Cześć
Chciałbym coś zrobić aby polepszyć światła w moim Aurisie. Mam zwykłe z żarówką HIR2 i świeci to tak sobie. Muszę sprawdzić na stacji czy mam dobrze ustawione światła ale to jakby osobna sprawa. Rozeznałem temat i nasuwają się mi takie wnioski:
1. Wymiana na xenony jest nieopłacalna i zbyt droga. Zakup lamp to minimum 1500 plus zbiorniczek, spryskiwacze, zderzak, czujnik poziomowania, pewnie wiązka i może oprogramowanie - generalnie zbyt dużo zachodu.
2. Wymiana soczewek na Koito bi-led. Ogólnie większość opinii jakie znalazłem są pełne zachwytu. Technicznie wydaje się to proste pod warunkiem rozklejenia lamp. Przez zaślepkę nie da się wyjąć soczewki.
3. Można wymienić żarówkę na HIR1 z lekka modyfikacją - jest ich mało ale za to żarówka daje o jakieś 600 lumenów więcej (na przykładzie Osram), oczywiście przy większym poborze prądu i pewnie się będzie bardziej grzała.
Kwestie homologacji odsuwam na na bok, ponieważ: ad.2) soczewki Koito maja homologacje i są używane w nowych Toyotach i Lexusach, ad.3) żarówka HIR1 ma homologację i nie ingerujemy w tym wypadku w soczewkę, ogniskową itp. wszystko zostaje oryginalnie.
Wiem, ze homologację ma cała lampa w zestawie z źródłem światła. Ale nawet lampa xenonowa to ta sama lampa i nawet zestaw soczewka i odbłyśnik jest ten sam tylko podstawka żarówki jest inna - czy ktoś zna inne różnice?
Kupiłem lampę na testy i tak: rozkleić opalarką się jej nie da bez uszkodzenia - nie używałem płynu do rozklejania dostępnego w internecie i nie wiem czy by poszło lepiej, można ładnie odciąć cześć od strony zaślepki i wymianę soczewki przeprowadzić od tej właśnie strony ale później będzie widoczne klejenie.
W związku z powyższym czy ktoś modyfikował lampy lub je rozklejał czy też regenerował?
Pozdrawiam