Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #585 dnia: 09 Lutego 2024, 14:32:21 »
W hybrydzie silnik spalinowy wyłącza się bodajże po osiągnięciu temperatury płynu 40st. Przy włączonym ogrzewaniu jeśli temperatura płynu nie spadnie poniżej 50st. to też może być wyłączony.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #586 dnia: 09 Lutego 2024, 14:35:49 »
Nie uważam, aby był niedogrzany.

A ja uważam. Mogę?

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #587 dnia: 09 Lutego 2024, 15:17:27 »
Ja dojeżdżam codzień do pracy ok 8 km. To krótki dystans. Ale silnik bardzo szybko osiąga normalną temperaturę pracy i wyłącza się, nawet zimą. Nie uważam, aby był niedogrzany.
Ty nie uważasz, a ja wiem, że jest niedogrzany, po to właśnie sprawdzam temperatury :grin:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #588 dnia: 09 Lutego 2024, 18:53:27 »
Silnik hybrydy pracuje w cyklu Atkinsona. Wymiana temperatury następuje inaczej niż w zwykłym silniku spalinowym. Inna sprawność jednostki.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #589 dnia: 09 Lutego 2024, 19:13:27 »
A ja uważam że to jest jakiś łańcuch powiązań i to nie jest kwestia samej temperatury. 

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #590 dnia: 09 Lutego 2024, 19:41:05 »
Silnik hybrydy pracuje w cyklu Atkinsona. Wymiana temperatury następuje inaczej niż w zwykłym silniku spalinowym. Inna sprawność jednostki.

V generacja silników spalinowych w hybrydach Toyoty ma sprawność 40-41%, czyli taką jak przeciętny silnik wysokoprężny. Rozgrzewa się dużo wolniej. Poza tym, komputer steruje tak, aby maksimum trakcji wyciągnąć z silników elektrycznych więc wyłącza silnik benzynowy od razu jak osiągnie minimalną temperaturę zapewniającą optymalną sprawność.
Jeśli się wyłączył to znaczy, że dla tego silnika/napędu temperatura jest prawidłowa.
Większość produkcji Toyota sprzedaje w USA, a tam dzienne przebiegi są znacząco dłuższe niż w Polsce więc problem z "zaleganiem" benzyny w oleju jest znacznie mniejszy.
Z tego co znalazłem na forach w USA.
Jeśli przeciętny dzienny dystans od startu do zatrzymania wynosi mniej niż 5 mil, to w tych silnikach benzyna będzie w oleju. Według mechaników w USA tak krótkie przebiegi trzeba traktować jako jazdę w ciężkich warunkach i wymieniać olej częściej (5-7 tys. mil).
Na kanale youtube The Car Care Nut jest pokazany przypadek Camry (benzyna, nie hybryda), której silnik był do remontu po krótkich dystansach w zatłoczonym mieście, pomimo wymiany oleju zgodnie z manualem. ASO nie zrobiło tego w ramach gwarancji, bo oni w zaleceniach dla takich przejazdów mają częstą wymianę oleju.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #591 dnia: 09 Lutego 2024, 20:25:46 »
Przecież i u nas jest tabela która mówi o ciężkich warunkach i konieczności skrócenia interwału wymiany oleju o połowę. Instrukcja.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #592 dnia: 09 Lutego 2024, 20:30:56 »
Szacuję, że po mieście robię ok.60% przebiegów, w mieście codziennie trasy do pracy i z pracy po 19km, czasami dodatkowo trasy dłuższe po mieście i rzadko krótsze. Mam poziom powyżej max. Nie używam trybu eco.
Czy to są ciężkie warunki, kwalifikujące do skrócenia interwału wymiany oleju o połowę?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #593 dnia: 09 Lutego 2024, 20:43:00 »
Te 19km takie "prawdziwe" miasto, czyli światła, korki itp, czy raczej jak u mnie dość płynne 15km?
Bo jeśli pierwsza część, to tak, to są ciężkie warunki w/g instrukcji. Ja osobiście nigdy w żadnym aucie nie stosowałem się do tego i wymiana zgodnie z książką. Tylko w autach gdzie było 30kkm między przeglądami, stosowałem zasadę nigdy więcej niż 15kkm między wymianami.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #594 dnia: 09 Lutego 2024, 20:55:00 »
2/3 trasy to "prawdziwe miasto" ale rano jadę dość płynnie, powroty to spowolnienia na 1/2 trasy, czasami korki.

Instrukcja mówi też:
„W celu uniknięcia ryzyka poważnego uszkodzenia silnika:
•   Poziom oleju w silniku należy regularnie kontrolować.
•   Nie wlewać oleju powyżej poziomu maksymalnego, ponieważ jest to szkodliwe dla silnika.”

Powinni dodać 3 cm powyżej ...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #595 dnia: 09 Lutego 2024, 21:09:14 »
Trudne warunki są podzielone na te związane - z droga (wyboiste lub błotniste drogi, użytkowanie ponad 2000m npm, silne zapylenie, częsta obecność soli drogowej)
-ze sposobem jazdy (holowanie lub kamper, częste korzystanie 80% czasu z prędkości pow. 130 km/h, jazda offroad, częsty bieg jalowy i małe prędkości, jazda na krótkich odcinkach do 8 km)

W zależności co występuje z tej listy to jest konkretnie wyszczególnione iż samochód ma podlegać DODATKOWYM PUNKTOM KONTROLNYM  lub wcześniejszym interwałem przegl.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2024, 21:22:39 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #596 dnia: 09 Lutego 2024, 22:36:06 »
samochód ma podlegać DODATKOWYM PUNKTOM KONTROLNYM�  lub wcześniejszym interwałem przegl.

Moim pierwszy samochodem hybrydowym był Prius+. Uważałem go za samochód bezobsługowy i takim był. Sprzedałem w bardzo dobrym stanie z przebiegiem 200 tys. km. Teraz już myślę, że kolejne 100 tys. ponad 10 letnim Priusem mogłoby być mniej problemowe niż 50 tys. km przejechanych nową Rav4. Według tego co na papierze, to piąta generacja napędu hybrydowego Toyoty jest najbardziej wydajna, ekonomiczna i sprawna w jeździe w każdych warunkach. Oby tylko utrzymala niezawodność III generacji.
Ja do tej pory uważałem na trudne warunki i w moim doświadczeniu to było ponad 40C w cieniu w południe i samochód benzynowy turbo.
Nigdy bym nie pomyślał, że jazda miejska na krótkich dystansach to są trudnie warunki dla hybrydy. Dla Priusa III generacji nie są, a dla V?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #597 dnia: 09 Lutego 2024, 23:29:53 »
Rav4 ma hybrydę IV generacji. Na forum nie było zadnego przypadku awarii silnika. Oczywiscie nas tu jest mało ale jak komuś istotnie coś się dzieje z autkiem to często szuka pomocy na forach i pisze co się dzieje. Tu nikt nie pisał.
Cała historia z olejem jest strasznie rozdmuchana. Ostatnio byłem w trasie - ok 1450 km głównie autostrady. Przed wyjazdem 10-12mm powyżej maxa, po powrocie tyle samo. Jeśli by tam była benzyna to powinna zgodnie z tym co czytam w tym wątku odparować czy jakoś tam zniknąć. Ale nic się nie zmieniło. Benzyną w każdym razie nie śmierdzi. To może jednak po prostu nalali więcej na przeglądzie?

Ja to w każdym razie mam w głębokim poważaniu. Skoro serwis zapewnia że do 35mm jest bezpiecznie, a u mnie utrzymuje się stały poziom 10-12 mm to w czym problem. Obiecuję sprawdzić to po kolejnej wymianie - ile serwis zalał i czy bedzie się zmieniać.

A te ciężkie warunki.... Bez przesady. Jeździć - obserwować ;) 

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #598 dnia: 10 Lutego 2024, 10:50:04 »
Skoro serwis zapewnia że do 35mm jest bezpiecznie

A widziałeś takie stwierdzenie w oficjalnym dokumencie Toyoty?
Pokazano mi w ASO kartę papieru z takimi bzdetami, której nikt nie podpisał.
Oficjalne stanowisko Toyoty jest dla mnie zawarte w instrukcji, gdzie jest obrazek bagnetu z kreskami min. max i zapis "Nie wlewać oleju powyżej poziomu maksymalnego, ponieważ jest to szkodliwe dla silnika". Czyli każdy podwyższony powyżej max jest szkodliwy dla silnika.
Nie jest dla mni argumentem twierdzenie, że jeszcze tu na forum nikt nie zgłoił ztarcia silnika, bo problemy z silnikiem nie muszą dotyczyć od razu jego zatarcia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #599 dnia: 10 Lutego 2024, 12:50:11 »
A widziałeś takie stwierdzenie w oficjalnym dokumencie Toyoty?
Nic prostszego, napisz do TCE oficjalne zapytanie i zobaczysz co dostaniesz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl