Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #495 dnia: 04 Lutego 2024, 22:54:14 »
Na gwarancji jak miałem podniesiony stan oleju i wymieniałem w aso olej w połowie przebiegu do wymiany zawsze płaciłem.
Tylko tu trzeba rozgraniczyć czy ty chciałeś to zrobić czy oni.Jeszcze wymiana płatna jest po roku bez względu na przebieg.
Tak jak Krisman napisał pozbyłem się 500zl już na forum czytałem i też ktoś zapłacił za wymianę oleju. Tutaj nie chciało mi się już walczyć bo cały czas mam nadzieję że się unormuje bo także są takie wpisu . Już opisywałem moją wizytę w ASO ale krótko zrobili diagnozę silnika Ok,Jeśli nic się nie poprawi podejmą następne działania. Nie mam zamiaru przeganiać bez sensu auta i wstawię się jak kazali. Nie rozumiem tylko dla czego jedni piszą że jeżdżą na krótkich dystansach i mają przyrost duży a nie którzy podobne przebiegi i 0,5 cm do następnej wymiany. Czy to jest nie powtarzalne w podobnych warunkach? cz to tylko nie które egzemplarze?
Ja bym się nie zgodził na płatną wymianę w połowie przebiegu, lub w połowie roku, wymiana awaryjna więc niech płaci serwis.
Cytuj (zaznaczone)
kazali przegonić auto po autostradzie i po wymianie oleju przyjechać po 2,5kkm na kontrolę.
To chyba tylko do 140km/h, bo brzmi rozpaczliwie, że jakby gaz do dechy i dzieci na tylnych siedzeniach.  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 23:02:48 wysłana przez animuss »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #496 dnia: 04 Lutego 2024, 23:02:27 »
Na gwarancji jak miałem podniesiony stan oleju i wymieniałem w aso olej w połowie przebiegu do wymiany zawsze płaciłem.
Tylko tu trzeba rozgraniczyć czy ty chciałeś to zrobić czy oni.Jeszcze wymiana płatna jest po roku bez względu na przebieg.
Tak jak Krisman napisał pozbyłem się 500zl już na forum czytałem i też ktoś zapłacił za wymianę oleju. Tutaj nie chciało mi się już walczyć bo cały czas mam nadzieję że się unormuje bo także są takie wpisu . Już opisywałem moją wizytę w ASO ale krótko zrobili diagnozę silnika Ok, kazali przegonić auto po autostradzie i po wymianie oleju przyjechać po 2,5kkm na kontrolę. Jeśli nic się nie poprawi podejmą następne działania. Nie mam zamiaru przeganiać bez sensu auta i wstawię się jak kazali. Nie rozumiem tylko dla czego jedni piszą że jeżdżą na krótkich dystansach i mają przyrost duży a nie którzy podobne przebiegi i 0,5 cm do następnej wymiany. Czy to jest nie powtarzalne w podobnych warunkach? cz to tylko nie które egzemplarze?
Ja bym się nie zgodził na płatną wymianę w połowie przebiegu, lub w połowie roku, wymiana awaryjna więc niech płaci serwis.

Ale nasz kolega zapewne SAM się zdecydował na takową wymianę z troski o silnik, a nie gwarant, bo wtedy gwarant "przyznał by się do usterki". Rozumiesz? Dlatego też sam zapłacił za "usługę", a nie "naprawę".
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 23:04:57 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 04 Lutego 2024, 23:09:08 »
Ale nasz kolega zapewne SAM się zdecydował na takową wymianę z troski o silnik, a nie gwarant, bo wtedy gwarant "przyznał by się do usterki". Rozumiesz?
Jakbym widział, że robią mnie w jajo, to co dwa tygodnie bym przyjeżdżał z przepełnionym poziomem oleju, dolewałbym go sam aż by wymienili silnik, albo zaplombowali wlew oleju.  :grin:   

« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 23:26:50 wysłana przez animuss »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #498 dnia: 04 Lutego 2024, 23:14:25 »
Ale nasz kolega zapewne SAM się zdecydował na takową wymianę z troski o silnik, a nie gwarant, bo wtedy gwarant "przyznał by się do usterki". Rozumiesz?
Jakbym widział, że robią mnie w jajo, to co dwa tygodnie bym przyjeżdżał z przepełnionym poziomem oleju, dolewałbym go sam aż by wymienili silnik, albo zaplombowali wlew oleju.  :grin:   
Nie czytałeś FORUM. Plomby już były :)
Edit: Auta "niestety" się nie popsuły i jeżdżą do dziś u naszych kolegów z FORUM :cool: Jednym z "wielkich wojów" m/i był @KubaCamry, ale jego Camry też ma się raczej dobrze. A największy "wojownik" nawet "NICK" zmienił :)
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 23:20:27 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #499 dnia: 04 Lutego 2024, 23:25:29 »
Nie śledzę całości niestety, ale jak by mi zaplombowali przy uczciwej eksploatacji, to źle bym się poczuł.  :shock:

Co do tego filmiku, tego jak facet mówi, że rozruch jest szybki do  1200 obr./min to jeszcze gorzej z rana dla "takiego suchego silnika".
https://youtu.be/y5oaQ0LW3A4?t=602
Trzeba by jednak chyba pomyśleć o dodaniu  dwusiarczku molibdenu.

Co wy na to.
https://youtu.be/2NCOamAWJOk
https://youtu.be/TKhxy-JVqFo

Albo to.
https://youtu.be/SVIKN9YBdl0
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 23:52:48 wysłana przez animuss »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #500 dnia: 05 Lutego 2024, 00:16:28 »
Wlewaj ceramizator @animuss do nowej Toyoty, śmiało, zmieści się :grin: :grin: :grin:

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #501 dnia: 05 Lutego 2024, 09:55:00 »
Rozumiem dowcip, ale problemu nie widzę, wystarczy odciągnąć trochę oleju.

Jeżeli olej traci właściwości szybciej niż normalnie, to trzeba to jakoś zrównoważyć, ograniczyć szybsze zużycie.   

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #502 dnia: 05 Lutego 2024, 11:41:50 »
Jeśli nic się nie poprawi podejmą następne działania.

Znalazłem testera, możesz napisać do niego o problemie i wysłać mu próbki oleju przed rozcieńczeniem i po.

https://www.youtube.com/@PiotrTester/videos

Ma dużo filmów, testuje oleje oraz inne środki dolewane do nich, ceramiczne dodatki itd.

Warto pooglądać.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 11:43:45 wysłana przez animuss »

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #503 dnia: 05 Lutego 2024, 12:33:04 »
Tak jak Krissman napisał sam się zgodziłem na wymianę oleju ze względu na silnik, oni tylko zasugerowali ale nie nalegali .Po przeprowadzonej diagnostyce silnika ok 1h nie stwierdzili żadnych nie prawidłowości czyli jest wszystko ok. Ja nie chcę za wszelką cenę pozbyć się auta, dlatego wymieniłem olej na swój koszt i mam nadzieję że sytuacja się poprawi, a na forum chciałem się dowiedzieć jak to wygląda u innych i czy w razie braku poprawy jest szansa na dochodzenie swoich praw, co można i jak to zrobić, włącznie z oddaniem auta lub zwrotu pieniędzy. Sami powiedzieli że zgłoszenie nie jest zamknięte i po następnej kontroli i braku poprawy będą podejmowane działania. Czytając forum jest tu bardzo wiele opinii, u jednych przy tych samych warunkach eksploatacji mają nadwyżkę 0,5cm a inni 3cm, u innych sytuacja się unormowała u innych nie. Na forum dowiedziałem się że tak naprawdę z tych osób gdzie problem występuje, klienci sobie radzą sami i na podstawie opinii wystawionej przez TME o 3.5cm nie szkodzącej nadwyżki nie przejmują się i jeżdżą dalej. Nie krytykuję takich działań, lecz ja nie będę odciągał oleju co dwa miesiące jeśli by taka konieczność była lub wymieniał go co jakiś czas. Znam specyfikę hybryd i na pewno można by było się pogodzić z przyrostem ok.2 cm do następnej wymiany lub przejechaniu 15kkm ale nie po 2.5kkm. Dla tego w moim przypadku gdy się sytuacja nie unormuje po prostu na wszelkie sposoby będę się chciał pozbyć problemu czy to przez wymianę czy też sprzedaż czy zwrot pieniędzy. Na obecną chwilę mam ok.0,5 cm i czekam do następnej kontroli. Dzięki za linka do testera, napiszę do niego jak by to on widzial,aktualnie nie ma zbyt rozcienczonego, lepiej  może poczekać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #504 dnia: 05 Lutego 2024, 18:04:05 »
Endiak: według mnie to przybywa do pewnego stopnia, a dalej już nie. Fakt, że po 2.5k km przybyło ci 2cm w żadnym wypadku nie oznacza, że po 15k będziesz miał tego oleju więcej o 12cm (pomijam już fakt, że tyle by się pewnie nie zmieściło). Te 2cm pewnie +-0.5 będzie już w miarę stałe po 5, 10 i 15k

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #505 dnia: 05 Lutego 2024, 18:49:39 »
5 gen Rav4 jeździ już 5 lat a o przypadkach zatarć nie słychać.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #506 dnia: 05 Lutego 2024, 19:03:05 »
Problem (nie problem) rozcieńczania oleju w Rav4 Toyoty jest znany również producentom olei. Producenci mający w swojej ofercie oleje 0W16 dedykowane do hybryd Toyoty podają, że ich oleje zachowują właściwości nawet po znacznym rozcieńczeniu benzyną.

Offline endiak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 2,0 2023
« Odpowiedź #507 dnia: 05 Lutego 2024, 19:17:42 »
Dzięki firek tak jak już pisałem,może spanikowałem, no nic muszę jeszcze poczekać i pojechać do kontroli w ASO. Na razie po 700km od wymiany cały czas 0,5cm. Najbardziej mnie przerażają wpisy że ktoś musi  często odciągać olej lub b.czesto wymieniac. No właśnie tak jak piszesz być może doszło by do pewnego momentu i przestało, ale już wymieniłem olej tak że na razie nie sprawdzę. Takie wpisy podtrzymują nadzieję że może będzie ok.Nie jestem milionerem i zakup auta za takie pieniądze nie były łatwe dla mnie.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #508 dnia: 05 Lutego 2024, 19:54:35 »
Toyota najpierw wyjdzie na prostą z dieslami https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-toyota-wstrzymuje-dostawy-diesli-jest-problem-z-homologacja,nId,7298932 to dopiero weźmie się za beznzyniaki. Wszystko na raz sie nie da :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #509 dnia: 05 Lutego 2024, 20:16:15 »
@Krisman, zgadza się próbowałem podjąć walkę ale 80% użytkowników forum, szybko sprowadziło mnie na ziemię.
Czego najlepszym przykładem jest:
Endiak: według mnie to przybywa do pewnego stopnia, a dalej już nie. Fakt, że po 2.5k km przybyło ci 2cm w żadnym wypadku nie oznacza, że po 15k będziesz miał tego oleju więcej o 12cm (pomijam już fakt, że tyle by się pewnie nie zmieściło). Te 2cm pewnie +-0.5 będzie już w miarę stałe po 5, 10 i 15k
Niestety od czasu komunizmu służalcza postawa jest naszą cechą narodową. :(
Po ataku na mnie, za to, że śmiałem skrytykować Toyotę uznałem, że trzeba podejść egoistycznie i myśleć o sobie. :)
Myślałem, żeby zrobić reportaż, bo to dziś najlepiej działa na koncerny ale przecież tak jak na tym forum, użytkownicy zaczęliby przyklaskiwać Toyocie w ich bzdurnych odpowiedziach, atakując każdego kto się z tym nie zgadza. O pozwie zbiorowym nie ma mowy bo większość nie ma odwagi pójść na „wojnę” z koncernem.
Z egoistycznego punktu widzenia, robiąc duży medialny szum zrobiłoby się głośno i auta używane poleciałby kilka/kilkanaście procent w dół. Mając świadomość, że do czasu sprzedaży moje się nie zapisuje, a jedynie może stracić na wartości uznałem, że na pewno nie ma sensu poświęcać czasu na walkę dla 80% z których na pewno nikt nie powiedziałby dziękuje.
Ja w tym roku już definitywnie rozstaje się z Camry, innego modelu z tym silnikiem nie posiadam więc już za chwilę problem będę miał z głowy. A kto chce niech wierzy, że 20-25% paliwa w benzynie nie ma wpływu na żywotność silnika, albo w to, że jak dojdzie do 3,5 cm ponad stan to magicznie zniknie. Od zarania dziejów ludzie zamiast kierować się rozumem, wierzą w boga katolickiego, islamskiego, buddę, krisznę, jehowę i jakieś tam inne bożki. Świata nie zbawię, wolę pilnować swojego interesu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl