Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #720 dnia: 18 Marca 2024, 22:31:21 »
Dziwne, pytałem w Aso i nie potwierdzili tego że coś przybywa.
Przypuszczałem, że już wszystkie ASO nie wypierają tego wobec klientów, a tu proszę - są jeszcze takie które idą w zaparte. ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #721 dnia: 19 Marca 2024, 06:33:24 »
W GLA 35AMG też może występować problem z przedostawaniem się benzyny do oleju ponieważ ten silnik ma wtrysk bezpośredni - wystarczy, że ktoś będzie robił bardzo krótkie trasy (1..2 km) z dłuższymi przerwami na ostygnięcie i będzie bardzo delikatnie obchodził się gazem.
W Mercedesie   jest o wiele większy problem. On jest z powodu wspólnego silnika renault/nissan/dacia/mercedes/mitsubishi. Mianowicie 1.3 i brak części do naprawy (dosłownie jednorazowy)
To chore, że tak masowo występujący silnik nie ma części zamiennych.
https://youtu.be/tOKAQs9QiMo?si=pp2VbTd9hMbCZ01j
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2024, 06:35:18 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #722 dnia: 19 Marca 2024, 07:24:48 »
Wtryski bezpośrednie były też w dieslach, np. 2.2 d4d 150km zero problemów
Wtrysk bezpośredni pb w toyota stosowany jestł 25lat.
W GLA 35AMG też może występować problem z przedostawaniem się benzyny do oleju ponieważ ten silnik ma wtrysk bezpośredni - wystarczy, że ktoś będzie robił bardzo krótkie trasy (1..2 km) z dłuższymi przerwami na ostygnięcie i będzie bardzo delikatnie obchodził się gazem.
W Mercedesie jest inny problem i już od lat. Przybywa paliwa w oleju np. w jednostkach 1,8 cgi przez wadliwe rozwiązania wtrysku bezpośredniego. Do tego sam wtrysk cgi zostawia sporo do życzenia chociażby przez wadliwe wtryskiwacze Jak coś to bagnet oleju nie ma opcji pokazywania benzyny w oleju :-)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #723 dnia: 19 Marca 2024, 07:40:00 »
Problem można bardzo łatwo i prosto rozwiązać - wystarczy tylko zamiast bagnetu włożyć zaślepkę, ale widać nawet tego Toyocie się nie chce  :cool:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #724 dnia: 19 Marca 2024, 08:01:21 »
. Zaraz napiszesz,
Wybacz, ale nic Ci nie napiszę. Musisz sobie znaleźć innego interlokutora, bo nie zamierzam już  wchodzić w dyskusje z osobami, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #725 dnia: 19 Marca 2024, 08:42:33 »
Ja nie lubię zawiłości, gdybania i domysłów. Lubię proste i konkretne rzeczy. A konkretną rzeczą jest to, że oleju w silniku nie powinno przybywać, bo to nie jest normą, tylko wadą.
Oczywiście, że zjawisko nie powinno mieć miejsca, ale okazuje się, że to przypadłość wszystkich silników z wtryskiem bezpośrednim. Jest artykuł na ten temat, i tam snują wiele wątków, które prowadzą do konkluzji, że na tą chwilę należy uznać, że ten typ tak ma i nie zawracać sobie głowy, bo kijem Wisły nie zawrócisz. Nikt nie naprawi ci silnika, ponieważ producenci uznają zjawisko za normalne. Lepiej zająć się czymś, na co mamy wpływ. Jeżeli silnik zatrze Ci się po 300 tys km, producent gwarancji nie uzna. A wcześniej raczej problemu nie doświadczysz chociażby dlatego, że w Toyocie wymieniasz olej co 15 tys km, a nie co 30. Więcej tutaj: https://autokult.pl/benzyna-w-oleju-silnikowym-zuzycie-silnika-czy-normalny-objaw,6961646769904320a

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #726 dnia: 19 Marca 2024, 09:20:41 »
Dobry artykuł. Dzięki za link. Jak widać powodów może być kilka i dotyczy to wielu silników.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #727 dnia: 19 Marca 2024, 10:46:13 »
„…podczas weryfikacji silnika stwierdzono rysy na gładziach cylindrów, co świadczy o destrukcyjnym wpływie benzyny na olej”
„Niejednokrotnie może dojść do silnej detonacji (mieszaniny oleju z benzyną)”

No po takim artykule jestem już całkowicie spokojny i wyluzowany  :cool: :cool: :cool:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #728 dnia: 19 Marca 2024, 11:07:35 »
No po takim artykule jestem już całkowicie spokojny i wyluzowany
Każdy czyta co chce. Tam też piszą :  "pomimo obecności benzyny w oleju, duża część nowoczesnych silników bez trudu robi przebiegi rzędu 200 tys. km, a potem trafia do drugiego czy trzeciego właściciela". Ja mam 3 lata podstawowej gwarancji, potem dwa lata BIS, a potem kupię Relax, jeżeli jeszcze będę miał tą Ravkę. I mam wywalone:) Niech się psuje, o ile się zepsuje, bo patrząc na innych użytkowników Toyot, raczej tragedii nie ma.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #729 dnia: 19 Marca 2024, 11:43:35 »
No po takim artykule jestem już całkowicie spokojny i wyluzowany
Każdy czyta co chce. Tam też piszą :  "pomimo obecności benzyny w oleju, duża część nowoczesnych silników bez trudu robi przebiegi rzędu 200 tys. km, a potem trafia do drugiego czy trzeciego właściciela". Ja mam 3 lata podstawowej gwarancji, potem dwa lata BIS, a potem kupię Relax, jeżeli jeszcze będę miał tą Ravkę. I mam wywalone:) Niech się psuje, o ile się zepsuje, bo patrząc na innych użytkowników Toyot, raczej tragedii nie ma.
Siedzę 2 lata na 3 rożnych forach i jeszcze nie widziałem, żeby się komuś w RAV4 silnik rozleciał, a auto ma już 7 lat. W tym temacie widziałem tylko jeden post gościa, który nie dokręcił filtra oleju i jechał na suchym.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #730 dnia: 19 Marca 2024, 12:17:10 »
No, ok., problem jest ale może nie taki duży, jak się wydaje, ale dużo większym problemem jest sama świadomość, że przybywa oleju, ciągłe myślenie o tym. Mnie by się ciężko z tym żyło, nie mógłbym spokojnie spać. Niektórzy może mieliby to w nosie, ale sporo ludzi by to negatywnie przeżywało, na zdrowie dobrze by to nie wpływało i to jest najbardziej negatywna strona przybywania oleju.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: 19 Marca 2024, 12:19:45 »
Dlatego ja wyznaję zasadę , że jeżdżę każdym samochodem, tylko do końca jego gwarancji.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #732 dnia: 19 Marca 2024, 12:32:12 »
Mnie by się ciężko z tym żyło, nie mógłbym spokojnie spać.
Kup gwarancję i przestań się stresować czymś, na co nie masz wpływu. Albo zrób fakultet z mechaniki i wyeliminuj to niekorzystne zjawisko z silników:)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #733 dnia: 19 Marca 2024, 12:34:03 »
użo większym problemem jest sama świadomość, że przybywa oleju, ciągłe myślenie o tym
Cóż. Trudno dyskutować z tak subiektywnym odczuciem. IMHO Sen z powiek to może od biedy spędzać rdzewiejąca wtyczka tylnego napędu, bo to finalnie kończy się mnijeszymi lub większymi kłopotami. Olej powyżej max to rzecz, o ktorej przypomina mi tylko ten niekończący się wątek. Jeżeli coś jest nie do końca prawidłowe ale jednak praktyka pokazuje ze nie kończy się niczym złym to czym sie tu martwić? 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #734 dnia: 19 Marca 2024, 12:46:03 »
Marekj, 100/100.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl