Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #450 dnia: 01 Lutego 2024, 21:33:25 »
Chyba znów z nudów spowodowanych brakiem problemów z autem rozdmuchujecie problem, którego nie ma.
Faktem jest, że oleju przybywa, ale faktem jest również, że w pewnym, ograniczonym zakresie. Nie widziałem nigdzie, żeby ktoś pisał, że przybyło mu z 4-5cm, czy więcej. Raczej są to wartości koło max 2cm. To raz.
Dwa: endiak - czy tobie w ASO powiedzieli, że trzeba co jakiś czas przejechać się autostradą, czy to Twój wymysł? Pytam, bo nie kojarzę, żeby inni pisali o takich radach. Stanowisko toyoty jest takie, że zdają sobie z tego sprawę i że robili badania, z których wyszło, że nie jest to groźne dla silnika do 3.5cm (dzięki Colin za przypomnienie tej wartości). Czy w istocie robili? Tego oczywiście nikt z nas nie wie, ale biorąc pod uwagę możliwe koszty, które by ponieśli gdyby silniki zaczęły się zacierać, osobiście stawiam, że tak - zbadali sprawę.
Po trzecie: nikt nie twierdzi, że jest to normalne, stąd próżno szukać o tym informacji w instrukcji. Nikt nie projektował silnika w ten sposób, więc oczekiwanie, że będzie to uwzględnione na bagnecie jest dziecinadą. Po prostu problem wyszedł z czasem, zbadali go i ocenili, że nie stanowi zagrożenia.
I na koniec: olej olejowi nierówny wśród różnych producentów, nie mówiąc już o różnych warunkach pogodowych. Czy ktoś wymienia olej sezonowo jak opony? Nie?  A przecież w zimie jest zupełnie inna lepkość, niż w lecie. Co więcej - jeden zaleje tu 0w16, a inny 20 i co? Jakoś się to trzyma, nie? Więc podejrzewam, że ta lekka domieszka benzyny faktycznie nie ma żadnego znaczenia

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #451 dnia: 02 Lutego 2024, 09:26:07 »
Tak. Pisalismy ze trzeba sie przejechac autostrada zeby wyrownal sie poziom oleju. Nadmiar oleju utrzymuje sie po jezdzi po miescie na krótkich odcinkach.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #452 dnia: 02 Lutego 2024, 11:11:42 »
Sprawdzałem wczoraj - jest na max - OK.
Mam zrobione 57 tys. km, czyli 3 tys. do wymiany oleju.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #453 dnia: 03 Lutego 2024, 11:01:56 »
Firek to co napisałem o ASO i ich propozycji aby wykonać jazdy autostrada wbrew temu co sugerujesz to prawda a nie wymysl. Mało tego pan który ze mną wyszedł na parking aby zobaczyć stan oleju stwierdził że problem jest i nie tylko wpływa na właściwości smarne(rozrzedzenie oleju) ale podniesiony stan oleju może doprowadzić do rozszczelnienia silnika. Sezonowej wymiany oleju w żadnym aucie się chyba nie wykonuje i nie robi to takiego problemu. Niewielka ilość benzyny znajdująca się w oleju przy stanie powyżej 2/3cm od Max? Sprawdź najpierw jaka to jest ilość i dopiero się wypowiadaj. Nie rozumiem tylko jednego ty jako znawca i ekspert tematu który Ciebie nudzi po co w ogóle się udzielasz. Może dla wielu osób jest to potrzebne aby zapoznać się z doświadczeniem innych użytkowników, i wielu podzieliło się tutaj swoją wiedzą co jest fajne i po to jest forum. Nie znalazłeś innego tematu ciekawszego, aby przedstawić swoje mądrości.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: 03 Lutego 2024, 11:14:32 »
Nie znalazłeś innego tematu ciekawszego, aby przedstawić swoje mądrości.
Znalazł wiele innych tematów i tam też przedstawia swoje mądrości na podobnym poziomie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #455 dnia: 03 Lutego 2024, 13:47:25 »
Przygadał kocioł garnkowi
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: 03 Lutego 2024, 13:57:35 »
Też lubię przysłowia ludowe  :grin: Podobno są mądroscią narodów  :grin:
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2024, 13:59:15 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #457 dnia: 03 Lutego 2024, 14:52:52 »
Endiak: chyba musisz jeszcze raz przeczytać, co napisałem.

Po pierwsze zapytałem, czy taką radę dostałeś w ASO, a nie sugerowałem, że to wymysł. Po drugie nie jestem żadnym znawcą. Po trzecie - sam piszesz, że inni podzielili się swoją wiedzą, więc czemu mi na to nie pozwalasz?
PS: oczywiście zgadzam się z tym Panem, że wpływa to na właściwości smarne. Tak samo, jak wpływa temperatura lub zalanie oleju o innej lepkości, o czym przecież pisałem.
Stanowisko toyoty, że nie jest to groźne dla silnika jest ogólnie znane. Nie tylko ja otrzymałem takie pismo. Dziwię się, że ten Pan o tym nie słyszał.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #458 dnia: 03 Lutego 2024, 16:24:58 »
Może podchodzę zbyt emocjonalnie ale kupując nowy samochód sprawdzasz poziom oleju po nie całych 4 MSC i po nie całych 2,5kkm i jest dobre 2 cm ponad stan, zgłaszasz do ASO oni proponują Ci przeganianie go autostrada, mówię ze co dziennie  przejeżdżam po ok 17km w jedna stronę i drugie w drugą stronę tyle samo, i słyszę że mało, to ja odpowiadam że nikt mnie nie informował że to jest samochód na długie dystanse wręcz przeciwnie oszczędny bo jeździ często w trybie ev. i nie będę robił na siłę jakiś dystansów bo to jest kpina. Zdecydowałem się wymienić ten rozrzedzony olej na własny koszt (ponad 500zl) i po przejechaniu 400 km jest już 0,5 cm ponad stan to ręce opadają. Mam przejechać jak będzie drugie 2,5kkm.
Wiedzą o tych pismach od Toyoty ale jak się pytam czy to jest jakaś informacja wiążąca głupio się uśmiechają a fachowiec gdy jesteśmy sami twierdzi że to jest sytuacja nie normalna, to czuję się oszukany, mogli mnie przed kupnem poinformować o fakcie może bym kupił CHR 1,8 z wtryskiem pośrednim.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #459 dnia: 03 Lutego 2024, 17:50:02 »
Moją Rav jeżdżę już 4. rok. Tylko jeden rok pomiędzy wymianami oleju stan utrzymywał się poniżej max. W pozostałych okresach stan był powyżej, raz doszedł do 3 cm. Zgłaszałem w ASO, mam pisemne potwierdzenia, dostawałem „liściki wyjaśniające”.
Jak ktoś nie wytrzymuje takiego stresu i sobie z tym nie radzi, to najlepiej pozbyć się problemu, pozbywając się takiego auta. Ja radzę sobie inaczej.
Od ostatnie obsługi i wymiany oleju w czerwcu ub. roku stan się podwyższa. Przestałem się tym przejmować, kupiłem „dojarkę” i co miesiąc wyciągam 2x350 mml mieszanki i wlewam 500 mml oleju (kupiony w ASO z beczki). Śpię spokojnie. :cool:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #460 dnia: 03 Lutego 2024, 18:42:18 »
Moją Rav jeżdżę już 4. rok. Tylko jeden rok pomiędzy wymianami oleju stan utrzymywał się poniżej max. W pozostałych okresach stan był powyżej, raz doszedł do 3 cm. Zgłaszałem w ASO, mam pisemne potwierdzenia, dostawałem „liściki wyjaśniające”.
Jak ktoś nie wytrzymuje takiego stresu i sobie z tym nie radzi, to najlepiej pozbyć się problemu, pozbywając się takiego auta. Ja radzę sobie inaczej.
Od ostatnie obsługi i wymiany oleju w czerwcu ub. roku stan się podwyższa. Przestałem się tym przejmować, kupiłem „dojarkę” i co miesiąc wyciągam 2x350 mml mieszanki i wlewam 500 mml oleju (kupiony w ASO z beczki). Śpię spokojnie. :cool:

I to wszystko w nowym aucie za 200tys. W sumie nie mamco komentować. :)
Ale… ciekawe jakie urządzenie będzie potrzebne do kolejnego modelu?
Oby nie laweta.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #461 dnia: 03 Lutego 2024, 18:50:32 »
Czyli odciągając 700ml i wlewając 500ml co miesiąc 200 ml to przyrost jeśli dobrze rozumiem. To ciekawe jak byś nie odciągał w ogóle ile to by dało. 5msc to już litr Pb. Powiedz czy będziesz miał zamiar auto sprzedawać i czy nie obawiasz się że potencjalny klient zrobi Ci aferę z tego powodu no chyba że go poinformuje co może wiązać się z wycofaniem.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #462 dnia: 03 Lutego 2024, 19:05:13 »
W sumie wystarczyłoby aby Toyota w swoich uporczywych reklamach "Ziętarskiego" wrzuciła jedno zdanie, że hybrydy RAV4 są tak dobre, że nawet produkują olej do 3,5 cm ponad stan co wynika z wysokiej sprawności tychże silników i byłoby całkiem okey ze strony Toyoty - a tak co jest to każdy widzi  :) 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #463 dnia: 03 Lutego 2024, 19:09:02 »
. Przestałem się tym przejmować, kupiłem „dojarkę” i co miesiąc wyciągam 2x350 mml mieszanki i wlewam 500 mml oleju (kupiony w ASO z beczki). Śpię spokojnie.
Fajny samochód, taki bezobsługowy  :grin: No i jeszcze w booster trzeba się wyposażyć. A potem nic tylko jeździć

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #464 dnia: 03 Lutego 2024, 19:13:58 »
taki bezobsługowy

Zgodzę się w 100% - marka idzie w fatalnym kierunku, obsługa serwisowa przez niefartowne kroki, wypowiedzi czy zaniechania obsługi przy istniejących usterkach także. Boostery, odpadające kola, przyrosty olejowe, wpadki z systemami bezpieczeństwa i multimediami (dcm, parkowanie)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl