Autor Wątek: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream  (Przeczytany 122427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream
« Odpowiedź #180 dnia: 11 Marca 2022, 11:48:17 »
Wszystkie czujniki TPMS w wewnętrzu opony tak mają ...
Tak właśnie pomyślałem, bo w kolumnie Unit pojawia się kPa(abs) czyli wartość bezwzględna (od zera - tj. próżni).

Przejrzałem temat i zniecheciłem się do kupna kabla przez te wszystkie problemy z połączeniem ...
Nie miałem większych problemów z uruchomieniem Techstream i kabelka z Aliexpress na Windows 10.
Napisałem do sprzedawcy i pobrałem instalkę z otrzymanego linku.
Trochę "śledztwa" odnośnie instalacji sterownika do kabelka - tzn. konieczność wyłączenia antywirusa na czas instalacji - i po tym już bez problemu zainstalowałem wersję x64 - bo to Win 10.
Techstream v. 17 pobrałem z portalu Toyoty (https://www.toyota-tech.eu/DiagnosticTools/Software/GTS) i również po krótkim "śledztwie",
w tym - bezowocnej próbie pobrania klucza aktywacyjnego z ruskiego automatu (autokent@yandex.ru - nie odpisuje)
- załapałem jak go uruchamiać bez klucza - trzeba podać we właściwościach skrótu do programu odpowiednie parametry wywołania tzn.:
"C:\Program Files (x86)\Toyota Diagnostics\Techstream\bin\Techstream.exe" /395070/VM:1
i dalej poszło gładko, trzeba było jeszcze tylko w Setup=>VIM Select wybrać interfejs XHorse i wybrać model auta po uruchomieniu Techstrem w trakcie komunikacji z autem.

A ... jeszcze dziwna rzecz - przy wyborze auta w Techstream nie pokazuje mi się zupełnie pole Division (tak jak na instrukcjach) z wyborem producenta tj. Toyoty
i pewnie z tego powodu w kolejnych polach nie mam do wybory RAV4 ale muszę podać kod modelu i inne mniej dla mnie zrozumiałe kody, wybrałem: AXAH5#
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2022, 11:52:43 wysłana przez Markid »

Offline lozo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 11 Marca 2022, 14:54:56 »
Hehe, no to faktycznie bez większych problemów.  :grin:

Co kto lubi, ale ja wsiadłem z telefonem, nacisnalem connect i po sprawie. Jesli ktoś ma wątpliwości to potwierdzam na własnym przykładzie, że wszystkie funkcje o których mowa tutaj są dostępne do modyfikacji z poziomu caristy. Jak się skończy miesiąc free, to do diagnostyki można korzystać z innych aplikacji Android/Apple (darmowych bądź nie)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #182 dnia: 11 Marca 2022, 15:10:56 »
eee tak podłączyć i już ... to by było za proste, majsterkowicz musi mieć jakiś "challenge" ;)

Offline lozo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 11 Marca 2022, 15:32:40 »
Coś w tym jest... Aż podjerzane, że w przypadku RAV4 coś działa ot tak, po prostu. Z tym samochodem powinni dodawać w pakiecie zestaw toyotowego majsterkowicza i instrukcje jak rozłożyć auto na części pierwsze.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #184 dnia: 11 Marca 2022, 22:37:07 »

A czy byłby ktoś w stanie opisać najciekawsze modyfikacje pod jednym postem?

Offline lozo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Kwietnia 2022, 15:43:18 »
Ja wyłączyłem pikacze pasów przód/tył, odblokowanie wszystkich drzwi po przesunięciu dźwigni biegów na P, otwieranie klapy bagażnika z wnętrza auta jednym krótkim wciśnięciem przycisku, dystans tempomatu ustawia mi teraz na ostatni używany, zamykanie i otwieranie szyb z kluczyka. Możliwe, że coś pominąłem.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Kwietnia 2022, 16:18:24 »
Ja wyłączyłem pikacze pasów przód/tył, odblokowanie wszystkich drzwi po przesunięciu dźwigni biegów na P, otwieranie klapy bagażnika z wnętrza auta jednym krótkim wciśnięciem przycisku, dystans tempomatu ustawia mi teraz na ostatni używany, zamykanie i otwieranie szyb z kluczyka. Możliwe, że coś pominąłem.

ale ale przeciez o tym już było kilka razy ..

1. Pikacze pasów - OFF
2. Odblokowanie wszystkich drzwi gdy dajesz P - jak dla mnie, to nie dawaj tego - bo nie zawsze bedzie Ci potrzebne, byś odblokowal od razu drzwi na P..
3. Otwieranie klapy bagażnika ze środka - tego nie trzeba ustawiac w Tech, bo to jest, ale musisz mieć odblokowane drzwi
4. Otwieranie samej klapy z pilota przy zaryglowanych wszystkich drzwiach - fajna sprawa, przydaje sie. Zamykasz klape - klik na pilocie zamkniętej kłódki/rygluje sie i nie musisz stać obok aż sie zamknie klapa
5. Otwieranie z klamki tylko drzwi kierowcy - przytrzymasz dluzej klamke, to otwiera reszte drzwi (trzeba to ustawic..) ps na pilocie mam klik - otwieranie wszystkich drzwi jednocześnie.
6. Follow home wydłuzyłem z 30s na 60s.
7. Otwieranie szyb/dachu z pilota
8. chyba tyle ;)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Kwietnia 2022, 19:54:07 »
6. - da radę ustawić aby aktywowało się za każdym razem automatycznie? Oczywiście wieczorem

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #188 dnia: 15 Kwietnia 2022, 20:35:48 »
6. - da radę ustawić aby aktywowało się za każdym razem automatycznie? Oczywiście wieczorem
no z tym to lipa :/  ale…pisalem o tym juz w innym poście przy okazji - na fb na grupie Toyota Hybrid Polska .. Admin grupy - znalazl
jakiś patent i moze taki moduł zamontować,ze z kluczyka przy otwarciu/zamknieciu zapalajä sie światła przód/tył .. takie żeźbienie ok 500pln gosciu z Wa-wy .. widzialem filmiki,ze w Corolli robil - fajnie to wyglada, ja mam do stolicy 300km i czekam wogole na kogoś kto sie pochwali tym modem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #189 dnia: 17 Kwietnia 2022, 20:55:40 »
4. Otwieranie samej klapy z pilota przy zaryglowanych wszystkich drzwiach - fajna sprawa, przydaje sie. Zamykasz klape - klik na pilocie zamkniętej kłódki/rygluje sie i nie musisz stać obok aż sie zamknie klapa
Nie do końca rozumiem - to otwieranie, czy zamykanie? I czy faktycznie wymaga użycia pilota?

Podoba mi się natomiast zapamiętywanie dystansu w tempomacie - jest tu ktoś z okolic Śląska, kto byłby w stanie mi to włączyć?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Kwietnia 2022, 20:59:03 »
Nie do końca rozumiem - to otwieranie, czy zamykanie? I czy faktycznie wymaga użycia pilota?

idziesz z zakupami..klikasz na pilocie..i zanim podejdziesz pod auto,to klape masz juz otwartą..

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #191 dnia: 19 Kwietnia 2022, 11:28:32 »
Czy ktoś może podać krótką listę ustawień, które może zmienić serwis przed odbiorem samochodu? Wiem, że chciałbym mieć możliwość zdalnego otwierania szyb i dachu latem żeby przewietrzyć samochód przed dojściem do niego. Co jeszcze mogę zaprogramować w serwisie?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #192 dnia: 20 Kwietnia 2022, 19:58:00 »
Na końcu i strukcji (od strony 594 w wersji hybrydowej) jest tabelka że wszystkimi możliwościami konfiguracyjnym wraz ze wskazaniem, czy możesz je zmienić sam z poziomu auta, czy tylko po podpięciu pod komputer

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 21 Kwietnia 2022, 05:39:34 »
no z tym to lipa :/  ale…pisalem o tym juz w innym poście przy okazji - na fb na grupie Toyota Hybrid Polska .. Admin grupy - znalazl
jakiś patent i moze taki moduł zamontować,ze z kluczyka przy otwarciu/zamknieciu zapalajä sie światła przód/tył .. takie żeźbienie ok 500pln gosciu z Wa-wy .. widzialem filmiki,ze w Corolli robil - fajnie to wyglada, ja mam do stolicy 300km i czekam wogole na kogoś kto sie pochwali tym modem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki za info

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #194 dnia: 23 Kwietnia 2022, 16:54:31 »
Panowie gdzie ustawić w TechStream aby otwierając bagażnik nie otwierały się drzwi?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl