Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #225 dnia: 10 Maja 2021, 09:42:09 »
Dodam, że wśród top10 awaryjnych aut po 100 kkm nie ma żadnej Toyoty,
I to jest chyba najważniejsze, a pierdoły typu wycieraczki, światełka itp są bez znaczenia. Samochód ma jeździć i zaglądać do warsztatu tylko na przeglądy.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #226 dnia: 10 Maja 2021, 09:59:55 »
Jeszcze przed pandemią - wyznacznik czasu - przejechałem się podobno pierwszym w PL e-tronem, sąsiad właśnie nabył. Auto za ok 100 keuro, ale nic mnie w nim nie powaliło, a jak się dowiedziałem że nawet do Kołobrzegu nie dojadę to uznałem ten zakup za wybryk kogoś kto ma nadmiar $ i wielkie ego. Być może kiedyś będziemy wszyscy jeździli elektrykami, ale ja zostanę przy hybrydzie

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Zawsze można po zakupie takiego powiedzmy e-trona udać sie do OBI czy innego marketu i kupić sobie agregat prądotworczy i wtedy z Zakopanego do Kołobrzegu odjedziemy na 1-danym ładowaniu.  :-) :-) :-) :-) Tez jestem takiego zadania za dziś to tylko hybryda, a elektryk to mały samochód do miasta na zakupy i najlepiej jak ktoś ma domek i panele na dachu aby mu go doładować za free. Jak lądowanie na full będzie trwało 10 min wtedy będzie miało  to sens.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2021, 10:01:55 wysłana przez Skonek1976 »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #227 dnia: 10 Maja 2021, 10:18:28 »
Panowie... ten temat robi się śmietnikiem! Albo rozmawiamy o oleju, albo o elektrykach...

Albo... sprzedam Opla...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #228 dnia: 10 Maja 2021, 16:16:19 »
Właśnie byłem w garażu i sprawdziłem ja tu u mnie teraz wygląda. W ubiegłym tygodniu zrobiłem 2 trasy po 80km.
Stan jakieś 3mm ponad MAX i ładny słomkowy kolor oliwy (nalot prawie 9kkm).
Więc chyba tragedii nie ma.
Pod koniec tygodnia jadę na przegląd po roku, zobacze co mi powiedzą i dam Wam znać. 

Cav

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: 10 Maja 2021, 18:30:43 »
za dziś to tylko hybryda, a elektryk to mały samochód do miasta na zakupy i najlepiej jak ktoś ma domek i panele na dachu aby mu go doładować za free.

Dokładnie jakbyś opisał sytuację u mnie.

Natomiast przez ostatnie 1,5 roku jeździłem elektrykami i dało się z nimi fajnie żyć, również na trasach nad morze.
Jedno doładowanie na dłuższej trasie to nie był problem, jeśli miało to sens ekonomiczny (bo prąd był za free).

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #230 dnia: 10 Maja 2021, 22:55:00 »
Zawsze można po zakupie takiego powiedzmy e-trona udać sie do OBI czy innego marketu i kupić sobie agregat prądotworczy i wtedy z Zakopanego do Kołobrzegu odjedziemy na 1-danym ładowaniu.  :-) :-) :-) :-) Tez jestem takiego zadania za dziś to tylko hybryda, a elektryk to mały samochód do miasta na zakupy i najlepiej jak ktoś ma domek i panele na dachu aby mu go doładować za free. Jak lądowanie na full będzie trwało 10 min wtedy będzie miało  to sens.

we Francji już mają na to patent :)
https://40ton.net/by-wykonac-autostradowe-patrole-renault-master-z-e-musi-ciagnac-baterie-w-przyczepie/

a co do oleju - u mnie póki co nie przybywa ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #231 dnia: 11 Maja 2021, 12:43:42 »
U mnie miesiąc temu było 1,5 cm ponad max, ASO odciągnęło wtedy olej do max. Dziś patrzyłem jest dalej max, przebieg 4,5 tys. km. Olej mimo to pachnie benzyną.
Przypuszczam, że na brak przyrostu oleju złożyły się: wzrost temp. powietrza, jazda głownie w trybie Sport.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #232 dnia: 12 Maja 2021, 08:00:30 »
U mnie jeszcze od ściągnięcia oleju nie sprawdzałem co tam się dzieje, ale jeżdżę trochę w trasy i z premedydatcją wyciągam spalania rzędu 4,5-5,5l/100km (tak wiem, jestem denerwującym użytkownikiem dróg, który jeździ zgodnie z przepisami). Tylko przy tej temperaturze, to paliwo powinno i tak znacznie szybciej znikać.

Za 1kkm mam wymianę oleju.

Przeglądałem instrukcje/gwarancje itd. Nie mam tego przed sobą, ale jest napisane w niej że na przeglądzie zostanie mi przedstawiony "raport" ze stanu baterii. Dostaliście coś na 1 przeglądzie, chociaż procentowo sprawności, ile pozostało faktycznej pojemności, albo inny jakiś SoH magazynu, cokolwiek? Jeżdzę 8 miesięcy, ale jak widzę ile cykli funduję magazynowi, prawie codziennie potrafię go 1-2x rozładować do 3 kresek i doładować do pełna, to daje już kilkaset cykli, a jak wiadomo Li-Ion to do 1000 cykli jakoś żyją, ponad to już szybko klapa jest. Tutaj oczywiście magazyn jest przewymiarowany i klient widzi np. 70% (albo i mniej) jego rzeczywistej pojemności, ale dalej to nie wydłuża liczby cykli na np. 2000. Stąd zastanawiam się kiedy czeka mnie wymiana baterii :), bo jednak lubię na niej wyłącznie jeździć, szczególnie po mieście.

Eh sam olejowy temat zmieniam na bateryjny. Sory.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #233 dnia: 12 Maja 2021, 08:10:17 »
Bateria ma gwarancję, a jak robisz przeglądy to nawet 10 lat, to co się martwisz.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #234 dnia: 12 Maja 2021, 09:11:02 »
Jakbyś doczytał dokładnie to byś wyłapał, że gwarancji nie obejmuje powolne zużywanie się baterii, co jest normalne i eksploatacyjne ;). Po 10 latach z tej baterii nic nie będzie pewnie (jak będę jeździł tak jak teraz jeżdżę). Chyba, że T przewymiarowuje magazyn kilkukrotnie. Musiałbym ręcznie ze zdjęć policzyć ile on w rzeczywistości ma pojemności względem tego co T podaje (bodajże dla NiMH - 1,6 kWh, a dla Li-Ion 1,2 kWh)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #235 dnia: 12 Maja 2021, 09:15:14 »
Ciekawe dlaczego w niektórych modelach jest NiMH, a w innych Li-Ion. Mam na myśli tylko zwykłą hybrydę.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #236 dnia: 12 Maja 2021, 09:27:31 »
Pewnie zrobili testy, dojrzeli do technologii i wskoczyli w 20 letnie Li-Ion, by 40 letnie NiMH odpuścić ;). Tak działa automotive ;), LEDy opracowano dziesiątki lat temu, a do aut zaczęły wchodzić dopiero od ostatnich 5-10 lat na stałe :).

NiMH pozwala dość duże prądy wyciągać, ale mają duże samorozładowanie i liczba cykli bez szału, ponadto mają niższą gęstość energii. Li-ion trzeba bardziej pilnować pod kątem napięć, rozładowania, naładowania, itd (więcej elektroniki zarządczej), ale są ogólnie "lepsze".

W kolejnych krokach można przechodzić na LiFePO4 lub LTO (lit-tytan), ale to nie ten pułap by konsumencie auta tego używały. Np. na LTO po Gdyni jeżdżą busy.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 12 Maja 2021, 09:29:34 »
Jakbyś doczytał
Doczytałem, ale nie specjalnie się tym przejmuję. Bateria w telefonie też się zużywa, a ja od zawsze włączam na noc. Tu mamy silnik benzynowy, który ładuje, to najwyżej więcej będę jeździł na benzynie, a spalanie przy tym silniku to wzrośnie pewnie o 1 - 2 litra w mieście.
Z tymi bateriami to chyba nie jest tak źle, bo w Poznaniu co rusz widzę stare Priusy na taksówce, a oni potrafią liczyć :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #238 dnia: 12 Maja 2021, 10:08:53 »
Jak widzę jak taxy jeżdża to na pewno wyskakuja poza eco co chwila i spalinowy się włącza. Baterię będzie szło też łatwo wymienić na nową. Kilka tysi i mamy używaną, kilka x2 i mamy nową, ew. wymiana pojedynczych najgorszych celek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #239 dnia: 12 Maja 2021, 10:12:53 »
Solid State Battery - może ta technologia dokona przełomu w napędach elektrycznych ?
Zdaje się, że to już bardzo blisko: https://www.youtube.com/watch?v=KomsqHmSX1Y

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl