Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #435 dnia: 31 Stycznia 2024, 12:19:26 »
Dalej zmieniajcie olej tak jak zaleca producent . Pierwszy po 30000
A gdzie wyczytałeś takie zalecenia Toyoty?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #436 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:15:19 »
Dalej zmieniajcie olej tak jak zaleca producent . Pierwszy po 30000 km a bedziecie mieli to co macie . Powtarzam to wszystkim ,pierwszy olej po 5 000km do wymiany . Następny co 15000 km olej 0W-16 . Kto tego nie robi niech się nie dziwi że silnik tak się zachowuje zwłaszcza na małych przebiegach . Pozdrawiam
15kkm jest w instrukcji przy normalnych warunkach, połowa przy ciężkich (jazda ns krótkich odcinkach, dużo z dużymi prędkościami, zanieczyszczone środowisko itp). To nie VAG, ani inny Peugot czy Citroen.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #437 dnia: 31 Stycznia 2024, 19:47:41 »
Dalej zmieniajcie olej tak jak zaleca producent . Pierwszy po 30000
A gdzie wyczytałeś takie zalecenia Toyoty?

« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2024, 19:50:55 wysłana przez Techniczny »
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #438 dnia: 31 Stycznia 2024, 20:01:56 »
? :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #439 dnia: 01 Lutego 2024, 10:58:31 »
Bagnet toyoty powinien mieć 3 kreski. LOW, HIGH(obecny max) i MAX . I byłoby po problemie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #440 dnia: 01 Lutego 2024, 11:05:07 »
Bagnet toyoty powinien mieć 3 kreski. LOW, HIGH(obecny max) i MAX . I byłoby po problemie
Napisałem cos podobnego
? Mogą też wprowadzić trzecie oznaczenie nad max np. normal skoro taka sytuacja w/g nich  jest normalna. I nie byłoby tutaj setek postów na ten temat.
Ale nie wszystkim to się spodobało, nie wiem z jakiego powodu

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #441 dnia: 01 Lutego 2024, 11:36:25 »
W sumie to się można zgodzić, że gdy ktoś nie rozczytany w forum wyciągnie bagnet i widzi że ma 1cm powyżej maxa może być zaskoczony/zaniepokojony.
No i niestety nie ma na to pomysłu. Dorobienie trzeciej kreski na bagnecie nie jest dobrym rozwiązaniem, bo jak pacjent wyciągnie taki bagnet i zobaczy ze jest poniżej max to doleje do górnej kreski. Wtedy może być problem jak oleju "przybędzie". Tak szczerze to kto z Was sprawdzał w instrukcji jak obsługiwac bagnet? A jesteśmy tu grupą zainteresowaną motoryzacyjnie. Większość użytkowników po prostu pamięta, że oleju należy dolewać do górnej kreski. 

Lepiej już jak ktoś zadzwoni czy podjedzie do ASO albo spyta na forum i się dowie że TTTM i ma wyluzować.

Wczoraj sprawdziłem u siebie. 7000 po wymianie mam jakieś 12-13 mm powyżej górnej kreski. Nie jestem pewien czy sprawdzałem ile wlali na wymianie ale jakieś takie przebłyski w pamięci mam, że było trochę powyżej, może z 5mm.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #442 dnia: 01 Lutego 2024, 12:12:31 »
Dorobienie trzeciej kreski na bagnecie nie jest dobrym rozwiązaniem, bo jak pacjent wyciągnie taki bagnet i zobaczy ze jest poniżej max to doleje do górnej kreski. Wtedy może być problem jak oleju "przybędzie
Wystarczy przy wlewie oleju do silnika zamieścić informację i po problemie. Ja jak pompuję koło też sprawdzam na naklejce jakie są prawidłowe normy. Problem jest w/g mnie inny, bo nawet w instrukcji Toyota nie wspomina o tym fakcie, bo wtedy w razie problemów w przyszłości, musiałaby w ramach gwarancji  lub akcji serwisowej wszystko naprawiać na swój koszt. Łatwiej  powiedzieć że ten typ tak ma i po sprawie. Myślę, że nic nie będzie ale licho nie śpi (Patrz silniki Pur-Tech)
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2024, 12:17:04 wysłana przez pireus »

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #443 dnia: 01 Lutego 2024, 13:06:48 »
Dokładnie tak jest. Problem nie polega na wskaźniku oleju i zaznaczonym na nim stanie którego można zmienić, tylko na przybywaniu jego stanu od poziomu zalania oleju, co świadczy o gromadzeniu się w nim benzyny i rozrzedzaniu oleju pogarszając w znacznym stopniu jego właściwości.  Stwierdzenie w ASO że mało jeżdżony, że trzeba go przegonić na autostradzie to jest ich głupie tłumaczenie z którego sami się śmieją. Nigdzie nie jest napisane że to jest auto do jazdy autostradowej a wręcz przeciwnie ma być oszczędny czyli jak najczęściej korzystać z silnika elektrycznego co uniemożliwia załączanie się spalinowego i wygrzaniu oleju celem odparowania benzyny. Tak mają mówić, a ludzie czy im potrzeba czy nie jadą na autostradę i gonią aby odparować benzynę i w ASO przytakną ,,a nie mówiłem''. Jest to wada tego silnika i tyle, a że nie ma spowodowanych z tego powodu awarii to oni nie podejmą żadnych kroków bo to by się wiązało ż akcją serwisową i ogromnymi kosztami. Tak jak napisałeś, gdyby to była rzecz normalna, to by było to wpisane do instrukcji, a to już by się wiązało z wzięciem całkowitej odpowiedzialności na siebie i podstawą do roszczeń. Pokażcie chodź jeden wpis w instrukcji użytkowania gdzie pisze że przybywanie stanu oleju jest normą i trzeba gonić auto, odwrotnie do wpisu gdzie ubywanie olej jest rzeczą w miarę oczywistą do pewnej normy zależnej od przejechanego przebiegu, i należy dolać oleju.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #444 dnia: 01 Lutego 2024, 15:15:44 »
A miało być tak pięknie, a teraz nikt tych samochodów z tym silnikiem nie chce kupować oczywiście jeśli przed kupnem interesował się i czytał na ten temat. Wpiszcie sobie w google: posiadacze-samochodow-z-silnikiem-1-2-puretech-zorganizowali-protest-przed-siedziba-stellantis

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #445 dnia: 01 Lutego 2024, 15:41:47 »
gdybys został pierwszym na świecie właścicielem zatartego silnika 2.5 HSD, stałbyś się sławny, a toyota z przyjemnością wymieniłaby go na nowy. fora by oszalały..

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #446 dnia: 01 Lutego 2024, 16:27:15 »
Prorok?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #447 dnia: 01 Lutego 2024, 17:18:39 »
Tak co do produkcji oleju to mam w domu jeszcze Corsę C z przebiegiem 300 k i zawsze mu oleju ubywało ale gdzieś tak od dwóch lat zaczął produkowac olej i gdzieś tak ponad centymetr od maxa się utrzymuje.  No ale tu nie ma strachu i to imnna klasa auta jak silnik padnie to się całość wyrzuci i tyle :( 

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #448 dnia: 01 Lutego 2024, 17:35:37 »
Przy takim przebiegu można już wszystko corsie wybaczyć. Zaczęła ci produkować olej prz 300k km a mój i nie tylko przy 3k km. Ale jest niby ok.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #449 dnia: 01 Lutego 2024, 20:14:31 »
Tak co do produkcji oleju to mam w domu jeszcze Corsę C z przebiegiem 300 k i zawsze mu oleju ubywało ale gdzieś tak od dwóch lat zaczął produkowac olej i gdzieś tak ponad centymetr od maxa się utrzymuje.  No ale tu nie ma strachu i to imnna klasa auta jak silnik padnie to się całość wyrzuci i tyle :( 
Może odkładała na zgorszę czasy i teraz oddaje :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl