Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #360 dnia: 24 Lutego 2023, 09:46:54 »
Nowe RAV4 to nie diesel, tu przybywa z innego powodu
Jakiego ?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #361 dnia: 24 Lutego 2023, 15:41:00 »
Tyle, ile jedzie na zimnym. Jak się zagrzeje to benzyna odparuje z oleju.

dokładnie tak, benzyna to nie olej napedowy, szybko odparowuje. dziś przeleciałem A1 z torunia do ciechocinka i poziom oleju wrócił do normy. to jest raptem 13km. w czwórce, gdy była nowa tez tak mialem, proszę się tym nie przejmować..

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #362 dnia: 24 Lutego 2023, 18:29:07 »
Hybrid 2023. 800 km na liczniku.
Olej tak jasny że ciężko zobaczyć poziom ale jest na maxie raczej.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #363 dnia: 24 Lutego 2023, 19:11:32 »
Auta od ponad 4 lat na drogach to jeśli by szkodziła benzyna w oleju to ktoś tu na forum by wspomniał?
Pytanie głównie dla użytkowników Rav4 z początku produkcji 5 generacji

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #364 dnia: 25 Lutego 2023, 20:03:07 »
Przestańcie już z tym olejem, soft pewnie zmienili. Przestało przybywać. Mam 08.20, było kiedyś wysoko, od ponad roku jest ok, a teraz w ogóle już nie sprawdzam, bo kiedy nie sprawdziłem było dobrze - przestałem o tym myśleć :).

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #365 dnia: 25 Lutego 2023, 21:04:00 »
Ja mam od 05.20, ostatnio robię odcinki po 2km dziennie i przy okazji uzupełniania płynu do spryskiwaczy sprawdziłem poziom oleju….i jest na MAX tak jak był gdy odbierałem auto z przeglądu który robiłem we wrześniu. Wiec uważam że problem nie występuje.

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #366 dnia: 06 Marca 2023, 20:37:35 »
Wiec uważam że problem nie występuje.

Też tak uważałem. Nie przejmowałem się nadmiernym poziomem oleju, dopóki rozrusznik nie zaczął nieco dłużej kręcić zanim odpalił.
Okazało się, że to wtrysk lub wtryski z których sączy się benzyna na wyłączonym silniku.
Po wymianie wtrysków na gwarancji problem ustąpił. Problem występuje częściej, bo mechanik nie miał problemu z diagnozą.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #367 dnia: 07 Marca 2023, 18:06:29 »
mogę spytać jakie to auto? taki problem byl spotykany trzydzieści lat temu, jestem zaskoczony ze powrócił. choć w dobie biododatkow do paliw wszystko może się rozpuścić..

Offline us21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #368 dnia: 08 Marca 2023, 09:24:50 »
mogę spytać jakie to auto? taki problem byl spotykany trzydzieści lat temu, jestem zaskoczony ze powrócił. choć w dobie biododatkow do paliw wszystko może się rozpuścić..

Moje? RAV4 2019, 2.0.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #369 dnia: 08 Marca 2023, 09:40:54 »
Nie rozumiem. Co to znaczy problem powrócił ? Chodzi Ci że zepsuł się wtryskiwacz wyprodukowany w milionach sztuk co było możliwe 30lat temu?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #370 dnia: 08 Marca 2023, 17:33:46 »

Moje? RAV4 2019, 2.0.

wymienili te od wtrysku pośredniego czy bezpośredniego?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #371 dnia: 08 Marca 2023, 17:43:46 »
Wiec uważam że problem nie występuje.

Też tak uważałem. Nie przejmowałem się nadmiernym poziomem oleju, dopóki rozrusznik nie zaczął nieco dłużej kręcić zanim odpalił.
Okazało się, że to wtrysk lub wtryski z których sączy się benzyna na wyłączonym silniku.
Po wymianie wtrysków na gwarancji problem ustąpił. Problem występuje częściej, bo mechanik nie miał problemu z diagnozą.
W Twoim przypadku nadmierny poziom oleju jest wtórną sprawą do nieszczelnego wtryskiwacza. Objaw utrudnionego odpalania silnika jest pierwotny. I to sugeruje zalewanie silnika paliwem, czego konsekwencją jest też zauważalne podnoszenie się poziomu oleju (i dlatego szybko zdiagnozowane przez fachowca). Zupełnie inny mechanizm i inny problem niż w hybrydowym 2,5 litra.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #372 dnia: 08 Marca 2023, 18:01:16 »
z całym szacunkiem, chyba jestem zbyt głupi. wtryskiwacze pośrednie są zasilanie stałym ciśnieniem 3 bar. wtryskiwacze bezpośrednie potrzebują 50 bar na jałowym. obydwa obwody utrzymują taka wartość przez klika minut od wyłączenia pomp. które przeciekaly?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #373 dnia: 08 Marca 2023, 18:14:51 »
Z wypowiedzi wynika, że kolega nie wie. Napisał "wtrysk lub wtryski". Więc nawet nie wie czy wszystkie, czy jeden.
Auto naprawili i tyle.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #374 dnia: 30 Lipca 2023, 00:26:10 »
skoro Toyota oficjalnie oraz na piśmie nakreśliła swoje stanowisko, potencjalne problemy biorą na klatę. proponuję przestać jęczeć i zacząć cieszyć się autami..

Przez 3 lata (na gwarancji) olej zmieniony przez benzynę nie spowoduje zarżnięcia silnika. Potem wezmą "na klatę" ale chyba nie za darmo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl