Autor Wątek: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream  (Przeczytany 122402 razy)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Lutego 2021, 11:07:41 »
aliexpress.com/item/32917313230.html

Czy to jest ten 2.0.4 prawidłowy którym wyłączę buzer nie zapiętych pasów?

Pewnie tak, chociaż jak wcześniej pisałem, z v1.4.1 też takie ustawienia zmieniłem.  Może to przypadek, więc najpewniej będzie zamówić v2.0.4.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Lutego 2021, 16:14:02 »
Mam pytanie do znawców tematu:
jak się ma taki interfejs OBD2: https://allegro.pl/oferta/interfejs-obd2-skaner-toyota-yaris-ch-r-prius-rav4-10061668487
w stosunku do MINI VCI v.2.0.4: https://pl.aliexpress.com/item/32917313230.html
lub tego VCX NANO: https://pl.aliexpress.com/item/33023063126.html
Tzn. co którym da się lub nie da się zrobić ?

ps. skopiowałem z wątku o spalaniu do tego aby było na temat.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Lutego 2021, 23:59:25 »
Obstawiam, że to "Door unlock with 1 motion", wybór "Backdoor".  Ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić.

Jednak nie, to nie to.  Zmieniłem na "Backdoor" i nie zauważyłem żadnej zmiany.  Przy zaryglowanych drzwiach, czy otwieranie klapy pilotem, czy nogą, czy przyciskiem, wszystkie drzwi są odryglowywane.

Czy ktoś ma pojęcie co tak naprawdę ta opcja zmienia?  A co dopiero "PBD/Emblem Sensor Function"?

No i jeśli chodzi o otwieranie klapy bez odryglowania, to też chciałbym wiedzieć jak to ustawić.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Lutego 2021, 09:05:36 »
Da się tym softem zmienić żeby był jakikolwiek sygnał dźwiękowy przy zamykaniu auta?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Lutego 2021, 11:14:37 »
Mam pytanie do znawców tematu:
jak się ma taki interfejs OBD2: https://allegro.pl/oferta/interfejs-obd2-skaner-toyota-yaris-ch-r-prius-rav4-10061668487
w stosunku do MINI VCI v.2.0.4: https://pl.aliexpress.com/item/32917313230.html
lub tego VCX NANO: https://pl.aliexpress.com/item/33023063126.html
Tzn. co którym da się lub nie da się zrobić ?

ps. skopiowałem z wątku o spalaniu do tego aby było na temat.
na początku był post odnośnie takiego interfejsu - musisz szukać taki z dodatkowym chipem na płytce - jesli byś chcial samemu zakodować nowe czujniki TPMS  aa jesli chcess tylko pozostałe opcje poustawiać - to wystarczy obd2 (ja mam po kablu) . nie wiem jak sie zachowuje taki bezprzewodowy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Lutego 2021, 13:07:38 »
Ja ten cały wątek czytałem i wiem, że należy szukać VCI z tymi chipami jak na fotkach w linkach podanych kilka stron wcześniej i do tego używać TechStreama Toyoty.
Tylko nie wiem czym się różnią te wersje za 150 (MINI VCI, ODB2) od takich za 300 (VCX NANO) i czy warto wydać więcej kasy.
Jeszcze droższych nie biorę pod uwagę bo nie ma sensu przepłacać, nie wykorzystam ich zapewne.
Zależy mi na tym abym mógł zmieniać podstawowe ustawienia podane w postach w tym wątku (a niedostępne z menu auta) oraz mógł przeglądać parametry auta.
Widziałem też że np. ten interfejs ODB2 (z allegro) ma możliwość współpracy z innymi apkami np. Dr.Hybrid, Hybrid Assistant - pytanie czy to przydatne i czy współpracuje również z TechStream ?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2021, 13:40:54 wysłana przez Markid »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Lutego 2021, 14:22:38 »
Tylko nie wiem czym się różnią te wersje za 150 (MINI VCI, ODB2) od takich za 300 (VCX NANO) i czy warto wydać więcej kasy.

Widziałem też że np. ten interfejs ODB2 (z allegro) ma możliwość współpracy z innymi apkami np. Dr.Hybrid, Hybrid Assistant - pytanie czy to przydatne i czy współpracuje również z TechStream ?

ten droższy-to czytalem gdzieś,ze troche szybszy jest,ale po co brać droższy - jak tylko poustawia sie kilka opcja i kabel do szuflady

ja kupilem ten, ale wcale wolny nie był   : https://allegro.pl/oferta/interfejs-toyota-lexus-mini-vci-techstream-obd2-9583553679?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

co do tych apek, co napisales,to nie znam,ale czy one by coś wniosły ... ciezko wyczuć..

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Lutego 2021, 16:37:46 »
Dzięki za opinię, też chyba ten kupię, w końcu to po okresie grzebania  / ustawiania pewnie i tak na dłuższy czas spocznie w szufladzie.
Co do tych apek, to spytałem bo może ktoś się tym bawił i cos może powiedzieć ?

Offline Nottin

• Początkujący
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Lutego 2021, 20:33:14 »
Witam Panów,

czy jest możliwość zmiany wydobywającego się dźwięku podczas jazdy w trybie EV?
Oryginalny dźwięk brzmi co najmniej dziwnie.

Pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 26 Lutego 2021, 09:32:36 »
czy jest możliwość zmiany wydobywającego się dźwięku podczas jazdy w trybie EV?
Oryginalny dźwięk brzmi co najmniej dziwnie.
Poszukaj na forum hasła AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) ale o ile dobrze pamiętam wnioski są takie, że nic  z tym nie da się zrobić, poza przyzwyczajeniem się lub polubieniem. ;)

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 26 Lutego 2021, 09:58:54 »
Obstawiam, że to "Door unlock with 1 motion", wybór "Backdoor".  Ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić.

Jednak nie, to nie to.  Zmieniłem na "Backdoor" i nie zauważyłem żadnej zmiany.  Przy zaryglowanych drzwiach, czy otwieranie klapy pilotem, czy nogą, czy przyciskiem, wszystkie drzwi są odryglowywane.

Czy ktoś ma pojęcie co tak naprawdę ta opcja zmienia?  A co dopiero "PBD/Emblem Sensor Function"?

No i jeśli chodzi o otwieranie klapy bez odryglowania, to też chciałbym wiedzieć jak to ustawić.

A jednak tak, w końcu się udało i nie wiem jak mogło się wcześniej nie udać.  Jeszcze raz się pobawiłem ze zmienianiem ustawień i faktycznie, jak "Door unlock with 1 motion" jest na "Backdoor", to przy zaryglowanym aucie, otwieranie klapy z pilota odryglowuje tylko klapę.  Przyciskanie (szerokiego) guzika na klapie odryglowuje wszystko (próbowałem też przytrzymać dłużej, ale nic się działo), a już przy odryglowanym aucie otwiera klapę.  Natomiast nie pamiętam, czy otwieranie nogą również odryglowuje tylko klapę, ale wydaje mi się, że wtedy odryglowuje wszystko.  W każdym razie, po otwarciu z pilota i ponownym zamknięciu, faktycznie klapa zostaje niezaryglowana (otwiera się przyciskiem na klapie) i może to wprowadzić w błąd.  Dlatego osobiście wolę, kiedy otwieranie klapy odryglowuje wszystko, przynajmniej wtedy jest tak niezależnie od metody otwierania (z pilota, przyciskiem na klapie, czy nogą).

Jeśli chodzi o ustawienie "PBD/Emblem Sensor Function" to wygooglowałem, że np. w Lexusach RX do 2019 roku była funkcja otwierania bezdotykowego ("touchless"), przez zbliżenie ręki od góry do tylnego logo na klapie.  Później zastąpił to czujnik na nogę (o wiele bardziej sensowny moim zdaniem), ale pewnie opis ustawienia w Techstreamie pozostał (nb. taki burdel mają w tym programie, jaki na portalu www, nie dziwota, że w ASO potrzebują czasem wskazówek od TMPL).  Próbowałem zmienić to ustawienie, z czystej ciekawości, i nie udało mi się przestawić na "PBD ON/Emblem OFF", tylko na "PBD OFF/Emblem OFF" albo "PBD ON/Emblem ON".  W pozycji "PBD OFF/Emblem OFF", wspomaganie klapy po prostu jest nieaktywne i trzeba się siłować (przyciskanie guzika do zamykania, w pobliżu uchwytu powoduje pikanie z dezabrobatą).  Przypuszczam, że to może być tak ustawione w wersjach ze zwykłymi siłownikami, albo do przestawienia w przypadku, gdy ktoś sobie takowe zamontuje zamiast tych elektrycznych (ale po co?).  Natomiast domykanie elektryczne działa zawsze.

Offline kucias

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBL BlEd
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Lutego 2021, 17:07:33 »
W chwili obecnej mogę na postoju, z wyłączonym zapłonem, "nogą" odryglować wszystkie drzwi i otworzyć bagażnik. Czy ktoś z szanownych kolegów może podesłać screen z TechStreama, gdzie można ustawić - zamknięcie bagażnika i zaryglowanie wszystkich drzwi.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Lutego 2021, 17:59:46 »
W chwili obecnej mogę na postoju, z wyłączonym zapłonem, "nogą" odryglować wszystkie drzwi i otworzyć bagażnik. Czy ktoś z szanownych kolegów może podesłać screen z TechStreama, gdzie można ustawić - zamknięcie bagażnika i zaryglowanie wszystkich drzwi.
ale..tu nie ma co screenować - ryglowanie z pilota,z klamki albo z klapy (ten maly przycisk z prawej str)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Lutego 2021, 18:06:48 »
Ciekawe czemu po otwarciu z kopa otwiera wszystkie, ale już po zamknięciu z kopa zamyka tylko klapę

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kucias

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBL BlEd
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Lutego 2021, 18:07:55 »
ale..tu nie ma co screenować - ryglowanie z pilota,z klamki albo z klapy (ten maly przycisk z prawej str)

@crystian09 a z buta ? ;)

no właśnie @Krisman... chciałbym zaryglować wszystko z nogi
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2021, 18:09:26 wysłana przez kucias »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl