Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #645 dnia: 28 Lutego 2024, 21:10:44 »
Odstępstwa w jakim zakresie (ile kropel) są tolerowane
Masz problemy z myśleniem i nie wiesz, czy nie rozumiesz dlaczego jest  na bagnecie oznaczenie min i max? Właśnie po to żeby, żeby  wlano odpowiednią ilość oleju. A w jakim czasie się go mierzy jest w instrukcji serwisowej dla pracowników ASO. Na pewno następuje to przed wydaniem samochodu właścicielowi
A może je napisać co to znaczy prawidłowo wykonać usługę?
Nie mogę,  jest to strata czasu, bo raczej tego nie zrozumiesz, a stwierdzam to na podstawie  bzdurnych postów , które tutaj płodzisz

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #646 dnia: 28 Lutego 2024, 23:13:44 »
Mam problem ze zrozumieniem, dlaczego post kogoś kto napisał, że nalali mu ciut poniżej max, skomentowałeś słowami "A czy Polak musi wszystko spieprzyć, i nie może nalać oleju prawidłowo?", a twój kumpel dodał "Tak, bo Polak nie ma prawa wymagać, żeby mu porządnie wykonali usługę za którą płaci"
Przemyśl raz jeszcze kto tu płodzi bzdurne posty

pireus

• Gość
« Odpowiedź #648 dnia: 29 Lutego 2024, 08:15:38 »
Jak Ci ustawią zbieżność kół ciut nieprawidłowo i zedrzesz opony, jak światła bedą ciut nieprawidłowo i ktoś będzie np. Ciebie oślepiał i spowodujesz wypadek, jak wyniki krwi będziesz miał na początku ciut nieprawidłowe i lekarz to zlekceważy, a potem będzie już za późno itd to w/g Ciebie nie ma problemu. No to gratuluję myślenia a raczej bezmyślności. Po to są człowieku jakieś normy, żeby je przestrzegać. Bo czasami to Twoje ciut może skończyć się tragicznie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #649 dnia: 29 Lutego 2024, 08:28:27 »
Tutaj Pireus ma rację.

SRY ZA OFFTOP, ale:
Kolejną rzeczą jest zakres czynności wykonywanych, bo kontrola żarówek czy wycieraczek i zmiana trzech filtrów to bardzo proste czynności za które już wołąją TYSIĄC PLN.
Tylko co z takiego przeglądu gdy połowę rzeczy pojazdu nie jest sprawdzona, ot choćby ustawienie świateł, filtr baterii hybrydowej czy ważność zestawu/środka do pompowania a nawet przysłowiowa data na gaśnicy.
Małe rzeczy a jak istotne.

Bylejakość rządzi i jest w cenie
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2024, 08:30:40 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #650 dnia: 29 Lutego 2024, 09:01:14 »
Ciekawostką jest fakt, że nadal nie mamy przepisu który obliguje nas by gaśnica była ważna. Ma być i tyle.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #651 dnia: 29 Lutego 2024, 09:22:11 »
W sumie logiczne ;) Tak małą gaśnica i tak nic nie zgasisz.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #652 dnia: 29 Lutego 2024, 09:54:06 »
Bylejakość rządzi i jest w cenie
Dotyczy ASO wszystkich marek tylko zadam pytanie: jakieś propozycje dla osób mieszkających daleko od Krakowa ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #653 dnia: 29 Lutego 2024, 14:46:17 »
No ja znalazłem w Szczecinie, ale reklamował nie będę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #654 dnia: 29 Lutego 2024, 17:54:33 »
A czy Polak musi wszystko spieprzyć, i nie może nalać oleju prawidłowo ? Widzę, że zgoda na bylejakość jest powszechna, a potem takie teksty, że Polakowi nigdy nie dogodzisz. Dogodzisz każdemu, tylko zrób to tak, jak powinno być
Cytat: KubaCamry w Wczoraj o 15:59:36
Tak, bo Polak nie ma prawa wymagać, żeby mu porządnie wykonali usługę za którą płaci.
I tak o to murarz powie, że tynkarz „wyprowadzi”, tynkarz, że fliziarz, a fliziarz zapyta „ale o co w ogóle chodzi z tymi kątami prostymi?”, przecież na fudze się “zgubi”
Widzę, że nasz forumowy duet znów zaatakował:)

nie ma tu moderatora ktory moglby ich wywalić? to było forum na dobrym poziomie w 2016 roku, przyjemnie się konwersowalo. teraz zbyt wiele pyskówek..

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #655 dnia: 29 Lutego 2024, 20:09:55 »
Myślę, że w każdym większym mieście, znajdzie się były pracownik ASO, co miał dość stawiania „ptaszków” na karcie w dodatku na akord.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #656 dnia: 01 Marca 2024, 18:01:04 »
Jak Ci ustawią zbieżność kół ciut nieprawidłowo i zedrzesz opony, jak światła bedą ciut nieprawidłowo i ktoś będzie np. Ciebie oślepiał i spowodujesz wypadek, jak wyniki krwi będziesz miał na początku ciut nieprawidłowe i lekarz to zlekceważy, a potem będzie już za późno itd to w/g Ciebie nie ma problemu. No to gratuluję myślenia a raczej bezmyślności. Po to są człowieku jakieś normy, żeby je przestrzegać. Bo czasami to Twoje ciut może skończyć się tragicznie.

Dużo słów kompletnie nie na temat. Wciąż czekam na odpowiedź jaki poziom oleju uznajesz za prawidłowy. Doczekam się, czy nie?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #657 dnia: 01 Marca 2024, 18:09:24 »
Wciąż czekam na odpowiedź jaki poziom oleju uznajesz za prawidłowy. Doczekam się, czy nie?
Bagnet ma zaznaczone dwie wartości – maksimum i minimum. Poziom oleju powinien zawierać się między tymi dwiema wartościami – przy czym w większości samochodów różnica między minimum a maksimum to mniej więcej litr. Gdy jest mniejszy niż minimum, kierowca powinien uzupełnić ilość środka smarnego. Jeżeli jest większa niż maksimum, prowadzący powinien udać się do mechanika w celu odessania z miski nadmiaru oleju.
Masz jeszcze jakieś inne pytania? Ciut z tego zrozumiałes?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #658 dnia: 01 Marca 2024, 18:27:17 »
Masz jeszcze jakieś inne pytania?
Owszem mam. To, co napisałeś powyżej jest zgodne z tym, co wiedziałem. Dlaczego więc twierdzisz, że jak komuś nalali poniżej max, to "Polak musi wszystko spieprzyć, i nie może nalać oleju prawidłowo?"?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: 01 Marca 2024, 18:41:03 »
mnie przez siedem lat nieco przelewali, w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski. widać szukają oszczednosci gdzie się da..
Polakowi nigdy nie dogodzisz...:)
A jaki jest tytuł tematu człowieku i do jakiego postu ja się odniosłem, ciut z tego rozumiesz? Odniosłem się do postu kolegi który napisał, że mu olej przelewali a ostatnio nie dolali a Ty napisałes że Polakowi nie dogodzisz. Nie odniosłem się że dolali olej poniżej max. Tak nie dogodzisz jeżeli będą olej przelewali lub nie dolewali, bo jest to partactwo. Zrozumiałes to w końcu? Czy jest to jednak zbyt skomplikowane. Bo mi już wszystko opadło jak wchodzę w dyskusję z takim interlokutorem.

« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2024, 19:17:06 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl