Obstawiam, że to "Door unlock with 1 motion", wybór "Backdoor". Ale jeszcze nie zdążyłem sprawdzić.
Jednak nie, to nie to. Zmieniłem na "Backdoor" i nie zauważyłem żadnej zmiany. Przy zaryglowanych drzwiach, czy otwieranie klapy pilotem, czy nogą, czy przyciskiem, wszystkie drzwi są odryglowywane.
Czy ktoś ma pojęcie co tak naprawdę ta opcja zmienia? A co dopiero "PBD/Emblem Sensor Function"?
No i jeśli chodzi o otwieranie klapy bez odryglowania, to też chciałbym wiedzieć jak to ustawić.
A jednak tak, w końcu się udało i nie wiem jak mogło się wcześniej nie udać. Jeszcze raz się pobawiłem ze zmienianiem ustawień i faktycznie, jak "Door unlock with 1 motion" jest na "Backdoor", to przy zaryglowanym aucie, otwieranie klapy z pilota odryglowuje tylko klapę. Przyciskanie (szerokiego) guzika na klapie odryglowuje wszystko (próbowałem też przytrzymać dłużej, ale nic się działo), a już przy odryglowanym aucie otwiera klapę. Natomiast nie pamiętam, czy otwieranie nogą również odryglowuje tylko klapę, ale wydaje mi się, że wtedy odryglowuje wszystko. W każdym razie, po otwarciu z pilota i ponownym zamknięciu, faktycznie klapa zostaje niezaryglowana (otwiera się przyciskiem na klapie) i może to wprowadzić w błąd. Dlatego osobiście wolę, kiedy otwieranie klapy odryglowuje wszystko, przynajmniej wtedy jest tak niezależnie od metody otwierania (z pilota, przyciskiem na klapie, czy nogą).
Jeśli chodzi o ustawienie "PBD/Emblem Sensor Function" to wygooglowałem, że np. w Lexusach RX do 2019 roku była funkcja otwierania bezdotykowego ("touchless"), przez zbliżenie ręki od góry do tylnego logo na klapie. Później zastąpił to czujnik na nogę (o wiele bardziej sensowny moim zdaniem), ale pewnie opis ustawienia w Techstreamie pozostał (nb. taki burdel mają w tym programie, jaki na portalu www, nie dziwota, że w ASO potrzebują czasem wskazówek od TMPL). Próbowałem zmienić to ustawienie, z czystej ciekawości, i nie udało mi się przestawić na "PBD ON/Emblem OFF", tylko na "PBD OFF/Emblem OFF" albo "PBD ON/Emblem ON". W pozycji "PBD OFF/Emblem OFF", wspomaganie klapy po prostu jest nieaktywne i trzeba się siłować (przyciskanie guzika do zamykania, w pobliżu uchwytu powoduje pikanie z dezabrobatą). Przypuszczam, że to może być tak ustawione w wersjach ze zwykłymi siłownikami, albo do przestawienia w przypadku, gdy ktoś sobie takowe zamontuje zamiast tych elektrycznych (ale po co?). Natomiast domykanie elektryczne działa zawsze.