Autor Wątek: Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)  (Przeczytany 15299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)
« dnia: 25 Listopada 2020, 08:10:34 »
Tak mnie naszło co by się podzielić informacjami o moim Aurisie
Auris 2008 rok 1,6 benzyna manual wersja premium, kupiony nowy

Kupiony 12 lat temu, teraz dobił do 200tys kilometrów. Auto wpisało się w schemat jakiego się spodziewamy po toyocie - czyli totalna bezusterkowość, słabe plastiki i wyciszenie. 8 lat jeździłem ja, 4 lata moja żona.
Średnie spalanie z 12 lat - 7,76l/100km, koszt całkowity 1 km (uwzględniając naprawy, wymiany, ubezpieczenie, myjnie, przeglądy itp) to 58 groszy na 1km.

No i usterki przez 12 lat hmm brak :)
Nadal oryginalne wahacze, wymienione tylko łączniki stabilizatora, oryginalne amortyzatory, sprzęgło, nawet bateria w pilocie i żarówki kierunkowskazów :)
Dopiero tydzień temu wymieniony akumulator, stary wytrzymał 12 lat.
Zgubił się raz kluczyk na 2 miesiące w namiocie ogrodniczym, przez 2 miesiące był w wilgoci i podlewany wodą - przetrwał, okazało się, że wewnątrz kluczyka cała elektronika jest w wodoszczelnej obudowie.

Jak ktoś szuka bezobsługowego auta i nie ma niesamowitych wymagań jakościowych to tylko auris.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2020, 08:19:01 »
Mógłbyś jeszcze dodać drugą pozycję do kosztu całkowitego, tj. powiększenie go o utratę wartości auta przez 12 lat w przeliczeniu na 1km.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2020, 08:28:37 »
Ok z grubsza wychodzi 0,22zł utraty wartości auta na 1km
Co daje całkowity koszt użytkowania na 1km o wartości - 80 groszy.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2020, 09:01:43 »
Tarcz i klocków nie wymieniałeś jeszcze?
Ja w swoim Aurisie 2015 już jestem po wymianie. Przebieg około 63000.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2020, 09:52:54 »
po co to wszystko liczycie ??? Jakby wyszło 10gr więcej do kilometra to co seppuku :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2020, 10:07:48 »
Bo lubię wiedzieć ile to kosztuje, takie hobby.
Oczywiście części eksploatacyjne były robione - tego nie wypisywałem. Tarcze klocki przód 1x, tył 2x

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2020, 11:27:52 »
Tarcze i klocki z tyłu 2x a z przodu 1x?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2020, 12:01:30 »
Tak, chyba ogólnie w tym modelu tył się szybciej zużywa. Tarcza mała, klocek jest "chudszy" niż ten z przodu i tak wychodzi.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2020, 15:38:06 »
Chyba musisz dość ostro hamować, że prawie jednocześnie zużywają się tarcze i klocki z przodu i z tyłu. Układy hamulcowe w większości samochodów osobowych są tak zbudowane, że najpierw działa hamulec na przednie koła, a po silniejszym naciśnięciu na pedał hamulca włącza się tylny hamulec. Przy "spokojnym" hamowaniu tylne tarcze i klocki, a szczególnie tarcze powinny zdecydowanie "przeżyć" przednie. Przynajmniej tak jest w moim samochodzie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2020, 15:44:49 »
Układy hamulcowe w większości samochodów osobowych są tak zbudowane, że najpierw działa hamulec na przednie koła, a po silniejszym naciśnięciu na pedał hamulca włącza się tylny hamulec.
Jest wręcz odwrotnie - tył jest odcinany przy mocniejszym hamowaniu by nie zblokował kół.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2020, 16:16:11 »
Przy "spokojnym" hamowaniu tylne tarcze i klocki, a szczególnie tarcze powinny zdecydowanie "przeżyć" przednie.

Przy spokojnym może tak, od auta pewnie też dużo zależy.
U mnie w firmie w służbowych Fordach tylne klocki wymieniane są pewnie co jakieś 20-30 tys. 
Są na gwarancji - pytane ASO tłumaczy to działaniem układu stabilizacji toru jazdy, który ciągle koryguje tylnymi hamulcami, a chłopcy nie oszczędzają na autostradach...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2020, 17:21:25 »
Układy hamulcowe w większości samochodów osobowych są tak zbudowane, że najpierw działa hamulec na przednie koła, a po silniejszym naciśnięciu na pedał hamulca włącza się tylny hamulec.
Jest wręcz odwrotnie - tył jest odcinany przy mocniejszym hamowaniu by nie zblokował kół.
Chcesz powiedzieć, że przy delikatnym hamowaniu najpierw działają tylne hamulce a po dalszym naciskaniu na pedał hamulca dopiero przednie?
A przeciw blokadzie kół chyba służy ABS?
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2020, 17:27:03 wysłana przez josef »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2020, 19:13:59 »
Tak mnie naszło co by się podzielić informacjami o moim Aurisie
Auris 2008 rok 1,6 benzyna manual wersja premium, kupiony nowy

Kupiony 12 lat temu, teraz dobił do 200tys kilometrów. Auto wpisało się w schemat jakiego się spodziewamy po toyocie - czyli totalna bezusterkowość, słabe plastiki i wyciszenie. 8 lat jeździłem ja, 4 lata moja żona.
Średnie spalanie z 12 lat - 7,76l/100km, koszt całkowity 1 km (uwzględniając naprawy, wymiany, ubezpieczenie, myjnie, przeglądy itp) to 58 groszy na 1km.

No i usterki przez 12 lat hmm brak :)
Nadal oryginalne wahacze, wymienione tylko łączniki stabilizatora, oryginalne amortyzatory, sprzęgło, nawet bateria w pilocie i żarówki kierunkowskazów :)
Zgubił się raz kluczyk na 2 miesiące w namiocie ogrodniczym, przez 2 miesiące był w wilgoci i podlewany wodą - przetrwał, okazało się, że wewnątrz kluczyka cała elektronika jest w wodoszczelnej obudowie.

Jak ktoś szuka bezobsługowego auta i nie ma niesamowitych wymagań jakościowych to tylko auris.

Do pełni szczęścia jakby się koledze chciało to mógł by wypisać całą historię serwisową co i kiedy wymienione i za ile (przeglądy, materiały i wszystkie koszty i przy jakim przebiegu).
To już był by pełny test długodystansowy wzorem tego z gazety Auto Świat (może opublikują ? :o ).

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2020, 19:15:13 »
Czy dbałeś w jakiś szczególny sposób o ten akumulator? Jakieś corocznie ładowanie poza samochodem, itp.?
O markę akumulatora nie pytam bo to i tak bez znaczenia, akumulatory na pierwszy montaż mają inną jakość wykonania niż te na wolny rynek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2020, 19:17:09 »
Chcesz powiedzieć, że przy delikatnym hamowaniu najpierw działają tylne hamulce a po dalszym naciskaniu na pedał hamulca dopiero przednie?
A przeciw blokadzie kół chyba służy ABS?

Lekko naciskasz to hamuje wszystko.
Przy mocniejszym wciśnięciu tył jest ograniczany - czy to przez abs czy korektor jest nieistotne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl