Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150829 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #690 dnia: 16 Marca 2024, 16:26:57 »
Ja napisałem ,że prawidłowe porównanie dotyczy alkoholika, chyba masz jak zwykle kłopoty ze zrozumieniem.

A ja się z tobą nie zgodziłem. Tak po prostu. Rozumiesz?

Nie ma mowy o zatarciu. Nadmiar oleju, czy olej rozrzedzony benzyną nie spowoduje zatarcia silnika, bo smarowanie jest normalne
No jak jest normalne? Do pewnego stopnia ilości benzyny owszem, ale 40:1? To jest normalne smarowanie? Jakkolwiek - silniki nie tylko się nie zacierają, ale też nie psują się w inny sposób.
Kolega firek ma pewne kłopoty ze zrozumieniem, nawet z pozoru prostych tematów
Kolega firek do dziś nie rozumie, czemu kolega pireus twierdzi, ,e nalanie oleju pomiędzy min, a max jest partactwem. Niby tak prosty temat, a wybacz - nie ogarniam.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #691 dnia: 16 Marca 2024, 16:45:48 »
Kolega firek do dziś nie rozumie, czemu kolega pireus twierdzi, ,e nalanie oleju pomiędzy min, a max jest partactwem. Niby tak prosty temat, a wybacz - nie ogarniam.
Kolega firek nie rozumie że odniosłem się do całego postu w którym napisano że kilkukrotnie nalano oleju ponad max a raz poniżej max.  I takie nalewanie własnie nazwałem partactwem, tzn na 8 przedlądów, 7 źle a  tylko raz dobrze. Niby prosta rzecz , ale tego nie był w stanie zrozumieć
mnie przez siedem lat nieco przelewali, w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski.
Widocznie ma problem z czytaniem ze zrozumieniem, pełnego zdania.
To tak dla przypomnienia
mnie przez siedem lat nieco przelewali, w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski. widać szukają oszczednosci gdzie się da..
Polakowi nigdy nie dogodzisz...:)
A czy Polak musi wszystko spieprzyć, i nie może nalać oleju prawidłowo ? Widzę, że zgoda na bylejakość jest powszechna, a potem takie teksty, że Polakowi nigdy nie dogodzisz. Dogodzisz każdemu, tylko zrób to tak, jak powinno być.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2024, 17:05:44 wysłana przez pireus »

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #692 dnia: 16 Marca 2024, 17:09:27 »
Niektórzy tutaj maja problem z poziomem oleju w silniku, a niektórzy maja problem z poziomem oleju pod kopułą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #693 dnia: 16 Marca 2024, 17:44:38 »
Niektórzy tutaj maja problem z poziomem oleju w silniku, a niektórzy maja problem z poziomem oleju pod kopułą.
Ale przecież w hybrydzie nie ma kopułki rozdzielacza.
Od dawna jest to zastąpione elektroniką. :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #694 dnia: 16 Marca 2024, 20:43:26 »
No jak jest normalne? Do pewnego stopnia ilości benzyny owszem, ale 40:1? To jest normalne smarowanie?

Tak, normalne, w silniku dwusuwowym, wspomniałem powyżej - silnik dwusuwowy dwucylindrowy smarowany mieszanką benzyny z olejem w stosunku 40:1. Smarowany był tą mieszanką tłok, korbowód i wał korbowy z łożyskami. Mało tego - cały silnik dwusuwowy kosy spalinowej, którą teraz mam, smarowany jest mieszanką benzyny z olejem w stosunku 50:1, kosa chodzi na maksymalnych obrotach i jakoś nic się nie zaciera.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2024, 20:46:42 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #695 dnia: 16 Marca 2024, 21:28:22 »
Kolega firek nie rozumie że odniosłem się do całego postu w którym napisano że kilkukrotnie nalano oleju ponad max a raz poniżej max
Po raz kolejny piszesz bzdury. Odniosłeś się do mojego postu, w którym napisałem, że Polakowi nigdy nie dogodzisz, a było to jasne skomentowanie słów "w tym roku po raz pierwszy było poniżej kreski. widać szukają oszczednosci gdzie się da..". Zresztą sam to zacytowales...

PS: napiszę ci jeszcze, że mój post był oczywiście żartem - jak za dużo, to źle, bo przelewają, a jak za mało, to też źle, bo oszczędzają. Myślę, że cała reszta forum zrozumiała, tylko z Tobą mam wątpliwości.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #696 dnia: 16 Marca 2024, 21:31:29 »
@fynooh: jeśli nie boisz się o zatarcia, to chyba tym bardziej nie masz co się przejmować wzrostem ciśnienia w silniku.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #697 dnia: 16 Marca 2024, 21:31:50 »
Może żeby załagodzić to wkleję to i wrócimy do tematu wątku

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #698 dnia: 16 Marca 2024, 22:06:06 »
Odniosłeś się do mojego postu
Najzabawniejsze jest to, że myślisz że,to Ty lepiej wiesz do czego ja się odniosłem a nie ja, który to napisałem. Chyba masz jakiś defekt poznawczy.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #699 dnia: 16 Marca 2024, 22:17:44 »
Może żeby załagodzić to wkleję to i wrócimy do tematu wątku

A który robi za osła?  :grin:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #700 dnia: 17 Marca 2024, 08:16:03 »
Odniosłeś się do mojego postu
Najzabawniejsze jest to, że myślisz że,to Ty lepiej wiesz do czego ja się odniosłem a nie ja, który to napisałem. Chyba masz jakiś defekt poznawczy.
Zacytowales mój post, więc to było chyba jasne.

@Colin : dodałbym jeszcze to:

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #701 dnia: 17 Marca 2024, 09:23:29 »
Zacytowales mój post, więc to było chyba jasne.
Zacytowałem dwa posty., a nie tylko Twój. Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, i wiesz lepiej do czego się odniosłem to już nie mój problem. Nie każdy rozumie to co się pisze, wiele osób ma problem ze zrozumieniem tego co czyta. Ty chyba do tych osób należysz. Słyszałes może o postach nadrzędnych i podrzędnych, które stanowią konstrukcyjną całosć? Raczej wątpię.
Według badań PISA I OECD, aż 70% Polaków ma kłopot ze zrozumieniem tego, co czyta. Chyba do nich należysz.

« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2024, 09:45:06 wysłana przez pireus »

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #702 dnia: 17 Marca 2024, 10:40:49 »
Według badań PISA I OECD, aż 70% Polaków ma kłopot ze zrozumieniem tego, co czyta.

50% Polaków nie wie, że stanowią połowę populacji Polski.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #703 dnia: 17 Marca 2024, 11:17:26 »
Suma inteligencji planety jest stała przy czym liczba ludności wzrasta.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #704 dnia: 17 Marca 2024, 13:31:28 »
@pireus: ok, widzę, że po prostu nie rozumiesz jak poprawnie cytować czyjeś wypowiedzi. Jeśli chciałeś się odnieść do tego, co napisał @compucar, powinieneś zacytować jego posta, a nie moją odpowiedź. Nie dziękuj, zakończmy ten temat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl