Autor Wątek: Auris II reflektory demontaż  (Przeczytany 12549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
Auris II reflektory demontaż
« dnia: 11 Listopada 2020, 13:42:45 »
Cześć

Chciałbym coś zrobić aby polepszyć światła w moim Aurisie. Mam zwykłe z żarówką HIR2 i świeci to tak sobie. Muszę sprawdzić na stacji czy mam dobrze ustawione światła ale to jakby osobna sprawa. Rozeznałem temat i nasuwają się mi takie wnioski:
1. Wymiana na xenony jest nieopłacalna i zbyt droga. Zakup lamp to minimum 1500 plus zbiorniczek, spryskiwacze, zderzak, czujnik poziomowania, pewnie wiązka i może oprogramowanie - generalnie zbyt dużo zachodu.
2. Wymiana soczewek na Koito bi-led. Ogólnie większość opinii jakie znalazłem są pełne zachwytu. Technicznie wydaje się to proste pod warunkiem rozklejenia lamp. Przez zaślepkę nie da się wyjąć soczewki.
3. Można wymienić żarówkę na HIR1 z lekka modyfikacją - jest ich mało ale za to żarówka daje o jakieś 600 lumenów więcej (na przykładzie Osram), oczywiście przy większym poborze prądu i pewnie się będzie bardziej grzała.

Kwestie homologacji odsuwam na na bok, ponieważ: ad.2) soczewki Koito maja homologacje i są używane w nowych Toyotach i Lexusach, ad.3) żarówka HIR1 ma homologację i nie ingerujemy w tym wypadku w soczewkę, ogniskową itp. wszystko zostaje oryginalnie.
Wiem, ze homologację ma cała lampa w zestawie z źródłem światła. Ale nawet lampa xenonowa to ta sama lampa i nawet zestaw soczewka i odbłyśnik jest ten sam tylko podstawka żarówki jest inna - czy ktoś zna inne różnice?

Kupiłem lampę na testy i tak: rozkleić opalarką się jej nie da bez uszkodzenia - nie używałem płynu do rozklejania dostępnego w internecie i nie wiem czy by poszło lepiej, można ładnie odciąć cześć od strony zaślepki i wymianę soczewki przeprowadzić od tej właśnie strony ale później będzie widoczne klejenie.

W związku z powyższym czy ktoś modyfikował lampy lub je rozklejał czy też regenerował?
Pozdrawiam

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II reflektory demontaż
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2020, 13:49:31 »
Robiłem modyfikację lamp w Smart Fortwo 451 rocznik 2013.
Klosz z obudową sklejone były spoiwem butylowym.
Do rozklejenia wymagane było wygrzanie lampy w piekarniku w temperaturze około 60°C, wtedy ów butyl był jak masło i nie było problemu ze zdjęciem klosza.
Jeżeli w Twoim aucie, lub w tym testowym reflektorze też występuje czarne spoiwo, to może powyższe Ci pomoże.
Nowy sznur butylowy można kupić w necie, ale gdybyś chciał, to mam i oddam za koszt przesyłki.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2020, 14:04:09 »
Reflektor jest duży i nie mieści się w piekarniku, więc użyłem opalarki. Udało mi się część odkleić i zauważyłem że nie ma tam kleju takiego jak w lampach z klejem butylowym. Jest spoiwo w jednym miejscu ale wg mnie słabo reaguje na temperaturę. Trzeba jeszcze uważać na zaczepy które łatwo uszkodzić.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2020, 15:13:51 »
trzeba było próbować wymienić je w aso w ramach biuletynu serwisowego , a nie ładować go do piekarnika

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2020, 15:20:43 »
Jakiego biuletynu serwisowego? Była jakaś akcja?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2020, 15:25:48 »
Zbyt słabe oświetlenie pobocza przez reflektory przednie (typu halogenowego) - BE-0058T-0515
Na ile to pomogło to szukaj na forum, ludzie wymieniali

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2020, 15:31:52 »
Ok, dzięki ale czy auto z 2014r i nie serwisowane w ASO  będzie podlegało pod taką akcję?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopada 2020, 15:42:42 »
raczej dobra wola producenta. Jest trochę wątków na forum, masz co czytać.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2020, 16:26:07 »
Kwestie homologacji odsuwam na na bok, ponieważ: ad.2) soczewki Koito maja homologacje i są używane w nowych Toyotach i Lexusach
Takich kwestii nie można rozpatrywać na poziomie pojedynczych części. Silnik odrzutowy też ma jakąś homologację, ale to chyba nie znaczy, że można go włożyć do auta i legalnie tym jeździć...

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2020, 18:36:08 »
ok, przewertowałem sprawę biuletynu BE-0058T-0515. Fakt, był problem z doświetleniem prawego pobocza, aczkolwiek wątpię, aby Toyota chciał mi te lampy wymienić po gwarancji.
Homologacja nie jest tematem wątku. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś rozbierał te lampy, chociażby w celu wymiany soczewki lub regeneracji odbłyśnika.

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2020, 18:47:02 »
Kwestie homologacji odsuwam na na bok, ponieważ: ad.2) soczewki Koito maja homologacje i są używane w nowych Toyotach i Lexusach
Takich kwestii nie można rozpatrywać na poziomie pojedynczych części. Silnik odrzutowy też ma jakąś homologację, ale to chyba nie znaczy, że można go włożyć do auta i legalnie tym jeździć...

Chciałem uniknąć tego typu rozważań dlatego tak napisałem. Silnik jest częścią zamienną i jest wiele projektów swapów silnika gdzie do budy wrzuca się inny mocniejszy silnik. Rozumiem, że zastosowałeś parabole w swoim przykładzie. W przypadku lamp homologacja dotyczy zespołu czyli luster, soczewek, źródeł światła, a nawet jego sposobu działania. Dodatkowo źródła światła również są oddzielnie homologowane. Poza tym, pewnie producenci specjalnie te lampy robią jako nierozbieralne aby w nich nie grzebać. Ale tak jak napisałem nie chciałem tego rozwijać i najbardziej interesuje mnie demontaż lampy, bo może wystarczy zregenerować odbłyśnik.

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2020, 16:56:22 »
Nikt nie rozbierał reflektora?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada 2020, 17:11:44 »
ale co ? w 6 letnim samochodzie , które jeździło większość czasu na światłach dziennych byłyby wypalone odbłyśniki ? jaki tam przebieg masz ? próbowałeś lepszych żarówek ?

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada 2020, 18:23:38 »
O to właśnie pytam. W mojej opinii te światła to porażka. Wcześniej miałem xenony w Volvo S60 z 20O7r i świeciły o niebo lepiej mimo różnicy wieku. Tam widziałem odbłyśniki a tu są soczewki i nie widać. Kupiłem reflektor do eksperymentów i już wiem że odbłyśnik jest metalowy. Reflektor jest z 2014r a odbłyśnik jest w nienagannym stanie. Problem jest z rozbiórką reflektora, bo nieinwazyjnie nie da się go rozebrać.
Byłem na stacji diagnostycznej na sprawdzeniu i mam dobrze ustawione światła, ale ewidentnie prawy świeci słabiej. Więc albo soczewka albo odbłyśnik.
Przebieg mam oryginalny 176tys a żarówki mam nowe Osram.
Może to jakaś wada związana z tym co jest na forum w kwestii słabego doświetlania pobocza.
Pytałem ASO i niestety dla mojego auta nie było akcji serwisowej.

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopada 2020, 16:20:00 »
Nie będę eksperymentować na razie tym bardziej, że pomocy żadnej. Pewnie nikt tego nie robił. Sprawdziłem na płocie i ewidentnie prawy reflektor gorzej świeci niż lewy. Kupiłem w dobrej cenie reflektor nowy Toyoty i czeka mnie wymiana. Zastanawiam się że reflektor jest z 2017r, a widziałem nawet z 2018 do Aurisów II [rzedliftów. Ciekawe musi to być ewidentnie produkcja części zamiennej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl