Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #270 dnia: 15 Maja 2021, 19:41:03 »
Znasz uczciwie osoby które ściągają takie auta? Z tego co się orientuję to są najczęściej auta z przygodami
Znam, sam używam takich aut i jest super.
Zasada jest prosta nie łaszczyć się na okazje, wszystko dokładnie sprawdzać a ostateczny zakup uzgodnić z kimś kto się zna a nie z kimś dla kogo zdjęty zderzak z lampami do wyceny jest zderzeniem z TIRem.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #271 dnia: 15 Maja 2021, 19:46:12 »
Nie wiem lub nie umiem tutaj napisać na PW
Dasz namiary na kogoś takiego?

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #272 dnia: 15 Maja 2021, 19:58:37 »
Najlepiej mieć rodzinę w USA i wtedy tylko transport kontynerem do Gdyni i tyle. Wiadomo jak to jest z handlarzami... O ile to znajomy to spoko, pomoże wybrać, czy wygrać aukcję i sprowadzić, ale jak nieznajomy to może być różnie.

W ogóle w tym roku dwukrotnie stal podrożała... Nie wiem, czy to tylko w Polsce, czy globalnie. Ciekawie jak to się odbije na cenach nowych samochodów 2022-2023. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #273 dnia: 15 Maja 2021, 20:42:14 »
Ja w mojej ravce mam 2.0 i jestem z silnika zadowolony i do tego genialnie rozwiązany S&S który włącza się tylko jak mocno wciśniesz hamulec. Zresztą jest też fizyczny przycisk wyłącznika S&S w miejscu gdzie w hybrydzie jest zaślepka pod klimą.
ZERO  zapachu benzyny (był tylko zaraz po zakupie, do jakiegoś 1kkm) Oliwa ma ruch góra 4mm w górę zimą w mieście...generalnie z napędem się polubiliśmy, do tego fajne AWD  i małe spalanie :) żeby tak jeszcze wprowadzili 2.5 z 200KM  w benzynie :(
Toyoty czy Hondy z USA są w dużej mierze tam składane i to nie ta sama jakość niestety. Sam ściągałem kiedyś i mocno się rozczarowałem "stanem złożenia" hondy.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2021, 20:47:36 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #274 dnia: 15 Maja 2021, 21:26:13 »
Toyota wie co robi.
Na pewno wie co robi, żeby nie płacić kar za przekroczenie emisyjności spalin. Koło "d" im lata bardzo długa i niezawodna żywotność silnika - w każdym razie w Europie, gdzie są wyśrubowane wytyczne emisyjności spalin, które ciężko spełnić od strony technicznej w silniku spalinowym a będzie jeszcze gorzej. Wielu ludzi też mało już interesuje żywotność silnika, bo samochód za 3 lata zniknie z podwórka, czy spod bloku i zastąpi go nowy model na kolejne 3 lata. Tak to teraz działa.

nie do końca, wiele osób kupuje toyotę ze względu na jej legendarną niezawodność, jeśli się okaże, że to mit, to stracą sporą część klientów, więc raczej im to nie lata koło D

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #275 dnia: 15 Maja 2021, 21:27:56 »
Samochody na rynek Amerykański i Europejski to zupełnie inna bajka. Czy ktoś z Was widział VW Passata na rynek USA....ordynarny hamaki twardy plastik w środku, na rynek europejski miód malina wewnątrz. Pozatym większość aut w USA ma silniku 10W-30 który trzeba wymieniać co 7.5k mil. Nie wspomnę już o jakości blach które w F150 czy Chevroletach po 5-ciu latach maja dziury na wylot. W USA samochód to jak buty w Europie, bez niego nie da się żyć. Większość ciągniętych z USA to wypadkowe sztuki. Spędziłem za wielka woda ładnych pare miesięcy i szczerze mówiąc wole cieszyć się RAV4 zakupiona w PL niż ciągnąć coś z US.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #276 dnia: 15 Maja 2021, 21:48:46 »
Tu się w pełni zgadzam, tylko te ich silniki  :hug: przytuliłbym  <taniec>

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #277 dnia: 15 Maja 2021, 21:59:36 »
Noo, np. wolnossący V8 i ten dźwięk

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 15 Maja 2021, 22:12:41 »
Ale wtedy nie moglibyście wrzucać zdjęć z jazdy o kropelce :P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #279 dnia: 15 Maja 2021, 23:00:16 »
Mi to lotto ;) ale fakt, nowe toyoty są bardzo oszczędne.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 15 Maja 2021, 23:46:42 »

jeden z użytkowników rav4 z takim silnikiem jak twój ,wysmarował takie zużycie paliwa ;

https://www.autocentrum.pl/spalanie/toyota/rav4/v/suv/silnik-benzynowy-2.0-dual-vvt-ie-173km-od-2018/raport-spalania-i287611/

Koleś w nodze ma chyba cegłę ,albo po prostu psuje opinie toyocie
RAV4 2.5 hybrid

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #281 dnia: 16 Maja 2021, 00:23:17 »
normalne zużycie silnika 2.0, jeśli ktoś jeździ po mieście na krótkich odcinkach i do tego nie bawi się w udawanie emeryta...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #282 dnia: 16 Maja 2021, 08:17:20 »

jeden z użytkowników rav4 z takim silnikiem jak twój ,wysmarował takie zużycie paliwa ;

https://www.autocentrum.pl/spalanie/toyota/rav4/v/suv/silnik-benzynowy-2.0-dual-vvt-ie-173km-od-2018/raport-spalania-i287611/

Koleś w nodze ma chyba cegłę ,albo po prostu psuje opinie toyocie
A Ty mało nasmarowałeś glupot w internecie?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #283 dnia: 16 Maja 2021, 08:38:15 »
Samochody na rynek Amerykański i Europejski to zupełnie inna bajka. Czy ktoś z Was widział VW Passata na rynek USA....ordynarny hamaki twardy plastik w środku, na rynek europejski miód malina wewnątrz. Pozatym większość aut w USA ma silniku 10W-30 który trzeba wymieniać co 7.5k mil. Nie wspomnę już o jakości blach które w F150 czy Chevroletach po 5-ciu latach maja dziury na wylot. W USA samochód to jak buty w Europie, bez niego nie da się żyć. Większość ciągniętych z USA to wypadkowe sztuki. Spędziłem za wielka woda ładnych pare miesięcy i szczerze mówiąc wole cieszyć się RAV4 zakupiona w PL niż ciągnąć coś z US.
Uogólniasz bo są auta które opłaca się brać a są takie których się nie opłaca. To samo tyczy się różnic.
Do tego wszystko zależy od preferencji. Rav4 bym nie sprowadził bo szkoda zachodu na auto dostępne w eu tym bardziej że wersje us i tak mają silniki r4 natomiast jak miałbym kupować landcruisera to wybrałbym lexa odpowiednika landka na rynek usa. Czyli zyskuje prawilny napęd v8 mpi, lepszy komfort i bajkowy serwis bo wszystko pasuje od naszego landka. Nie wspomnę o cenie.
Co do pickupów praktycznie wszystkie miałem z usa i na 100% wolałbym tundrę 5,7 niż jakiegoś śmiesznego dieselka w hilux .
Do tego są auta typu vette, camaro itp które w wersjach eu praktycznie nie istnieją.

P.s.

Ostatnio podróżowalem mondeo z 19r.1,5 eb z przebiegiem 30k.km. wsjo jak nowe, graty pasują od wersji eu. Wyszedł kolegę coś koło 50k. Więc co w eu miałby za niecałe 50k.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 17 Maja 2021, 11:55:53 »
Poprzednia RAV4 miała ten sam problem? Myślę o tej przed 2018r
Oczywiście, że tak. Pisałem o tym jakiś rok temu, a także na początku tego wątku.
Także trochę śmieszą mnie te wszystkie akcje ASO z wymianą wtryskiwaczy, teorie o winie bezpośredniego wtrysku, czy GPFa. Tu po prostu taka jest charakterystyka tej jednostki 2.5L i efekt jazdy z niedogrzanym silnikiem na krótkich odcinkach.
U mnie w sierpniu kończy się 3 letnia umowa najmu, więc mi to lata, ale w międzyczasie diametralnie zmieniły się warunki użytkowania i problem rozwiązał się sam.

Przeprowadziliśmy się z zakorkowanego osiedla na przedmieścia - niby tylko 3km dalej od centrum Szczecina, ale te 3km zmieniają wszystko. Żadnych korków, świateł, 3km spokojnej jazdy i silnik zawsze zdąży złapać temperaturę zanim wpadnę w korki, nawet zimą. I skończyło się przybywanie oleju, cały czas stoi na max.

Tak więc, po tych niecałych 3 latach mogę powiedzieć, że to auto ma sens jedynie w takich przypadkach - dojazdy do pracy/szkoły po kilkanaście/kilkadziesiąt km dziennie, gdy ktoś mieszka na wsi lub nowym osiedlu, gdzie nie zawsze są utwardzone drogi. No i dla osób mających problemy z kręgosłupem, oraz dla tych, którzy są skazani na 1 auto w domu <diabel>.

W zakorkowanym centrum miasta słabo się sprawdza, bo czasem ciężko znaleźć miejsce do zaparkowania takiego kloca jak RAV4, natomiast na trasach szybkiego ruchu - głośno od oporów powietrza, bagażnik nie powala, a spalanie absurdalnie wysokie (w ostatnią majówkę trochę wiało i na trasie Szczecin - Białystok przy jeździe 130-140km/h RAVka zużyła mi 12L/100km). Ogólnie, to ten samochód wyleczył mnie z 3 rzeczy:
- SUVów
- japońskiej motoryzacji
- najmu długoterminowego
W miejsce RAVki będzie jakieś kombi segmentu D do podróży z rodziną, a do miasta na razie zostaje stare Grande Punto (z czasem pewnie wymienione na jakiegoś małego elektryka). W moim przypadku sprawdziło się powiedzenie, że jako coś ma być do wszystkiego (SUVy), to jest do niczego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl