Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #510 dnia: 05 Lutego 2024, 20:21:36 »
 KubaCamry  jak można krytykować coś, co się ma. Przecież to musi być najlepsze na świecie. O muchach już nie będę wspominał.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #511 dnia: 05 Lutego 2024, 20:34:59 »
@Kuba, choć mnie to nie dotyczy, to akurat przybywanie i odparowywanie paliwa w oleju pod względem zmiennosci temperatury  jest faktem, a nie wiarą w jakiegokolwiek  bożka :)
Ja też w tym roku raczej na 100% rozstaję się z toyotą, choć jest faktycznie mega bezproblrmowa. Ale ja lubię zmiany.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #512 dnia: 05 Lutego 2024, 21:02:04 »
Kuba: sorry, ale naprawdę nie rozumiem co w moim poście jest niby "służalczą postawą". Napisałem fakt, bo ani u mnie, ani u nikogo innego na tym, czy innym forum, olej nie poszedł w górę na te 4-5cm, czy wyżej. Złe dla ciebie jest to, że dalej nie rośnie i nie ma o co kręcić afery, czy co?

Pokazałem ci już wyżej, że to nie kwestia toyoty. Volvo, które wybrałeś na podobny problem wcisnęło klientowi kit, jak rzadko i co? Kręcisz reportaż, czy służalczo będziesz tym jeździł? Toyota przynajmniej przyznaje się do problemu, a nie wymyśla bajki. Pisałem już kilka razy, że pisanie źle o toyocie jest ok, ale zachowaj odrobinę obiektywizmu, bo z twoich postów możnaby wywnioskować, że to absolutnie najgorszy koncern na świecie.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 21:05:52 wysłana przez firek »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #513 dnia: 05 Lutego 2024, 22:05:58 »
Czytając forum jest tu bardzo wiele opinii, u jednych przy tych samych warunkach eksploatacji mają nadwyżkę 0,5cm a inni 3cm, u innych sytuacja się unormowała u innych nie. Na forum dowiedziałem się że tak naprawdę z tych osób gdzie problem występuje, klienci sobie radzą sami i na podstawie opinii wystawionej przez TME o 3.5cm nie szkodzącej nadwyżki nie przejmują się i jeżdżą dalej.
Różne stany rozrzedzenia oleju są spowodowane, odmiennym stylem i dystansami jazdy, jeśli kierowca po uruchomieniu samochodu przejedzie dłuższą trasę, olej w jego silniku osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę roboczą - co najmniej 80 st.wtedy benzyna zacznie z niego wyparowywać, ale aby  w ogóle zaczęła parować, trzeba przejechać co najmniej 15 km z taką temperaturą oleju.

Dlatego kazali ci przegonić auto na autostradzie, żeby odparowywać paliwko z oleju. :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #514 dnia: 06 Lutego 2024, 06:38:52 »
Swoją drogą, widać; ze rodacy mają w nosie peoblem z oleum, bo toyota sprzedała w styczniu 24 więcej aut niż druga, trzecia i czwarta marka w rankingu  razem wzięte...
"Co więcej, w styczniu 2024 r. sprzedano więcej aut Toyoty (9807 szt.) niż Skody (4006 szt.), Kii (3066 szt.) i Hyundaia (2500 szt.) razem wziętych. Marki te są na kolejnych miejscach w rankingu rejestracji. Pierwszą piątkę zamyka BMW z 2405 zarejestrowanymi autami.'
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 06:40:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #515 dnia: 06 Lutego 2024, 07:46:34 »
Swoją drogą, widać; ze rodacy mają w nosie peoblem z oleum,

Nie tylko w Polsce. Sprzedaż Toyoty na świecie w 2023 wzrosła o prawie 10%, w USA ponad 12%. Udział w rynku spadł o 2,3%.

A co do stycznia 2024. W USA sprzedali ponad 143 tys. Toyot, wzrost rok do roku o 25%. Najwięcej sprzedają tam RAV4.

Sprzedaż w USA

Toyota Division:

2023 electrified vehicles sales of 565,800 represent 29.3 percent of total sales volume
Projected to be the number one retail brand for the 12th consecutive year
December sales up 17.7 percent on a volume basis
December car sales up 14.1 percent on a volume basis
December truck sales up 19.3 percent on a volume basis
December electrified vehicle sales up 59.4 percent on a volume basis
Fourth quarter division sales up 9.9 percent on a volume basis
Fourth quarter car sales up 9.0 percent on a volume basis
Fourth quarter SUV sales up 17.7 percent on a volume basis
Fourth quarter truck sales up 10.3 percent on a volume basis
Fourth quarter electrified vehicle sales up 56.4 percent on a volume basis
Corolla projected to be the number one compact car in America
Camry number one passenger car in America for the 22nd consecutive year
Tacoma number one small pickup in America for the 19th consecutive year
RAV4 best-selling SUV in the U.S. for 8th consecutive year
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 08:01:57 wysłana przez Glider »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #516 dnia: 06 Lutego 2024, 08:26:24 »
Swoją drogą, widać; ze rodacy mają w nosie peoblem z oleum, bo toyota sprzedała w styczniu 24 więcej aut niż druga, trzecia i czwarta marka w rankingu  razem wzięte.
Owszem tylko ponad 50% Toyot, to samochody kupowane do firm.  Toyota Corolla (2 494 szt.; +61,32%),  Toyota Yaris (900 szt.; -1,75%),  Toyota Yaris Cross (771 szt.; -15,18%), , Toyota RAV4 (732 szt.; +41,31%) i pewnie trochę Aygo. W 2022  Toyota sprzedała 73 862 nowych aut, z tego w segmencie klientów indywidualnych – 23 734 a dla firm – 50 128.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 08:40:26 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #517 dnia: 06 Lutego 2024, 08:46:43 »
W Polsce ponad 70% nowych aut jest kupowanych przez firmy

pireus

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: 06 Lutego 2024, 09:15:09 »
Owszem, tylko w różnej ilości, i są marki gdzie więcej nowych aut kupuje klient indywidualny. Ja np. nie lubię samochodów przedstawicieli handlowych i taksówkarzy. Chociaż zdaję sobie sprawę, że one są kupowane ze względu na dobrą cenę i niższą awaryjność
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2024, 09:18:09 wysłana przez pireus »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #519 dnia: 06 Lutego 2024, 09:30:28 »

I to jest bardzo mylące, bo ile tych firm to działalność jednoosobowa?
Ponad 80% prawników ma działalność więc kupują samochody na firmę, każdy adwokat, notariusz...
Chyba ponad 50% lekarzy też kupuje na firmę, na pewno 70% tych, których znam.
Mój syn ma działaność jedoosobową i dwa samochody na firmę.
Sam też tak bym zrobił, ale mi się nie opłaca zakładać firmy skoro w moim rozliczeniu podatkowym płacę mniej niż 3 tys. podatku od każdych 100 tys. przychodu...

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #520 dnia: 06 Lutego 2024, 09:55:01 »
Różne stany rozrzedzenia oleju są spowodowane, odmiennym stylem i dystansami jazdy, jeśli kierowca po uruchomieniu samochodu przejedzie dłuższą trasę, olej w jego silniku osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę roboczą - co najmniej 80 st.wtedy benzyna zacznie z niego wyparowywać
Ostatnio zakupiłem sobie interfejs na ODB2 i zerkam na temperaturę silnika. Osiągniecie 80 stopni w tym silniku to nie jest taka prosta sprawa. Jak ktoś jeździ w koło komina po 10-15 km "trasy", to można zapomnieć o osiągnięciu takiej temperatury.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #521 dnia: 06 Lutego 2024, 10:26:20 »
Dzisiaj po 19 km jazdy po mieście temperatura oleju doszła do maks. 64 st.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #522 dnia: 06 Lutego 2024, 10:34:00 »
Oleju czy płynu chłodzącego?

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #523 dnia: 06 Lutego 2024, 11:03:13 »
Przecież napisałem "temperatura oleju doszła do maks. 64 st.".
Temperatura płynu doszła do maks. 75 st. W czasie jazdy po mieście w obecnych warunkach, przy niskiej temperaturze otoczenia, temperatura płynu potrafi szybko się zmieniać, na przemian rośnie i spada.
Temperatura oleju rośnie bardzo powoli (w mieście, zimą).

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #524 dnia: 06 Lutego 2024, 11:19:05 »
Po ataku na mnie, za to, że śmiałem skrytykować Toyotę uznałem, że trzeba podejść egoistycznie i myśleć o sobie. :)

Chyba przesadzasz z tym atakiem na Ciebie :-) bardziej wygląda to w odwrotną stronę bo każda osoba której coś odpowiada w toyocie jest fanbojem, każde posiadanie innego zdania jest przez Ciebie wyłuszczane i krytykowane. Tych przykładów można byłoby mnożyć w Twoim przypadku dziesiątki gdzie nawet komuś nie mogą pasować przyciski na konsoli z których tak namiętnie drwiłeś. Oczywiście o mnie nie wspomnę ile czasu wracałeś do mojej osoby w momentach d. wziętych.
Więc nie rób z siebie poszkodowanego przez właścicieli Toyoty.

Myślałem, żeby zrobić reportaż, bo to dziś najlepiej działa na koncerny ale przecież tak jak na tym forum, użytkownicy zaczęliby przyklaskiwać Toyocie w ich bzdurnych odpowiedziach, atakując każdego kto się z tym nie zgadza. O pozwie zbiorowym nie ma mowy bo większość nie ma odwagi pójść na „wojnę” z koncernem.

Fajnie tylko podsumujmy.

Kuba kupiłeś w Toyocie skrajne śmiecie, coś co ma tylko znaczek Toyoty. Oczywiście Ty żeby nie być "służalczym" miałeś prawo to wytłumaczyć bo TY musiałeś, bo TY nie miałeś wyjścia, bo TY itd...
Więc TY sam siebie rozumiesz i jest git. Usprawiedliwienie przyjęte. Tu mamy "problem" który można wytłumaczyć gpf-em i sposobem korzystania z auta a można załatwić dogrzaniem silnika w trasie no ale TY mając sztandarowe śmiecie jesteś usprawiedliwiony a ten co wyłoży laskę na przyrost oleju bo dogrzeje silnik jest już "służalczy"

To TEN od oleju ma robić wojnę z Toyotą bo przybywa mu oleju no ale TY i Twoje śmiecie są z tego zwolnione no bo TY wytłumaczyłeś że nie miałeś wyjścia.

Czemu nie zrobiłeś reportażu o Proace ? Jesteś służalczy ?

a teraz Twoje podkreślanie z przyjaźni z Volvo hmm będziesz tam walczyć o fordowe (śmieciowe) Ecoboosty które posiada chociażby xc40 ?
A będziesz walczyć o przybywanie oleju w Volvo ?

A co z klientami innych marek gdzie przybywa oleju np. KIA, Hyundai, Honda, Alfa itd. też są służalczy ?

Moja propozycja jest taka skoro tojotowcy są służalczy wskaż nam co Ty zrobiłeś ze swoimi Proace, daj nam namiary na prawników tylko dobrych bo przecież też już tu wyśmiewałeś tych co pracują za 200-300zł/1g chętnie skorzystamy z przetartych szlaków. :grin:

Do tego czekamy na Twój nik na forum Volvo no bo chyba nie będziesz lizał pupy chińczykom udając że nie ma problemu :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl