Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #465 dnia: 03 Lutego 2024, 20:10:32 »
Zgodzę się w 100% - marka idzie w fatalnym kierunku, obsługa serwisowa przez niefartowne kroki, wypowiedzi czy zaniechania obsługi przy istniejących usterkach także. Boostery, odpadające kola, przyrosty olejowe, wpadki z systemami bezpieczeństwa i multimediami (dcm, parkowanie)
Fajnie tylko zaproponuj nam markę która byłaby lepsza oczywiście nie w reklamach tylko w rzeczywistości.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #466 dnia: 03 Lutego 2024, 20:21:43 »
Fajnie tylko zaproponuj nam markę która byłaby lepsza oczywiście nie w reklamach tylko w rzeczywistości.
Ledziu , ja uważam, że marka jest nieistotna. Najlepsze są samochody z USA po szkodzie całkowitej, szczególnie te, bez numeru VIN.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #467 dnia: 04 Lutego 2024, 10:45:31 »
czy nie obawiasz się że potencjalny klient zrobi Ci aferę z tego powodu

A Ty już zrobiłeś aferę Toyocie?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #468 dnia: 04 Lutego 2024, 11:04:43 »
Był moment, ze się zastanawiałem między 2.0 a 1.8 i jakoś tak nieświadomie padło na 1.8 z perspektywy postów mój wybór sie teraz wydaje bardzo trafiony.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #469 dnia: 04 Lutego 2024, 13:07:54 »
Tak jak napisałem wcześniej, wykonali diagnozę silnika został wymieniony olej, zgłoszenie jest cały czas otwarte powiedzieli że nie zamykają i mam się zgłosić po przejechaniu ok 2,5kkm, jeżeli stan znowu podniesie się na ok 2 cm podejmą następne kroki. Takie jest stanowisko ASO także na obecną chwilę jest ok 0,5 cm i zobaczymy jak będzie to wyglądało dalej. Oczywiście jeżeli ten stan nie będzie drastycznie wzrastał i unormuje się jak to miało miejsce u innych to będzie Ok. Jeżeli po czasie kontrolnym będzie duży przyrost zgodnie z wytycznymi ASO zobaczę jakie będą ich działania. Jeśli nie będą zadowalające będę chciał próbował im go sprzedać i wezmę nowa CHR 1.8 2024.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #470 dnia: 04 Lutego 2024, 13:32:23 »
RPW skorzystam z twojej rady i nie będę się stresować, będę  się chciał pozbyć jeszcze nie wiem w jaki sposób, dwa lata jest rękojmi, cały czas mam nadzieję że się unormuje. Dzięki forum dowiedziałem się że przypadki są różne jeden ma przyrost cm drugi 3. Poza tym jestem bardzo ciekawy jakie niby kroki podejmie ASO.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: 04 Lutego 2024, 14:12:39 »
Toyota robi Cię w chu.. od dłuższego czasu toczysz aferę, że Ci oleju przybywa i czego oczekujesz… żeby od Ciebie odkupili, a wtedy Ty kupisz kolejną Toyotę.
To może zacytuje Jana Kochanowskiego:
…Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi…

ps. Powoli przestaję się dziwić stanowisku TCE. To już kolejny podobny przypadek. Mając takich klientów rzeczywiście nie ma sensu się „wysilać”

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #472 dnia: 04 Lutego 2024, 14:53:29 »
 Źle mnie zrozumiałeś, ja wcale nie skończyłem z nimi walki, muszę poczekać do następnej kontroli, zobaczyć jakie będą ich dalsze działania, jeśli auto nie będzie w dalszym ciągu naprawione można dopiero wtedy próbować unieważniać umowę, powiem tak: jeżeli problem będzie poważny, wszystko zrobię aby ten samochód ode mnie został odebrany i wymieniony albo oddane pieniądze. Dlatego też jestem na forum, może masz jakąś radę, sugestie co można by dalej. Szczerze mówiąc liczyłem na to, ale tutaj nic takiego nie miało miejsca.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #473 dnia: 04 Lutego 2024, 14:54:24 »
Czyli odciągając 700ml i wlewając 500ml co miesiąc 200 ml to przyrost jeśli dobrze rozumiem. To ciekawe jak byś nie odciągał w ogóle ile to by dało. 5msc to już litr Pb. Powiedz czy będziesz miał zamiar auto sprzedawać i czy nie obawiasz się że potencjalny klient zrobi Ci aferę z tego powodu no chyba że go poinformuje co może wiązać się z wycofaniem.
Odciąganie i dolewanie oleju nie rozwiązuje problemu, przyrost oleju jest ściśle powiązany z domieszką paliwa, więc rozcieńczony olej w całości nadaje się tylko do wymiany, a większy przyrost, rozcieńczenie, oznacza tracenie swoich właściwości.
Więc stan na bagnecie powinien skłaniać do wcześniejszej wymiany oleju, spuszczenia tej lury, a nie przebieg fizyczny zalecony przez producenta.

Oszczędni powinni stosować mieszankę,  taką delikatniejszą  jak do kosiarki po 10 tyś. km, wtedy te 5 tyś. przejadą do smarując silnik z baku. :-)

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 04 Lutego 2024, 15:21:36 »
Też tak myślę. Piszesz że trzeba się sugerować stanem na bagnecie jak najbardziej. Co sądzisz o stanie 3,5 cm ponad na bagnecie który sugeruje Toyota i czy twoim zdaniem to jest ok i czy nie zgadzając się z ich wytyczną jest szansa aby z nimi powalczyć, czy ta sugestia to jest coś przyjęte i zapewnia nas o prawidłowości do której się trzeba odnosic i nie ma szans na wygraną.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #475 dnia: 04 Lutego 2024, 15:43:26 »
Źle mnie zrozumiałeś, ja wcale nie skończyłem z nimi walki, muszę poczekać do następnej kontroli, zobaczyć jakie będą ich dalsze działania, jeśli auto nie będzie w dalszym ciągu naprawione można dopiero wtedy próbować unieważniać umowę, powiem tak: jeżeli problem będzie poważny, wszystko zrobię aby ten samochód ode mnie został odebrany i wymieniony albo oddane pieniądze. Dlatego też jestem na forum, może masz jakąś radę, sugestie co można by dalej. Szczerze mówiąc liczyłem na to, ale tutaj nic takiego nie miało miejsca.

Rada jest jedna idź do dobrego prawnika.
Masz specyfikacje sprzedaży w której nie ma informacji, że poziom oleju może być ponad max.
Nie masz nigdzie informacji, że auto nie nadaje się na krótkie trasy/do miasta.
Masz instrukcję w której jest mowa o maksymalnym poziomie oleju itp.
Bierzesz opinię rzeczoznawcy/biegłego, który na podstawie ogólnodostępnej wiedzy, literatury, badań itp. opisuje, że stan ponad max jest szkodliwy bo taki olej nie mam odpowiedniego poziomu smarowania oraz podniesiony poziom to podniesione ciśnienie w układzie co na pewno nie robi dobrze uszczelnieniom itp.
Prawnik podsumowuje Ci to paragrafami o niezgodności produktu z ofertą oraz wadami fabrycznymi.
Wysyłasz do dilera pózniej do TCE i czekasz.
Próbujesz zainteresować media tematem, bo ostatnio to lepiej działa od sądów. :)
Ja temat olałem bo auto miałem w leasingu czyli nie byłem stroną konfliktu. Żeby coś ruszyć musiałbym mieć pełnomocnictwo leasingu itp. Ponieważ stanowisko TCE zarówno w tym przypadku jak i w innych „błędów” jest takie jakie jest to zaprzestałem kupowania Toyot. Jest to jedna z niewielu marek, która klienta ma za nic.
Konkurencja z Chin już puka do Europy, zobaczymy jak sobie z tym poradzą.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #476 dnia: 04 Lutego 2024, 16:08:32 »
Dzięki bardzo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #477 dnia: 04 Lutego 2024, 16:41:15 »
Z forum Kia... "Witam
Do czego została stworzona hybryda? Chyba nie do jazdy po autostradach. Niro stworzone do miasta, ekologiczne i ekonomiczne. A gdzie to wszystko skoro benzyna trafia do oleju, trudne warunki jazda po mieście więc wymień olej nie co 15k a co 7, 5k. Mam przejechane niecałe 8k i 3 razy odsysali mi nadmiar oleju. Czy to jest normalne? Więc pytanie samo się nasuwa: co jest w silniku i gdzie parametry oleju? Masz jeździć do serwisu co miesiąc może co dwa. Bajki opowiadają ze tak ma być. Swoją drogą jeżeli jest ich zdanie takie to oficjalne pismo mogą napisać, że benzyna która trafia do oleju nie jest groźna dla silnika.
Zagadka
Ile może bym mll od poziomu max w górę jakieś 5 mm?"

A tu link do tego samego problemu w Hyundai forum i odpowiedz (że +/_ 2cm  ponad stan są normalne ;)
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5d59bc5663b81e33
A tu z forum forda kuga...

" Czy ktoś się orientuje, czy w wersji Hybrid 2.5 olej w silniku jest rozrzedzany benzyną gdy jeździmy na krótkich odcinkach a zwłaszcza zimną?
oczywiście jak w każdym innym z tym że w hybrydach jeszcze bardziej. Bez wyjątku na markę na każdym forum moto wraz z zimą pojawiło się psioczenie właścicieli hybryd że co 3 tys km mają komunikat WYMIEŃ OLEJ."
Na szybko jeszcze znałem w BMW, Honda, Infinity, Renault. Dalej nie szukałem. Znak czasów ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #478 dnia: 04 Lutego 2024, 17:00:05 »
Też tak myślę. Piszesz że trzeba się sugerować stanem na bagnecie jak najbardziej. Co sądzisz o stanie 3,5 cm ponad na bagnecie który sugeruje Toyota
Taki olej rozcieńczony należałoby zbadać, wysłać próbki do jakiegoś laboratorium, porównać z oryginalnym olejem zalanym do silnika przed rozcieńczeniem.
Czy spada lepkość oleju, smarność, itd.
Jakie parametry posiada taka rozcieńczona lura, czy wpływa na degradację silnika, w jakich temperaturach ta degradacja jest większa, a może tylko wpływa na obniżenie temperatury krzepnięcia.

Cytuj (zaznaczone)
czy twoim zdaniem to jest ok i czy nie zgadzając się z ich wytyczną jest szansa aby z nimi powalczyć, czy ta sugestia to jest coś przyjęte i zapewnia nas o prawidłowości do której się trzeba odnosic i nie ma szans na wygraną.
Bez zbadania próbek i konsultacji z jakimś fachowcem, temat nie do ruszenia.

Paliwo czy oleje są składnikami  destylacji ropy naftowej, z jakimiś domieszkami, może martwimy się na zapas,  albo dodać jednak dwusiarczku molibdenu i olać temat.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: 04 Lutego 2024, 17:00:32 »
Ja zdaje sobie sprawę ze specyfiki i nawet bym nie panikował gdyby te 2 cm ponad stan było chociaż po przejechaniu tych 7 , 10 kkm ale nie po 2,5kkm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl