Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #405 dnia: 30 Stycznia 2024, 09:04:33 »
Cały czas serwisowałem w ASO. Oleju zawsze starczało od wymiany do wymiany, nigdy nie dolewałem.
Ci, którym przybywa mieszanki olejowopaliwowej, też pewnie są szczęśliwcami i nie muszą dolewać.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #406 dnia: 30 Stycznia 2024, 10:01:22 »
Zawsze mogą zrobić akcję serwisową i wymienić bagnety na takie o większym zakresie min-max  :grin: :grin: :grin:

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #407 dnia: 30 Stycznia 2024, 10:38:59 »
Zawsze mogą zrobić akcję serwisową i wymienić bagnety na takie o większym zakresie min-max  :grin: :grin: :grin:
Made my day. Myślisz jak Toyota :D

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #408 dnia: 30 Stycznia 2024, 10:45:44 »
Ci, którym przybywa mieszanki olejowopaliwowej, też pewnie są szczęśliwcami i nie muszą dolewać.
Nie rozpatruję tego w kategoriach szczęścia i nieszczęścia. Wg mnie, nie ma problemu. Były jakieś sygnały, są artykuły w sieci potwierdzające, że " problem" nie dotyczy tylko Toyoty, ale większości silników eksploatowanych na krótkich dystansach. Nie było żadnego przypadku zatarcia silnika w Hybrydzie Toyoty z tego powodu, więc ja temat uważam za zamknięty.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #409 dnia: 30 Stycznia 2024, 11:10:57 »
Z drugiej strony skoro toyota twierdzi, że poziom do 3.5cm ponad próg MAX jest ok, to po jasną cholerę MAX jest wyryte na bagnecie tu gdzie jest? Dla mnie określenie MAX to granica której przekroczenie grozi awarią. I taka realizacja wskaźnika jest technicznie bezsensowna lub po prostu głupia. 

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #410 dnia: 30 Stycznia 2024, 11:23:30 »
Ja jak odbierałem samochód to sprzedawca opowiadał mi jak mam patrzeć na ilość płynu chłodniczego w zbiorniku. Zbiornik był napełniony do połowy i wg niego było to na max a wskaźnik na zbiorniku pokazywał tylko połowę. Na ten zbiornik podobno trzeba patrzeć z innej perspektywy. Czy też macie podobnie ?

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #411 dnia: 30 Stycznia 2024, 11:30:38 »
Dla mnie określenie MAX to granica której przekroczenie grozi awarią.
MAX to poziom, którego nie powinno się przekraczać przy wymianie/uzupełnianiu oleju. Podobnie MIN. Każdy samochód ma całkiem dużą tolerancję poniżej MIN i powyżej MAX. Większym problemem jest to, że w oleju znajdzie się całkiem sporo benzyny.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: 30 Stycznia 2024, 11:32:58 »
Dla mnie określenie MAX to granica której przekroczenie grozi awarią. I taka realizacja wskaźnika jest technicznie bezsensowna lub po prostu głupia.
Czasami i z Tobą muszę się zgodzić.  :grin: Co za problem inaczej oznaczyć bagnet, jeżeli w/g Toyoty wszystko jest ok. ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #413 dnia: 30 Stycznia 2024, 12:27:39 »
Cytat:  link=topic=49988.msg807081#msg807081 date=1706609457

Czasami i z Tobą muszę się zgodzić.  :grin: Co za problem inaczej oznaczyć bagnet, jeżeli w/g Toyoty wszystko jest ok. ?

Problrm ogromny, wystarczy pomyśleć.
Gdyby nie było  zapasu bezpieczeństwa, a bagnet by pokazywał prawdziwy max możliwości dolania oleju, to po nalaniu pod kreskę przez mechanika co by się działo?
Paliwo tak jak teraz by podnosiło poziom o ten 1,2, czy 3 cm i...bum.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: 30 Stycznia 2024, 12:34:12 »
Gdyby nie było  zapasu bezpieczeństwa, a bagnet by pokazywał prawdziwy max możliwości dolania oleju, to po nalaniu pod kreskę przez mechanika co by się działo?
Paliwo tak jak teraz by podnosiło poziom o ten 1,2, czy 3 cm i...bum.
Jakoś we wszystkich moich samochodach, po dolaniu oleju, poziom był zawsze między min i max i nie chciał rosnąć. Dziwne? Były popsute?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #415 dnia: 30 Stycznia 2024, 17:35:56 »
Cytat:  link=topic=49988.msg807087#msg807087 date=1706614059
Jakoś we wszystkich moich samochodach, po dolaniu oleju, poziom był zawsze między min i max i nie chciał rosnąć. Dziwne? Były popsute?

??? A to jaki ma związek z moją wypowiedzią? 
Zobacz swój post który cytowałem    i na który odpowiedziałem, cytując forumowego klasyka "połącz kropki"
W/g Toyoty  taki przyrost nie zagraża silnikowi, a że wiedzą o tym, że paliwo dostaje się do oleju, to bagnetu poprawić nie mogą, bo problem dopiero się pojawi...prawdziwy.
Zimą w hybrydach silnik jest najczęściej niedogrzany i paliwo nie może odparować i stąd takie kwiatki. Nie jest to ani normalne, ani zdrowe dla silnika, ale skoro to wytrzymują, to nie widzą  problemu  (przynajmniej oficjalnie).
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2024, 17:44:49 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: 30 Stycznia 2024, 17:50:39 »
a że wiedzą o tym, że paliwo dostaje się do oleju, to bagnetu poprawić nie mogą,
Oczywiście , że mogą , wystarczy , że w instrukcji obsługi napiszą, że olej można dolewać do poziomu min. lub do prawidłowego (mogą to nazwać jak chcą)  a górną granicę czyli max tak zaznaczyć, żeby uwzględniała  te w/g nich akceptowalne wzrosty. Nie jest to chyba zbyt skomplikowane.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #417 dnia: 30 Stycznia 2024, 18:12:51 »
Jakoś we wszystkich moich samochodach [...]
Czy te samochody posiadały fabrycznie filtr DPF/GPF?
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #418 dnia: 30 Stycznia 2024, 20:32:13 »
a że wiedzą o tym, że paliwo dostaje się do oleju, to bagnetu poprawić nie mogą,
Oczywiście , że mogą , wystarczy , że w instrukcji obsługi napiszą, że olej można dolewać do poziomu min. lub do prawidłowego (mogą to nazwać jak chcą)  a górną granicę czyli max tak zaznaczyć, żeby uwzględniała  te w/g nich akceptowalne wzrosty. Nie jest to chyba zbyt skomplikowane.
Kombinuj, kombinuj :) A że WSZYSTKIE auta mają od - do od zawsze to już pominąłeś?  I jak myślisz, odruch 99% mechaników i właścicieli to jaki bedzie? A instrukcję w sprwie wlewania oleju to już na pewno wszyscy czytają  :cool:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #419 dnia: 30 Stycznia 2024, 20:34:34 »
Jakoś we wszystkich moich samochodach [...]
Czy te samochody posiadały fabrycznie filtr DPF/GPF?
...do tego wtrysk bezpośredni (w rav4 mieszany system obu)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl