Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #345 dnia: 23 Maja 2021, 11:00:43 »
Toyota ma mistrza w przeciąganiu  i rozmywaniu. Tu sprawa z produkcją rozcieńczonego oleju i z ich pisma wynika, że jest ok - no ale iluś osobom wymienili wcześniej z tego powodu wszystkie wtryski bo uważali, że tak nie powinno być, a że nie pomogło no to okazuje się, że jest ok.

W silnikach 1,2 problem nagaru, który pojawia się niektórym użytkownikom już przy przebiegu 50 tyś km i wymaga interwencji w tym  w końcu czyszczenia zaworów i gniazd, a po jakimś czasie zjawisko znowu się pojawia. Z całości tych informacji jakie pojawiły się na forum wynika w końcu, że ogólnie mówiąc , że to wina  użytkowników, którzy niewłaściwie użytkują samochód (tankują  na złych stacjach itp.)bo za dużo jeżdżą na krótkich odcinkach- czyli TTTM i kropka.  Z tym silnikiem akurat mam kolegę w CH-R, który zaczął mieć takie problemy gdzieś po 55 tyś km, a jeździ akurat krótkie odcinki do pracy. W ASO sprawdzono - proszę obserwować, coś poprawiono proszę obserwować i tak w kółko ( identycznie jak ze sprawą oleju) - w końcu dorwał w ASO znajomego, który mu wyłuszczył, że trzeba będzie czyścić niedługo  nagar, i że nie maja na to panaceum.  Auto sprzedał i teraz w innym pojeździe innej marki czeka na jakieś ciekawostki :) a może będzie ok.

Wydaje mi się, że Toyota jak i każdy producent broni się dopóki może, (skoro usterka nie zagraża wprost bezpieczeństwu) aby nie uznać swojego błędu (nie stracić dużych środków na akcji serwisowej)  i stąd to rozmywanie, a prawie w każdym ASO najpierw mówią, że jeszcze o takim przypadku nie słyszeli no ale taką maja politykę aby sprzedać i nie zniechęcać.   

Zapewne jedynie mocny pozew zbiorowy i to w USA, a nie u nas zmusiłby producenta do faktycznych działań, a tak zobaczymy jak długo pojeździmy i to będzie test na własnej skórze :)

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #346 dnia: 23 Maja 2021, 12:29:39 »
Wydaje mi się, że Toyota jak i każdy producent broni się dopóki może, (skoro usterka nie zagraża wprost bezpieczeństwu) aby nie uznać swojego błędu (nie stracić dużych środków na akcji serwisowej)  i stąd to rozmywanie

Pytanie tylko, czy oni w ogóle potrafią usunąć to zjawisko w już wyprodukowanych silnikach? Zwłaszcza przy zachowaniu norm emisji, choćby na papierze, ewentualnie wyników spalania.
Bo niewykluczone, że jest to niemożliwe do usunięcia w taki sposób, aby nie zwiększyć spalania/emisji a wtedy mogłoby się to skończyć (w USA) podobnie jak u VW - pozwy zbiorowe i zwrot kasy za sprzedane auta.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #347 dnia: 23 Maja 2021, 12:43:03 »
To nie jest dobre i normalne zjawisko to że potrafią to wytłumaczyć to nie znaczy że jest dobre i pożądane. Pytanie powinno brzmieć jak groźne ono jest. Gdyby było faktycznie bardzo źle to by nie wkładali tych silników do Camry Yaris czy innych zdaje się że to są ogromne ilości sztuk chyba że coś poprawią w FL jednocześnie po trochu przyznając się do błędu.

Skłaniam się do tego by jednak trochę zawierzyć że Toyota wie co robi bo jednak jakoś tą renomę sobie wyrobiła. Wszyscy mający nowe auta mogą wg mnie temat olać, a przejmować się mogą tacy jak ja czyli osoby które pewnie odkupią auto od ich pierwszych właścicielów. Ciekawe ile lat mają silniki pierwszej produkcji z dwoma rodzajami wtrysków w hybrydach.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #348 dnia: 23 Maja 2021, 12:58:02 »
Ale to na użytkownika spada pilnowanie stanu oleju w silniku, a z rozrzedzonym olejem ponad stan możemy przekraczać normy emisji.

W dodatku cylindry z czasem będą jeszcze mniej szczelne, może trend się odwrócić i silnik zacznie delikatnie spalać olej nawet przy stanie w widełkach bagnetu, wszystko się wtedy zrównoważy, tu doleje, tam spali, nikt nie zauważy. :grin:

Benzynowy olej, super patent, zimą przy rozruchu może przynieść nawet korzyści, w niskich temperaturach lepsza smarowność.  <kucharz>

Ustawić wymiany oleju na wiosnę, nadmiar ściągać strzykawą i po problemie.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2021, 13:18:50 wysłana przez animuss »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #349 dnia: 23 Maja 2021, 13:43:58 »
Silniki są coraz to bardziej nowoczesne a oleje coraz rzadsze być może ale to być może takie dodatkowe rozcieńczanie oleju nie powoduje takich zniszczeń jak by to było w przypadku silników z olejem 5w40 - nie wiem to takie moje gdybanie, szczególnie że moc 170 koni z hakiem z 2.5 litra to nie dużo i nie jest to wyśrubowana jednostka.
Nie oszukujmy się zawsze to ostatecznie na ciebie spada obowiązek pilnowanie ale jakie są alternatywy? Kto robi lepsze silniki, auta? Ja dalej uważam że Honda i Toyota robi najlepsze bardziej dla mnie zawsze było problemem to że japońce rdzewieją niż że im się silniki psują.

Ja będę obserwował ten i inne podobne wątki i zobaczymy czy w pewnym momencie będzie lawina zatartych silników ze śmiesznymi przebiegami

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #350 dnia: 24 Maja 2021, 10:38:21 »
Dziś w Auto Świat jest artykuł o Ch-r i wzmianka o problemie z benzyną w oleju i o stanowisku serwisu  o nieszkodliwości podniesionego   poziomu oleju do 35mm

Offline Gawel89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #351 dnia: 24 Maja 2021, 13:45:00 »
https://www.cargurus.com/Cars/l-Used-2018-Toyota-Camry-c26652#listing=299120564
Oto Camry z tym samym silnikiem, który mamy w hybrydach oraz z przebiegiem 348 tys. km w USA jest wiele RAV4 hybrid z przebiegami ponad 160 tys. km, a u naszych zachodnich sąsiadów sprzedawane są egzemplarze z przebiegami 100 tys. km. Jeżeli te silniki miały by wady konstrukcyjne to już by się one ujawniły zarówno w Niemczech oraz w USA i było by o tym głośno.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #352 dnia: 24 Maja 2021, 15:13:19 »
Też kibicuje Toyocie i raczej tym olejem się nie przejmuję, po prostu warto o tym wiedzieć (mimo, że planuje auto używać nawet 10 lat - tak lubię), to jednak jak ktoś w 2-3 lata zrobił RAV4 100-200 czy 300 kkm świadczy, że temat przybywania oleju raczej jest mu obcy, bo ciężko na mieście tyle wykręcić w kilka lat (z zimnym silnikiem).

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #353 dnia: 24 Maja 2021, 16:41:58 »
skoro Toyota oficjalnie oraz na piśmie nakreśliła swoje stanowisko, potencjalne problemy biorą na klatę. proponuję przestać jęczeć i zacząć cieszyć się autami..

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 25 Maja 2021, 08:52:03 »
Dokładnie ;)
SAP ABAP Certified Developer

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #355 dnia: 25 Maja 2021, 09:28:49 »
Amen

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Gerdii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #356 dnia: 28 Czerwca 2021, 14:07:15 »
Cześć rozmawiałem z kolegą od audii i jemu też przybywa oleju ale w silniku diesel ;)) serwis audii odp że to przez przerywany proces wypalania filtra cząstek stałych. Czy ktoś umie powiedzieć po czym poznać że w RAV4 ten proces jest właśnie włączony ? W cytrynach można było podpiąć się pod ogrzewanie lusterek i wyprowadzić sobie diodę ;)) i to sygnalizowało rozpoczęcie i zakończenie procesu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #357 dnia: 23 Lutego 2023, 21:00:48 »
Co znaczy krótkie odcinki, żeby oleju przybywało? Ile trzeba jeździć dziennie, żeby do oleju nie dostawało się paliwo?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #358 dnia: 23 Lutego 2023, 21:34:09 »
Tyle, ile jedzie na zimnym. Jak się zagrzeje to benzyna odparuje z oleju.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #359 dnia: 23 Lutego 2023, 21:55:26 »
Nowe RAV4 to nie diesel, tu przybywa z innego powodu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl