Autor Wątek: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream  (Przeczytany 122384 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudnia 2020, 17:31:40 »
Bardzo konkretne info, thanks

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wada

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudnia 2020, 18:15:58 »
Przesyłam obiecany link gdzie opisane są różnice pomiędzy MVCI 1.4 a MVCI 2.0.4:

https://blog.uobdii.com/good-clone-mini-vci-cable-techstream-vs-bad-clone-one/

Na moich kabelkach dokładnie tak to wygląda jak tu opisano.

Pozdrawiam,
Wada

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Grudnia 2020, 21:28:26 »
Konieczny jest interfejs - niestety szeroko dostępne kabelki MVCI v 1.4 i 2.0.4 nie pozwalają na zapisanie ID czujników TPMS w nowszych samochodach (z dostępnych na innych forach informacji wynika, że chodzi o modele od 2016-2017 roku) - mam oba - sprawdzone w praktyce - kabelek v1.4 (najtańszy) doskonale nadaje się do odczytu ustawień i danych, kabelek v2.0.4 świetnie radzi sobie ze zmianą wartości parametrów poza zapisywaniem ID TPMS. Różnica pomiędzy v1.4 dobrym do odczytu i 2.0.4 dobrym do zapisu tkwi w dodatkowym chipsecie który umożliwia zapis parametrów (podobno istnieją też kabelki w versji 2.0.4 bez dodatkowego chipa i wtedy zapis nie jest możliwy) - postaram się znaleźć stronkę ze zdjęciami pokazującymi fizyczną różnicę.

Czyli powiadasz, że moim "bad" kabelkiem nie zapiszę żadnych ustawień? Nic a nic...? Choćby aktywację domykania szyb?

W ASO nie wierzę. Od czasów Tech2, Saab'a i Trionic od 5 do 7.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2020, 21:30:49 wysłana przez Kiełek »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Grudnia 2020, 21:50:56 »
VCX NANO dopisuje czujniki, chociaż  w techstream wyskakuje komunikat o niepowodzeniu operacji i konieczności zrobienia zwory E1-TC.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudnia 2020, 23:02:35 »
To znaczy że ten kabelek z ali....  "MINI VCI V15.00.028 FTDI FT232RL FT232RQ MINI-VCI J2534 dla Toyota TIS Techstream interfejs OBD2 diagnostyka pojazdu" -do niczego się nie nadaje A już na pewno  nie do dodania nowych czujników dodatkowych kół - trochę lipa. A ile serwis sobie liczy jak się jedzie ekstra żeby dodać drugi komplet czujników kół, ma ktoś taką wiedze?

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Offline wada

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudnia 2020, 09:21:42 »
MVCI v1.4 nie pozwala na zmianę ustawień, MVCI v2.0.4 z dodatkowym chipem pozwala na zmianę i zapis ustawień (poza TPMS) - przy zakupie poza opisem koniecznie należy się kierować wyglądem płytki z PCB (zdjęcia "dobrego" klonu MVCI są pod linkiem we wcześniejszym poście) - jak nie widać PCB to lepiej nie kupować (oceniam na 90% szanse że będzie to v1.4).

Ogromne dzięki dla kolegi Darek Toyota za potwierdzenie odnośnie Vcx Nano.

Odnośnie zczytywania ID z czujników to najtańsza opcja we własnym zakresie (poza znajomym wulkanizatorem) jaką znalazłem to "MaxiTPMS Pad" od Autela.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudnia 2020, 10:23:07 »
Wada, ja się chyba muszę z Tobą umówić wiosną na wpisanie czujników :)

Offline wada

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Grudnia 2020, 13:54:23 »
Pomyślałem, że przyda się kolegom informacja skąd wziąć TechStream i jak go zainstalować - odpowiedź jest oczywista ale z jakiegoś powodu nie przebija się na wątkach - najlepsze i absolutnie pewne źródło to Toyota - przesyłam linki:
https://techinfo.toyota.com/techInfoPortal/staticcontent/en/techinfo/html/prelogin/docs/tslproinstalltinfo.pdf
https://www.toyota-tech.eu/DiagnosticTools/Setup
https://techinfo.toyota.com
Wszystkie informacje ładnie podane i zawsze aktualne :)

Dodam, że dla mnie największym odkryciem był swego czasu TechDoc (https://www.toyota-tech.eu/) gdzie są opisane kompletne procedury serwisowe, co umożliwia pełną kontrolę nad poprawnością przeprowadzenia naprawy - a jak ktoś czuje się na siłach, ma odpowiednie narzędzia i czas to również wykonanie takiej naprawy - dostęp do informacji serwisowych jest płatny (jest też część darmowa, ale nie zawiera zbyt wiele informacji - była już o tym mowa na forum) -  na pierwszy rzut oka wydaje się, że koszt jest wysoki, ale w moim przypadku były to bardzo dobrze wydane pieniądze gdy w poprzedniej Toyocie okazało się, że trzeba wymienić wtryskiwacz. Nad sensownością napraw we własnym zakresie warto się zastanowić - najlepiej po lekturze dokumentacji - szczególnie w przypadku konieczności użycia narzędzi specjalnych - koszt naprawy we własnym zakresie uwzględniający zakup narzędzi bardzo często staje się nieopłacalny - nie wspominam tutaj o kwestii umiejętności, doświadczenia, czasu i chęci -  gdyby mechanikom chciało się zawsze działać zgodnie ze sztuką (czyli najpierw dobra diagnoza, potwierdzenie zakresu naprawy, naprawa zgodna z dokumentacją) to nie miałbym wątpliwości.

@Kiełek - chętnie użyczę Ci kabelek - jednocześnie sam bałbym się dotykać czyjegoś (w tym wypadku Twojego) samochodu (mam nadzieję, że się nie obrazisz z tego powodu).

Odnalazłem swojego starego laptopa z Win XP i próbowałem wgrać VX Managera - wydaje się że VX Manager nie wspiera już XP (wbrew informacji na stronie producenta) - niestety laptop (a konkretnie HDD) "padł" w pewnym momencie (wygląda że ze starości) - definitywnie i nieodwołalnie - muszę poszukać czegoś nowszego - CDN.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Grudnia 2020, 14:35:16 »
Stronę znamy i lubimy

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2020, 13:40:31 »
Dzisiaj próbowałem dodać drugi komplet czujników za pomocą naszego kabelka ale doszedłem do slajdu nr 40 z poniższego filmu

https://www.youtube.com/watch?v=Sp53reDsf0s

i stanąłem w miejscu bo nie mam kodów dodatkowych czujników które są w kołach :wallbash:

Myślę że jest to do zrobienia za pomocą tego kabelka z ali... choć nie doszedłem do końca procedury, może komuś się to przyda jak będzie sam chciał spróbować  :o

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Grudnia 2020, 14:50:15 »
Zgodnie z wiedzą z forum, jeszcze mógłby zmienić inintilization switch na on. Wtedy bez podpinania kabelka można zmieniać w menu komplety kół.
I jeszcze jedno - zmieniał w poprzednim modelu...

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Grudnia 2020, 16:43:23 »
No właśnie, nie wiem jak będzie w nowej rav4 V, czy nasz najtańszy kabelek da rady :-(

U mnie wszystko identycznie wygląda jak na YT do momentu wprowadzenia nowych kodów, których jeszcze nie mam, muszę udać się do mechanika w celu zdalnego odczytania.
Po wprowadzeniu nowych kodów (2-go kompletu) initialization switch powinien sam aktywować się jak już będzie dwa komplety.

Jeszcze raz zwrócę uwagę dla tych kto zamontował moduł wyświetlania ciśnienia w kołach, nowych kodów (np. zimowego kompletu z czujnikami) nie wprowadzicie (ASO także nie wprowadzi), jedynie trzeba odłączyć moduł->zarejestrować czujniki->podłączyć moduł :good:

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Grudnia 2020, 21:12:28 »
U mnie wszystko identycznie wygląda jak na YT do momentu wprowadzenia nowych kodów, których jeszcze nie mam, muszę udać się do mechanika w celu zdalnego odczytania.
Po wprowadzeniu nowych kodów (2-go kompletu) initialization switch powinien sam aktywować się jak już będzie dwa komplety.
Daj znać Doświadczony czy ci poszło sam jestem ciekawy  :o

Offline galagalicki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Grudnia 2020, 09:35:30 »
Witam Panowie.
Mam problem z odpaleniem Techstream na windows 10. Po zainstalowaniu wyskakują jakieś komunikaty o ścieżce dostępu albo w ogóle nic się nie dzieje. Jakieś rady?
Dziękuję

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Grudnia 2020, 09:47:43 »
Ja instalowalem z plytki co przyszła z kabelkiem musiałem wyłączyć antywirusa bo wywaliło mi pliki później już poszło ok, sprawdź antywirusa czy masz włączonego  i rób zgodnie z.instrukcja z ali..

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl