Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #480 dnia: 04 Lutego 2024, 17:13:35 »
Ja widzę, że nawet w Volvo, które ostatnio kupił Kuba, żeby już nie mieć do czynienia z toyotą się to zdarza. No, ale może tam lepszy serwis? Spójrzmy:

Z drugiej strony widzę, że w Volvo pękają pierścienie i można w ogóle się oleju pozbyć: https://www.bankier.pl/moto/volvo-z-wyciekiem-oleju-polscy-wlasciciele-wzywani-do-serwisu-14007/

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 17:15:42 wysłana przez firek »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #481 dnia: 04 Lutego 2024, 17:32:06 »

Ja zdaje sobie sprawę ze specyfiki i nawet bym nie panikował gdyby te 2 cm ponad stan było chociaż po przejechaniu tych 7 , 10 kkm ale nie po 2,5kkm

Zrób tak jak ktoś pisał wyżej z prawnikiem i pozwem TCE tylko dołącz do tego analizę próbki oleju z Twojego auta. Sądzę że będzie to w Twoim przypadku odpowiedni krok.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #482 dnia: 04 Lutego 2024, 18:06:39 »
Ja zdaje sobie sprawę ze specyfiki i nawet bym nie panikował gdyby te 2 cm ponad stan było chociaż po przejechaniu tych 7 , 10 kkm ale nie po 2,5kkm
I co oni na to, zgłaszałeś?
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 18:20:57 wysłana przez animuss »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #483 dnia: 04 Lutego 2024, 18:12:20 »
...na raze "pozbył" się 500zł za nowy olej...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #484 dnia: 04 Lutego 2024, 18:23:03 »
...na raze "pozbył" się 500zł za nowy olej...
Chyba nie, przy naprawie gwarancyjnej olej dostał za darmo.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #485 dnia: 04 Lutego 2024, 18:54:47 »
W tym przypadku wymiana jest płatna :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #486 dnia: 04 Lutego 2024, 19:00:41 »
Na gwarancji jak miałem podniesiony stan oleju i wymieniałem w aso olej w połowie przebiegu do wymiany zawsze płaciłem.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #487 dnia: 04 Lutego 2024, 19:07:44 »
 Tak jak Krisman napisał pozbyłem się 500zl już na forum czytałem i też ktoś zapłacił za wymianę oleju. Tutaj nie chciało mi się już walczyć bo cały czas mam nadzieję że się unormuje bo także są takie wpisu . Już opisywałem moją wizytę w ASO ale krótko zrobili diagnozę silnika Ok, kazali przegonić auto po autostradzie i po wymianie oleju przyjechać po 2,5kkm na kontrolę. Jeśli nic się nie poprawi podejmą następne działania. Nie mam zamiaru przeganiać bez sensu auta i wstawię się jak kazali. Nie rozumiem tylko dla czego jedni piszą że jeżdżą na krótkich dystansach i mają przyrost duży a nie którzy podobne przebiegi i 0,5 cm do następnej wymiany. Czy to jest nie powtarzalne w podobnych warunkach? cz to tylko nie które egzemplarze?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #488 dnia: 04 Lutego 2024, 19:29:27 »
Ja widzę, że nawet w Volvo, które ostatnio kupił Kuba, żeby już nie mieć do czynienia z toyotą
On chyba kupił elektryka. Tak więc pudło.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #489 dnia: 04 Lutego 2024, 19:50:33 »
Mechanik, diagnosta Toyoty z Kanady, od 9 minuty.
https://www.youtube.com/watch?v=y5oaQ0LW3A4

Mówi, że w hybrydzie poziom oleju najlepiej trzymać w połowie pomiędzy min i max.
Na koniec wyjaśnia, że w nowych Toyotach (Rav4), jest nowy separator oleju i nadmiar oleju już nie jest tak groźny jak kiedyś.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 19:58:34 wysłana przez Glider »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #490 dnia: 04 Lutego 2024, 20:31:21 »
Ja widzę, że nawet w Volvo, które ostatnio kupił Kuba, żeby już nie mieć do czynienia z toyotą

Zupełnie nie. Kuba co chwilę jedzie po toyocie, więc chciałem tylko pokazać, że marka, którą wybrał ma podobne problemy. W elektrykach też będą, jak we wszystkim. Nie ma produktów doskonałych.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #491 dnia: 04 Lutego 2024, 22:37:47 »

Zupełnie nie. Kuba co chwilę jedzie po toyocie, więc chciałem tylko pokazać, że marka, którą wybrał ma podobne problemy. W elektrykach też będą, jak we wszystkim. Nie ma produktów doskonałych.

Jak już o mnie rozmawiacie… to kupiłem w grudniu XC40 recharge twin coś tam, coś tam (elektryk) i w styczniu zamówiłem V90CC B6 (odbiór kwiecień/maj).

Kolego @Firek bardzo dziękuje za troskę jednak załączone linki dotyczą silników K7 i K8, a ja kupiłem elektryka i benzynę.
Zresztą jak byś uważnie czytał to dla mnie problemem nie jest to, że coś się zepsuło itp. tylko podejście do klienta.
Zobacz na artykuł który sam wkleiłeś, pojawił się problem i Volvo wezwało na naprawę gwarancyjną.
W Toyocie jedyne co usłyszysz to TTTM. Mam świadomość, że Tobie i nie tylko, takie wyjaśnienie wystarczy. Ja jednak lubię w pełni korzystać z czegoś za co zapłaciłem.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #492 dnia: 04 Lutego 2024, 22:41:01 »
W elektrykach też będą, jak we wszystkim. Nie ma produktów doskonałych.

W 2022 była akcja serwisowa na elektryczne VW. Trzeba było zrobić update oprogramowania. Znalazłem takie info "Otóż zainstalowanie nowego oprogramowania w wersji 3.0 wymaga 7,5 godziny dla pierwszego części i 4,5 godziny dla drugiej części pakietu. W sumie 12 godzin tylko na instalację software’u, w trakcie której to operacji nie można korzystać z samochodu.". Co ciekawe, wiele z samochodów ID3 i ID4 musiało mieć przy tym zmieniony akumulator 12V bo stary nie przeżywał czasu wgrywania nowego softwareu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #493 dnia: 04 Lutego 2024, 22:44:38 »
Kolego @Firek bardzo dziękuje za troskę jednak załączone linki dotyczą silników K7 i K8, a ja kupiłem elektryka i benzynę.
Kolego Kubo - ja nie pisałem bezpośrednio o Twoich autach, a o tym, że różne problemy, czy wpadki zdarzają się wszystkim. Przytoczyłem Volvo dlatego, że właśnie na niego się przesiadasz, ale sam model ma tu marginalne znaczenie

Zobacz na artykuł który sam wkleiłeś, pojawił się problem i Volvo wezwało na naprawę gwarancyjną
Teraz to już przeinaczasz rzeczywistość. W toyocie przybywa trochę oleju, a w Volvo rozpadają się silniki - chyba inny kaliber, nie? Toyota według ciebie nie miała akcji serwisowych?

Poza tym wkleiłem też screena, w którym widać jak serwis Volvo świetnie potraktował klienta (żeby być tu uczciwym, dalej w tym wątku gość pisał, że ostatecznie dealer wziął koszty na siebie - łaskawcy...)

Dopiszę jeszcze: ten problem zdarzył się facetowi 3500km po serwisie, więc tłumaczenie Volvo jest delikatnie mówiąc podejrzane. Nie mają tam bagnetu, żeby sprawdzić poziom oleju (trzeba czekać, aż auto zasygnalizuje), więc w zasadzie nikt nie wie ile ma oleju i przy jakim poziomie ta sygnalizacja występuje. Fajnie, nie?
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 22:49:48 wysłana przez firek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #494 dnia: 04 Lutego 2024, 22:47:35 »
...fajnie, że sam zainteresowany "wyprostował" obu adwersarzy :)
Co do podejścia, to ostatnio zainteresowałem się inną marką (ale hybrydą plug-in) i jak poczytałem o podejściu tej baaardzo zacnej marki do klientów, to mi kopara o beton się rozwaliła. Reasumując, "wszędzie dobrze..."
Co do Volvo, ja mam emocjonalne podejście do tej marki, więc krytykował nie będę, choćby od Chińczyków  odkupili ją Eskimosi, a co, globalizacja.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl