Autor Wątek: Podniesiony stan oleju ponad max  (Przeczytany 150748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Podniesiony stan oleju ponad max
« Odpowiedź #750 dnia: 01 Kwietnia 2024, 20:28:58 »
Co najwyżej zrobią akcję: kampania na wymianę miarki oleju, ważność 7 lat :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #751 dnia: 01 Kwietnia 2024, 21:05:29 »
Dodają trzecią pozycję na bagnecie: not great not terrible?

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #752 dnia: 11 Kwietnia 2024, 11:11:44 »
Witam,

Wiem ze watek dotyczy Toyoty ale problem pewnie trapi glownie rozwiazania hybrydowe z uwagi na czeste gaszenie silnika spalinowego.
Wiec tak dla odniesienia - posiadam hybrydowego Civica z silnikim 2.0 i w moim przypadku poki co (na szczescie) nie stwierdzilem podnoszenia sie poziomu mieszanki olejowo-benzynowej.
Dodam tylko (co zapewne istotne) ze w moim przypadku miazdzaca przewaga jazdy w miescie dotyczy odcinkow o dystansie powyzej 10km na kazde uruchomienie wychdzlodzonego pojazdu.
Na razie na forum Hondy nie pojawiaja sie zgloszenia na ten temat. Inna sprawa ze liczba uzytkownikow Hondy jest na pewno duzo mniejsza niz w przypadku Toyoty.
Spritmonitor.de" border="0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #753 dnia: 11 Kwietnia 2024, 13:17:14 »
W Hondzie silnik "robi" za generator I zawsze w optymalnych obrotach, do tego 99% jazda odbywa się tylko na elektryku, jedynie przy 120 -140 + spalina przejmuje pracę bezposrednią. To zupełnie inna metoda działania niż w Toyocie.
W Hondzie jak najbardziej był i jest ten sam problrm, ale z zasady w silnikach benzynowych ( choć i w Hybrydach też) Więcej, kilka lat temu jak Toyota tłumaczyła skąd i dlaczego to paliwo w oleju, to właśnie posiłkowała się filmem z YT Hondy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #754 dnia: 11 Kwietnia 2024, 14:46:20 »
Ale w napędzie hybrydowym Toyki silnik spalinowy też nigdy nie chodzi na "obrotach jałowych", bo gdy nie jest potrzebny to po prostu gaśnie.
Ale może faktycznie w Toyce częściej się włącza i wyłącza niż w Hondzie ?

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #755 dnia: 11 Kwietnia 2024, 21:56:17 »
To nie do konca tak jest. Owszem w Hondzie z mechanicznego punktu widzenia dzialanie napedu bardziej przypomina typ szeregowy (benzyna->generator->aku->silnik trakcyjny). Ale sam reżim pracy silnika spalinowego (bo o to tutaj sie rozchodzi) jest bardzo podobny. Czyli uruchamiamy zimny pojazd, silnik spalinowy uruchamia sie celem wstepnego podgrzania, wal silnika jest wtedy obciazany generatorem, po wstepnym podladowaniu akumulatora i złapaniu temperatury spaliniak na chwile sie usypia (chyba ze jest zwiekszone zapotrzebowanie na moc) - i tak w kolko.
W Toyotach jest praktycznie tak samo z ta roznica ze spliter (przekladnia planetarna) dzieli sile napedowa miedzy kola a generator. Dla silnika spalinowego jest to obojetne czy napedza sieczkarnie czy koła samochodu. Ważne, że w obu przypadkach jest to cykl przerywany.

Moge sie jedynie zgodzic z tym ze w Hondzie cykl ladowania w zakresie niskich prednosci trzyma bardziej stabilne obroty. Jednak to nie jest taka hybryda szeregowa gdzie mamy kilkanascie KWH baterii i silnik po uruchmieniu pracuje przez kilkanascie minut obciazajac sie moca kilkudziesieciu kW - wtedy mozna by bylo mowic o tym ze spalina bardzo szybko wchodzi na punkt optymalnych warunkow pracy.

A jeszcze pytanie. Po jakich prebiegach zaczynacie obserwowac ze przybywa poziom na bagnecie?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #756 dnia: 11 Kwietnia 2024, 22:07:43 »
Po jakich prebiegach zaczynacie obserwowac ze przybywa poziom na bagnecie?

Kilka metrów po przeglądzie w ASO :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #757 dnia: 12 Kwietnia 2024, 06:15:06 »
Dokładnie. Najbardziej w moim przypadku stan oleju poza max był zaraz po przeglądzie w ASO.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #758 dnia: 12 Kwietnia 2024, 08:10:14 »
...u mnie raz i tylko wtedy :)
Ale ja mam (jeszcze) benzynę.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #759 dnia: 12 Kwietnia 2024, 09:36:15 »
Ok, bo myslalem ze jest jakas korelacja z przebiegiem w sensie takim ze w miare zuzycia problem zaczyna sie ujawniac. Ale jak rozumiem ze dotyczy to takze nowych aut. A moze wlasnie warto sie przyjrzec takim egzemplarzom ktore juz maja wyzsze przebiegi, bo moze w miare docierania problem zanika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #760 dnia: 12 Kwietnia 2024, 09:40:50 »
Dokładnie, najgorzej jast na starcie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #761 dnia: 12 Kwietnia 2024, 10:17:04 »
U mnie w chłodnych miesiącach tak do 1 cm ponad max się podnosi, w ciepłych spada do max.
Gdy jest chłodno to moje codzienne trasy są krótsze (ok 2..3 x 5 km), gdy jest ciepło to prawie codziennie 2 x 30km + 2..3 x 5 km.
Pewnie dlatego w zimie mi lekko przybywa, a latem ubywa.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #762 dnia: 15 Kwietnia 2024, 10:03:54 »
U mnie w chłodnych miesiącach tak do 1 cm ponad max się podnosi, w ciepłych spada do max.
Po waszych wpisach sprawdziłem u siebie i mam tak jak Markid. Zimą się podnosi, latem spada do max.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #763 dnia: 03 Maja 2024, 07:38:34 »
Zauwazylem ze po trasie 500 km stan zszedl do maxa coby zaraz po powrocie do codziennosci znow stan podskoczyl. W aso jednym mnie olali w drugim przyznali ze czuc benzyna jestm umowiony do nich
Witam ja nie zagłądam na silnik wiec u mnie jest ok raz na rok zmieniam poprostu olej. skoro wszystkie hybrydy tak maja to co ? I kia i mercedesy i Renault i michubishi to co mam jeechac na aso i mówic ze oni sie nie znają a my sie znamy????
Skoro te silniki robią w taxówkach po 800.000km i po 1 000000KM to dla mnie temat zamkniety jak by te silniki miały problem to by taxówek nie było Hybrid tylko diesli. weidzicie na inne fora nie TOYOty tez maja problemy z poziomem więc? Ja wieć nie zagładam i .. wszysko Ok
takie jest moje zdanie tak tematu nie ma skoro hybrydy trzymają i nie padają..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #764 dnia: 05 Maja 2024, 11:25:53 »
Raz na miesiąc warto zerknąć - wtedy mamy pojęcie jak się olej ma: kolor i stan wiele powie. Natomist nie ma co panikować jak w zimie podwyższy się o 1 cm.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl