Autor Wątek: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream  (Przeczytany 122347 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream
« Odpowiedź #195 dnia: 23 Kwietnia 2022, 19:42:21 »
Japońskie umysły nie przewidziały, że ktokolwiek będzie tego potrzebował:-|

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #196 dnia: 23 Kwietnia 2022, 22:06:18 »
Podobno idzie to zrobić

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Rav4 V Zmiana ustawień / TechStream
« Odpowiedź #197 dnia: 24 Kwietnia 2022, 08:42:06 »
Podobno idzie to zrobić
ano idzie zrobic,bo tak zrobilem u siebie  - szukaj gdzieś w tym poście screenów, bo juz nie pamietam gdzie sie to sie ustawia - ale tam nie ma za dużo w calym Tech opcji - wiec mozesz pokombinować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Kwietnia 2022, 09:47:21 »
A nie chodzi ci czasem o otwieranie samej klapy pilotem? Bo tam zdaje się można to ustawić, ale jak dla mnie ma to mały sens...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 24 Kwietnia 2022, 16:03:13 »
A nie chodzi ci czasem o otwieranie samej klapy pilotem? Bo tam zdaje się można to ustawić, ale jak dla mnie ma to mały sens...
ehm… Ty wolisz opony całoroczne i fabryczny tablet ..
..ja wole juz mieć otwarty bagażnik jak podchodze z zakupami,aa Ty czekaj az sie otworzy
gusta i guściki../nie ma co
spamować..

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 25 Kwietnia 2022, 11:54:02 »
ehm… Ty wolisz opony całoroczne i fabryczny tablet ..
..ja wole juz mieć otwarty bagażnik jak podchodze z zakupami,aa Ty czekaj az sie otworzy
gusta i guściki../nie ma co
spamować..

Widzę, że Toyota weszła mocno, a prawda jest taka, że RAV4 jest zacofana pod względem praktyczności, już sam brak haczyków na zakupy wiele o niej mówi, a prosty przykład:
1) podjeżdżam pod dom z zakupami, otwieram bagażnik ze środka
2) wychodzę, zamykam auto (drzwi) dotykając klamkę
3) zabieram zakupy, wciskam przycisk, klapa się zamyka - auto zamknięte

Japońskie głowy nie przewidziały takiego scenariusza niestety, muszę czekać aż klapa się zamknie aby zamknąć całe auto. Już nawet nie wspominam o dodatkowym przycisku zamykającym bagażnik po odejściu od auta, może pojawi się w następnej generacji, 10 lat za konkurencją. Choć fakt, że przy tak wolno zamykającej się klapie, nie jest on niezbędny.

Jasne, to nie są rzeczy przeważające o zakupie, ale to jest smutne, że w aucie za takie pieniądze, nie przemyślano do końca pewnych spraw.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2022, 12:02:03 wysłana przez wpisdu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #201 dnia: 25 Kwietnia 2022, 12:29:14 »
W klapie jest przycisk do zamykania całego auta (ten mały guzik z prawej) Klapę jak i auto można zamknąć z pilota. Po naciśnięciu przycisku w klapie, można zamknąć auto zanim klapa się zamknie (tu niestety Ci co mają Cobrę, mają "wolnoamerykankę" w zależności od inwencji montera. U mnie po takim zabiegu Cobra się nie załącza) Klapę można też otworzyć z wnętrza.
Generalnie RAV4 jest "mega słaba" jeśli chodzi o małe ale cieszące udogodnienia i jakoś z tym trzeba żyć ;) Parę rzeczy poprawili, kilka zostało.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #202 dnia: 25 Kwietnia 2022, 12:34:18 »
W klapie jest przycisk do zamykania całego auta (ten mały guzik z prawej) Klapę jak i auto można zamknąć z pilota. Po naciśnięciu przycisku w klapie, można zamknąć auto zanim klapa się zamknie (tu niestety Ci co mają Cobrę, mają "wolnoamerykankę" w zależności od inwencji montera. U mnie po takim zabiegu Cobra się nie załącza) Klapę można też otworzyć z wnętrza.
Generalnie RAV4 jest "mega słaba" jeśli chodzi o małe ale cieszące udogodnienia i jakoś z tym trzeba żyć ;) Parę rzeczy poprawili, kilka zostało.
Może u mnie w PHEV działa to inaczej, ale ja nie mogę zamknąć auta zanim zamknie się klapa, po wciśnięciu zamknięcia, auto robi PIIIIIII. Tak czy inaczej, używanie kluczyka do tych operacji nie jest żadnym rozwiązaniem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #203 dnia: 25 Kwietnia 2022, 12:37:21 »
...podczas zamykaniu klapy  dotknij zamknięcia na klamce. Wszystko się zamknie. Chyba że w PHEV nie można tak.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2022, 12:38:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #204 dnia: 25 Kwietnia 2022, 12:52:24 »
Auto zamyka się podczas zamykania klapy (z dowolnego źródła: z pilota, prawego przycisku na klapie, z dotyku klamki) ale daje znać o zamknięciu (mignięcie kierunkami i zamkniecie lusterek) z opóźnieniem dopiero po domknięciu klapy. I to jest trochę do bani. Prawie zawsze czekam, bo nigdy nie czuję się pewny czy auto zareagowało na moje naciśnięcie. A wystarczające by było żeby ten błysk kierunkowskazami wystąpił w momencie przyjęcia impulsu ryglowania zamków. Brak natychmiastowej reakcji na naszą akcję jest tu problemem, bo jest nienaturalne. Czasami jak jest cicho to słychać stuk zamków, no ale jak nie jest to nie wiemy czy auto przyjęło czy nie.   

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 25 Kwietnia 2022, 12:54:58 »
Jak ja próbuję zamknąć z klamki, kluczyka, przycisku na klapie podczas zamykania klapy, to dostaje tylko PIIIIIIIII

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #206 dnia: 25 Kwietnia 2022, 12:56:21 »
No to może to tylko kwestia konfiguracji w ustawieniach.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 25 Kwietnia 2022, 13:01:30 »
Jak ja próbuję zamknąć z klamki, kluczyka, przycisku na klapie podczas zamykania klapy, to dostaje tylko PIIIIIIIII
ano to musisz podpiac kompa z Techstream i pogrzebać..

gasze auto/odryglowuje drzwi/otwieram klape/wysiadam/biore cos z bagaznika/zamykam klape i od razu na pilocie klikam zamkniętä kłódke/i tylko potem sie odwracam czy sie lusterka zlozyly.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #208 dnia: 25 Kwietnia 2022, 13:58:17 »
gasze auto/odryglowuje drzwi/otwieram klape/wysiadam/biore cos z bagaznika/zamykam klape i od razu na pilocie klikam zamkniętä kłódke/i tylko potem sie odwracam czy sie lusterka zlozyly.
To chyba standardowe działanie - u mnie działa tak samo, a ja nic nie zmieniałem w TS w opcjach dotyczących ryglowania drzwi.
Zamiast kliknięcia w kłódkę na pilocie można też alternatywnie w trakcie zamykania się klapy dotknąć klamki lub wcisnąć mały okrągły guziczek na klapie - efekt taki sam - po zamknięciu klapy auto się rygluje.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #209 dnia: 25 Kwietnia 2022, 14:20:23 »
Ostatnio igrałem z ogniem i testowałem co się dzieje jak klapa nie zamknięta (zamyka się) a auto zamknę z pilota lub z klamki. I wiecie co? Toyota nauczyła się programować alarmy (Cobra).
Klapa się zamyka do końca, wtedy lusterka się składają (wszystko po staremu) i uwaga uwaga - zapala się lampka od uzbrojonego alarmu. No majstersztyk. Koniec czekania przy aucie, czy się zamknęło, czy alarm się uzbroił, albo co gorsza nie zawiesił się jak to robił po

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl