Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #330 dnia: 22 Maja 2021, 15:33:21 »
Zgłosiliście problem do Toyoty i otrzymaliście odpowiedź w stylu tak sprawdziliśmy to silnik wytrzyma. Spróbujcie zgłosić zbyt duże spalanie oleju w VW, a usłyszycie TTTM.
Rozumiem że niektórzy nie wierzą w odpowiedź Toyoty tylko aby mieć do niej zastrzeżenia powinniście wysunąć kontrargumenty np. pracę badawczą z tribologii, przytoczyć jakieś doniesienia o awariach tych silników, cokolwiek co pozwoli mieć wątpliwość w testy przeprowadzone przez Toyotę.
Moim zdaniem otrzymalismy od Toyoty wlasnie odpowiedz TTTM. Ale jakos sie nie przejmuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #331 dnia: 22 Maja 2021, 16:05:06 »
Pozostało jedno, częściej wymienić "rozwodniony olej" benzyną.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #332 dnia: 22 Maja 2021, 16:06:25 »
Ale po co? Szkoda kasy.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #333 dnia: 22 Maja 2021, 16:41:32 »
Tez jestem zdania ze nie ma sensu częściej wymieniać olej. Toyota zaleca robić to co 15.000 tys. Jeździć i cieszyć sie autem !!!

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #334 dnia: 22 Maja 2021, 17:03:43 »
Ewentualnie zaplanować coroczną wymianę oleju wczesną wiosną.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: 22 Maja 2021, 20:24:06 »

Byłeś? Widziałeś.? Masz jakieś dokumenty? Czy wróżysz z fusów  <zalamka>.

A Ty gdzie byłeś co widziałeś, czytasz i wróżysz z fusów czy na odwrót?

Do tego miałeś zadane pytanie proste jak cep. Może odpowiedz na nie wtedy będzie nam łatwiej wyciągać wnioski co jest lepsze:

Dno to 24 lata doświadczenia w produkcji napędu hybrydowego w którym przybywa oleju.
I nawet znam już Twoją odpowiedź, z pewnością winna jest UE, ekologia, no i oczywiście są producenci którzy tez maja ten problem.

Powtorze Ci łopatologicznie:
Wskaż mam marki nie będące dnem. Czyli takie ktorych w 100% produkty można polecić.

Daruś seria po lifcie  :grin:

KubaCamry
dawaj wykaż się wiedzą  :good:
Po pierwsze. Toyota nie przedstawiła żadnych dokumentów potwierdzających, że w ogóle jakiekolwiek badania przeprowadziła. Nawet nie podała kryteriów wg. których badania zostały przeprowadzone.
Twoje pytanie jest na poziomie przedszkola. Rozumiem, że niepowodzenia Toyoty będziemy tłumaczyć niepowodzeniami innych marek  <zalamka>.
Weź pod uwagę jeden argument. Żadna inna marka nie kreuje się ma bezawaryjną.
Żadna inna marka nie chwali się 24 letnim doświadczeniem w produkcji napędów hybrydowych. Które jak już wiemy finalnie zepsuli i nie potrafią sobie z tym poradzić.

I jak ma się, do ich wyjaśnienia, zapis w instrukcji mówiący w prost o szkodliwym wpływie na silnik poziomu oleju ponad max?
Nadal nikt na to nie odpowoedział.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2021, 20:26:35 wysłana przez KubaCamry »

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #336 dnia: 22 Maja 2021, 20:52:33 »
Po pierwsze. Toyota nie przedstawiła żadnych dokumentów potwierdzających, że w ogóle jakiekolwiek badania przeprowadziła. Nawet nie podała kryteriów wg. których badania zostały przeprowadzone.
Tak dla niektórych ludzi Ziemia jest płaska i potrzebują osobiście polecieć w kosmos aby to sprawdzić. Twoim zdaniem CEO Toyoty powinien przyjechać do Ciebie z teczką i przedstawić wyniki pomiarów?
Wesz że kupiłeś samochód, a nie koncesję na produkcję silników Toyoty? Dlaczego koncern ma udostępniać kupującym samochody swoją wiedzę z zakresu ich budowy. Najlepszym przykładem są Panowie którzy robią filmy o drogim i rzekomo wadliwym Mercedesie, nie dostali wyników badań od koncernu i ich dostać nie mogą takie procedury.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2021, 21:04:49 wysłana przez Gawel89 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #337 dnia: 22 Maja 2021, 23:10:34 »
Weź pod uwagę jeden argument. Żadna inna marka nie kreuje się ma bezawaryjną.
No tu się nie zgodzę ale rozumiem, że nie wchodzisz do salonów firm "z biedronki" (jak pisałeś o koreańskich) bo jedna z takich firm (hyundai którego miałem) chwali się miejscem No1 od trzech lat :)
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2021, 23:17:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #338 dnia: 22 Maja 2021, 23:15:48 »
Żadna inna marka nie chwali się 24 letnim doświadczeniem w produkcji napędów hybrydowych. Które jak już wiemy finalnie zepsuli i nie potrafią sobie z tym poradzić.
Jakiś konkret? komu z nas popsuli? kto ma silnik do naprawy/wymiany z tego powodu? A może choć silnik "kicha bo ma katar"?
Podaj konkrety  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2021, 23:19:18 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: 22 Maja 2021, 23:37:11 »
Byłeś? Widziałeś.? Masz jakieś dokumenty? Czy wróżysz z fusów  .
Zarzucasz komuś wróżenie, ale jak na razie sam chyba zaczynasz przedstawiać poziom przedszkola. Oleju przybywa, ale jak na razie rzeczywiście brak zdjęć zjechanych panewek. Może to rzeczywiście problem wielu aut, ale w VAGu, który pożera olej od samego poczatku, nie jest zauwazalny bo oleju i tak i tak ubywa, jeno wolniej. Może w samochodach z elektronicznym bagnetem tego nie zauważasz, bo tam jest tylko poziom max i nic powyzej. Zgłoś do serwisu i jeżeli nawet coś sie stanie, to znając dotychczasowe stanowisko Toyoty możesz liczyć na niższe koszty naprawy nawet po upływie gwarancji. W innych znanych mi firmach raczej z tym słabo.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: 23 Maja 2021, 00:05:55 »
No cóż z fanatykami Toyoty cieżko się dyskutuje :).
W odpowiedzi na podniesiony stan oleju Toyota odpowiada wam w stylu Szanowni Państwo...
Pismo nie jest podpisane przez kogokolwiek mającego jakieś znaczące stanowisko w Toyocie.
Co drugi z Was dorobił sobie ideologie o super hiper testach, które przeprowadziła Toyota, jak to kwestionuje to jestem be...
Na jakikolwiek zarzut, wyskakujcie z odpowiedzią, że albo inne marki też tak mają, albo VAG pożera olej  :wallbash:
Do tego liczycie na to, że Toyota zajmie się tematem nawet po gwarancji  <zalamka>.
Wiec odpowiem Wam konkretem.
Ja tak samo liczyłem, że dostanę aktualizację AA AC w swojej Camry i co i się przeliczyłem.
Dostałem odpowiedź, że po pierwsze nie mam tego na piśmie, a po drugie super specjaliści podjęli wszelkie kroki ale niestety się nie da. Kolega z tematu w Camry, wysłał radio na wschód i zaktualizowali mu do AA i AC  <zalamka>.
Podsumowując wierzę w to co mam na piśmie, a w instrukcji jest napisane jak byk, że podniesiony stan oleju wpływa szkodliwie na silnik.
Chcecie łykajcie kit z TMP jak ciepłe bułeczki. Ja wrócę do tego tematu z 1-3 lata. Wcześniej pozbywając sie wadliwego produktu.
Życie zweryfikuje czy ma to wpływ na żywotność silnika czy nie.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #341 dnia: 23 Maja 2021, 00:55:03 »
Wiec odpowiem Wam konkretem.
Ja tak samo liczyłem, że dostanę aktualizację AA AC w swojej Camry i co i się przeliczyłem.
E tam, to że liczyłeś, to żaden konkret. Konkret to byłby jakby Ci to w katalogu napisali. A tak to łyknąłeś tylko jakieś zapewnienie (albo przypuszczenie) sprzedawcy. Pewnie możesz go do sądu pociagnąć albo polubownie załatwić, żeby radio za granicę wysłał.

a w instrukcji jest napisane jak byk, że podniesiony stan oleju wpływa szkodliwie na silnik.
I to jest konkret. Jedziesz zatem do ASO, chłopaki odciągają naddatek, a Ty cieszysz się niskim spalaniem/bezawaryjnością/wygladem/życiem*

*niepotrzebne skreślić

Życie zweryfikuje czy ma to wpływ na żywotność silnika czy nie.
:o A wiesz jaka jest teoretyczna żywotność tego silnika na oleju bez domieszki paliwa?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #342 dnia: 23 Maja 2021, 01:07:58 »
Ale po co? Szkoda kasy.
Żeby wydłużyć żywotność silnika, przecież taki olej szybciej traci swoje pierwotne właściwości smarne, a w dodatku podniesienie poziomu ponad normę powoduje jego przepał i zamulnie wydechu.

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #343 dnia: 23 Maja 2021, 09:31:26 »
Podsumowując wierzę w to co mam na piśmie, a w instrukcji jest napisane jak byk, że podniesiony stan oleju wpływa szkodliwie na silnik.
Podejście bardzo dobre bo to co jest na piśmie jest wiążące w przypadku AA i AC był to marketing sprzedawcy, który coś wiedział o działaniach Toyoty w tym kierunku ale nigdzie na piśmie tego nie podawali, gdybyś miał list z Toyoty zapewniający że za kilka miesięcy udostępnia aktualizacje oprogramowania to mógłbyś założyć sprawę w sądzie.
W przypadku oleju masz zapis w instrukcji, jedziesz z usterka do ASO i wymagasz podania oficjalnego stanowiska Toyoty na piśmie z datą i pieczątka jeżeli tego nie będą chcieli zrobić to będzie podejrzane.
Nie wiem jak polskie prawo do tego podchodzi ale korespondencja mailowa chyba również jest wiążąca.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 09:42:54 wysłana przez Gawel89 »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #344 dnia: 23 Maja 2021, 10:34:49 »
Jedziesz zatem do ASO, chłopaki odciągają naddatek, a Ty cieszysz się niskim spalaniem/bezawaryjnością/wygladem/życiem*
Odciągnięcie nadmiaru nie załatwi sprawy już rozrzedzonego/zepsutego oleju, ale serwisantom może to wejść w krew i przy każdej możliwej okazji będą markować tą przypadłość, odciągając każdemu nadmiar albo wymieniać olej do stanu minimum na bagnecie, żeby wydłużyć czas naddatku i zrobić więcej miejsca w misce olejowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl