to tak, że Toyota olewa już powoli hybrydy, a wszelkie wysiłki kieruje w stronę elektryków aby tam zagospodarować  kawałek tortu dla siebie bo się po prostu spóźnili. :( 

Może to po prostu już czas aby jednak rozejrzeć się za elektrykiem  :shock:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #214 dnia: 08 Maja 2021, 10:34:47 »
Jak pisałem wcześniej elektryk w obecnej sytuacji to tylko dla pasjonatów lub jako 2 auto do miasta.

Wysłane z mojego J23v  przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 08 Maja 2021, 21:57:51 »
Jak pisałem wcześniej elektryk w obecnej sytuacji to tylko dla pasjonatów lub jako 2 auto do miasta.

Wysłane z mojego J23v  przy użyciu Tapatalka

Możesz to jakoś uzasadnić? Miałeś elektryka? Czy powielasz opinie z internetu?
Ja czekam na koniec leasingu Camry i wchodzę w pełnego elektryka.
Niestety hybryda Toyoty jest przekombinowana, jak widać już Toyota nad tym nie panuje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #216 dnia: 08 Maja 2021, 22:22:24 »
Warto obejrzeć,  czasem warto zaufać fachowcom.
Do tego umiem liczyć.
https://youtu.be/aoG1G4dh7zA

Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #217 dnia: 09 Maja 2021, 16:23:54 »
Akurat dziennikarz motoryzacyjny powie to za co mu zapłacą jak polityk tu była ukryta reklama Hondy, która się nie sprzedaje.
Co do strony merytorycznej filmu to: w elektrykach również występują skrzynie biegów choć tylko w tych sportowych, są chłodnice, jest układ olejowy i jest układ hydrauliczny więc moim zdaniem Kornacki plecie głupoty.
Co do Volvo to od 2025 przestają produkować auta spalinowe ale nie oznacza to produkcji wyłącznie elektryków, będą produkowane również hybrydy różnego typu.
Tesla 3 LR kosztuje w Polsce 245 tys. zł, auto podobnej wielkości i mocy czyli BMW 340i w podstawie 287tys. zł, Golf R w podstawie prawie 200 tys. zł, elektryki mają sens tylko te drogie konkurujące z autami sportowymi, które co 400 km i tak muszą zrobić przerwę na tankowanie.   

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #218 dnia: 09 Maja 2021, 17:19:53 »
Znam gościa, jeździ w realu i tylko miasto. Każda inna wyprawa w naszym kraju to planowanie, postoje i często koszmar.
Miał być polski tani elektryk. Szkoda, że choć ładowarek nie zainstalowano przez te lata obietnic
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 17:22:51 wysłana przez Krisman »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 09 Maja 2021, 17:23:13 »
Myśle ze w 2025 Volvo będzie dalej produkowało miękki hybrydy jak robi to obecnie. Przejście na czyste elektryki spowoduje spadek sprzedaży o 90% na co sobie nie mogą pozwolić

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 09 Maja 2021, 22:13:23 »
Warto obejrzeć,  czasem warto zaufać fachowcom.
Do tego umiem liczyć.
Wysłane z mojego J23v przy użyciu Tapatalka
Czyli tak jak myślałem, nie masz elektryka, za to chętnie powielasz krążące w necie mity. Tak samo miałem jak kupowałem hybrydę 7 lat temu, po trzech latach miała się rozpaść. Jest w rodzinie do dziś.
Nie nazywaj dziennikarzy fachowcami. Oni piszą to za co zostanie mi zapłacone albo co będzie często linkowane, bo z reklam też mają pln.
A sam filmik to dno, dna. Koleś ocenia elektryki na podstawie pierwszej wersji Nissana Leaf z baterią 24kWh. To jest kpina, to tak jakbyśmy dziś oceniali hybrydy na podstawie Priusa I. Nie uważasz, że to nie ma nic wspólnego z rzetelnym dziennikarstwem?
Nie wiem po co piszesz głupoty o braku stacji ładowania. Pamietam mapy sprzed 4 lat. W porównaniu do dnia dzisiejszego punkty ładowania są w takich odległościach, że poruszanie się elektrykiem, nie stanowi problemu.
Chcesz wiedzieć więcej, to wejdź na forum samochody elektryczne. Tam poczytasz jak użytkownicy autami elektrycznymi śmigają na wakacje do Chorwacji :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #221 dnia: 09 Maja 2021, 22:57:01 »
Chodzi o ilość takich stacji i ich "przepustowość" oraz umiejscowienie, ale co ja tam wiem, przecież nie mam "elektryka". Chirurg nie mający guza mózgu, co może wiedzieć o guzach mózgu, ręce opadają.
Czy się da jeździć? Da się, tylko gdzie i z jakim czasem pokonania np.500 czy 1000km w stosunku do napędu spalinowego czy hybrydy? ok.500 szybkich ładowarek w PL...
"Według Licznika Elektromobilności na koniec marca 2021 r. w Polsce było zarejestrowanych łącznie 22 291 samochodów osobowych z napędem elektrycznym:

11 194 szt. samochodów typu BEV, czyli w pełni elektrycznych (BEV, ang. battery electric vehicles) ? 50,2%;
11 097 szt. samochodów typu PHEV, czyli hybryd typu plug-in (PHEV, ang. plug-in hybrid electric vehicles) ? 49,8%.
Pod koniec marca 2021 r. w Polsce funkcjonowało 1 425 ogólnodostępnych stacji ładowania pojazdów elektrycznych (2 780 punktów). 33% z nich stanowiły szybkie stacje ładowania prądem stałym (DC), a 67% wolne ładowarki prądu przemiennego (AC) o mocy mniejszej lub równej 22 kW."
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2021, 22:59:34 wysłana przez Krisman »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #222 dnia: 10 Maja 2021, 07:26:57 »
Tesla 3LR jest w stanie realnie przejechać około 500 km, a to zaspokaja większość potrzeb bo po dojechaniu na miejsce w hotelu czy pensjonacie można się naładować. Jeżeli ktoś może wyłożyć 200 tys. zł na elektryka to z pewnością ma drugie auto w rodzinie, którym może pojechać w dłuższą podróż jeżeli ma taką potrzebę i nie chce się bawić w ładowania po drodze. Jest jeszcze jeden plus elektryka, lądując go w domu, nie trzeba spędzać czasu na stacjach benzynowych, zakładając porównanie Tesli z BMW 340i to BMW trzeba tankować co 500 km (zbiornik 59l i średnie spalanie z Autocentrum 10/100), każde tankowanie to powiedzmy 8 min co daje nam 26,6h przy przebiegu 100 tys. km czyli zyskujemy dzień życia więcej :). Ktoś kto decyduje się na tego typu auto zna jego wady i ograniczenia, nie ma co demonizować elektryków bo kiedyś wszyscy będziemy nimi jeździli.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #223 dnia: 10 Maja 2021, 07:33:16 »
znów miało być o oleju, a jest o ... :).

Mnie ta odpowiedz uspokaja, mimo, że auto planuje używać wiele lat (min. 8, nawet ponad 10).
Skoro konstrukcyjnie auto przeżywa 35 mm ponad max i tak wysoki poziom oleju nic nie spowoduję złego, to dla mnie luz. Wiem, że olej rozrzedzony, życie.
Nikt z nas nie ma tyle wiedzy co Toyota o swoich silnikach wie, mogą ściemniać, owszem, ale też nie wiemy tyle co oni.
Na podstawie tych danych nic nie możemy wywnioskować, czy np. silnik przedwcześnie padnie.
Sam pamiętam jak 10 lat temu uturbione 1.5l silniki diesla był wieszczone, że rozpadną się po x latach, że nie dociągną do nawet 150 kkm.
Mam w otoczeniu trochę takich już aut i żyją :).
Poza tym czuję, że jak za x lat by wykryto przedwczesne starzenie się napędu to wezmą to na klatę. Mojemu znajomemu w avensis kilka lat temu wymienili blok silnika, a auto miało już swój wiek (jakieś 7-10 lat wtedy) - akcja serwisowa.

Dodam, że wśród top10 awaryjnych aut po 100 kkm nie ma żadnej Toyoty, nie ma nawet żadnego japońca, czy nawet azjaty. Są niemce (głównie niemce) i france.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #224 dnia: 10 Maja 2021, 07:40:50 »
Jeszcze przed pandemią - wyznacznik czasu - przejechałem się podobno pierwszym w PL e-tronem, sąsiad właśnie nabył. Auto za ok 100 keuro, ale nic mnie w nim nie powaliło, a jak się dowiedziałem że nawet do Kołobrzegu nie dojadę to uznałem ten zakup za wybryk kogoś kto ma nadmiar $ i wielkie ego. Być może kiedyś będziemy wszyscy jeździli elektrykami, ale ja zostanę przy hybrydzie

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl