Autor Wątek: Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)  (Przeczytany 15304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Podsumowanie po 12 latach użytkowania :)
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Listopada 2020, 20:00:53 »
Na zużycie tarcz i klocków ogromny wpływ ma profil jazdy.  W Auris Hybrid TS wymieniłem klocki tył i przód po 105 tysiącach, przy czym bardziej zużyte były tylne, już na granicy użytkowania, przednie jeszcze by może wystarczyły na kolejne 15 tys km przy delikatnej jeździe ale to nie moja domena, poza tym przynajmniej 75% dystansu jeżdżę po mieście.  Tarcze z przodu po 120 tys km są zużyte w 50% natomiast tylne dochodzą do granicy i będą do wymiany przy kolejnym przeglądzie.  Klocki założone przy 105 tys km są wyraźnie słabsze od tych na pierwsze wyposażenie - po przejechaniu 15 tys km tylne zużyły się w 30% a przednie w 17%.

Nie pamiętam żeby moje klocki hamulcowe wytrzymały 50tys ,a co dopiero 105tys :o
Ale wiadomo  jak jeżdżą właściciele hybryd , :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Listopada 2020, 20:20:21 »

Nie pamiętam żeby moje klocki hamulcowe wytrzymały 50tys ,a co dopiero 105tys :o
Ale wiadomo  jak jeżdżą właściciele hybryd , :wallbash:
Jak jeździłem spalinowymi to raczej nigdy klocki nie starczały na więcej niż 30 tys km.  Hybryda 2/3 hamowania realizuje przez rekuperację, stąd takie wyniki. 

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Listopada 2020, 20:33:32 »
Ale wiadomo  jak jeżdżą właściciele hybryd ,

Tak, widać że darek60 wszystko wie hybrydach a jeszcze więcej o ich właścicielach  :grin:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Listopada 2020, 21:17:32 »

Tak, widać że darek60 wszystko wie hybrydach a jeszcze więcej o ich właścicielach  :grin:
Dzisiaj się nawet ścigałem z C-HRem.  Szczęśliwie był to 1.8 więc nie miał szans  :cheesy:

Wracając do tematu, to zrobienie kompleksowego i mającego wartość porównawczą raportu kosztów wymaga trochę zachodu:
- oczywiście należy podać i przebieg i wiek auta, jak również profil użytkowania miasto / trasa
- utratę wartości dobrze by było zrobić z kilku różnych szacunków i wyciągnąć średnią
- koszt paliwa powinno się skorygować do obecnych cen, czyli przemnożyć zużycie przez obecną średnią stawkę za litr
- przy kosztach ubezpieczenia powinno się zaznaczyć czy było to pełne AC+OC  czy tylko OC w jakim okresie
- koszty serwisu z podziałem na przeglądy/eksploatację i naprawy, plus informacja co w ASO a co poza
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 21:26:58 wysłana przez Zbig »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Listopada 2020, 21:35:15 »

I co ciekawe nasadzi głupot w jednym temacie po czym zjawia się w drugim żeby...znowu pokazać "wiedzę" o hybrydach...  :good:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Listopada 2020, 22:28:42 »

I co ciekawe nasadzi głupot w jednym temacie po czym zjawia się w drugim żeby...znowu pokazać "wiedzę" o hybrydach...  :good:

jakoś nie znalazłem żadnych mądrości w tej twojej wypowiedzi, i od razu dodam że nie mam zamiaru czytać o czym w innych postach przynudzasz. <zalamka> <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Listopada 2020, 12:25:35 »
Byłem w ASO Toyoty. Oto ich stanowisko:
Samochodem Toyoty, w którym szybciej zużywają się hamulce tylne, jest avensis. Wynika to założeń konstrukcyjnych tego modelu.
W swojej działalności serwisowej nie stwierdzają przypadków, aby w aurisach, co do zasady, hamulce tylne zużywały się szybciej niż przednie. Powodem szybszego zużycia hamulców tylnych może być niesprawność tych hamulców spowodowana między innymi blokowaniem się szczęk hamulcowych na skutek zabrudzeń. Jest to dość często spotykana przypadłość w tych samochodach.
Identyczną opinię wydał diagnosta na innej stacji diagnostycznej, o czym wspomniałem wyżej w tym temacie. W obu tych stacjach były to opinie ludzi z bardzo dużym doświadczeniem zawodowym w tym zakresie.

mechu - zadałeś pytanie:"i co mi wyszło na stacji diagnostycznej?".
Na tej stacji, o której wspomniałem wyżej w tym wątku, uzyskałem tylko opinię. Samochodu nie badałem. Samochód ten badałem, gdy go kupowałem w czerwcu 2019 roku przy przebiegu ok. 81.000 km (przebieg pewny udokumentowany) i z tego badania mam wydruk. Oto wyniki w omawianym zakresie:
 siła hamowania - oś przednia: lewy 2,71 kN; prawy 2,69 kN; różnica 1%; różnica więcej niż 25% - uszkodzenie;
                              - oś tylna: lewy 1,90 kN; prawy 1,83 kN; różnica 4%; różnica więcej niż 25% - uszkodzenie;
                              - hamulec postojowy: lewy 1,54 kN; prawy 1,54 kN; różnica 0%.
Przy kupnie samochodu w trakcie badania zauważyłem, że tarcze przednie i klocki przednie były w idealnym stanie. Wyglądały prawie na nówki. Jest wysoce prawdopodobne, że były wymieniane krótko przed sprzedażą. Tylne klocki i tarcze wykazywały niewielkie zużycie, które praktycznie pozostają takie same w chwili obecnej. Aktualny przebieg ok. 93.000 km. Syn przejechał więc ok. 12.000 km przy jeździe - 50% miasto; 50% trasa. Mogę przyjąć, że tylne klocki i tarcze są oryginalne.

Wyniku badania w czerwcu 2020 r. nie mam - zapomniałem pobrać ze stacji diagnostycznej. W czerwcu 2021 r. na pewno pobiorę.

W tym miejscu prostuję swoją wypowiedź na początku tego tematu. Napisałem, że przy delikatnym hamowaniu najpierw działają hamulce przednie, a po silniejszym naciśnięciu na pedał, hamulce tylne. Myliłem się.  :-( Hamulce przednie i tylne włączają się równocześnie, a tylko siły hamowania pomiędzy przednią i tylną osią są różne, co potwierdza przedstawiony wyżej wynik badania technicznego.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Listopada 2020, 12:39:25 »
Maksymalne siły hamowania wynikają z obciążenia przenoszonego przez koło. W typowym samochodzie osobowym, obciążonym tylko kierującym, mamy rozkład masy zbliżony do 60% przód i 40% tył. Po dociążeniu pasażerami i bagażem, zbliżamy się do 50%/50% przód/tył.
Dynamika  hamowania skutkuje dociążeniem kół przednich i odciążeniem kół tylnym, tym większym im intensywniejsze jest hamowanie.
Regulamin nr 13 ECE ONZ wraz z załącznikami, nakłada na samochody osobowe dopuszczone do ruchu w Europie wymóg, aby podczas hamowania praktycznie na wszystkich rodzajach nawierzchni (w zakresie współczynnika przyczepności od 0 do 0,8) jako pierwsze wpadały w poślizg (ulegały blokowaniu) koła osi przedniej, po wywarciu jeszcze większej siły na pedał hamulca, koła osi tylnej.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Listopada 2020, 13:32:30 »
Byłem w ASO Toyoty......... w aurisach, co do zasady, hamulce tylne zużywały się szybciej niż przednie. Powodem szybszego zużycia hamulców tylnych może być niesprawność tych hamulców spowodowana między innymi blokowaniem się szczęk hamulcowych na skutek zabrudzeń. Jest to dość często spotykana przypadłość w tych samochodach.
Identyczną opinię wydał diagnosta na innej stacji diagnostycznej,.....

A nie mówiłem.

Coś jest na rzeczy z tym tyłem w toyotach :)

Też miałem w Aurisie 1 wymianę tylnych klocków przy 90k i ponowną przy 130 tyś razem z tarczami.
Pamiętajcie że winne temu też są typowe dla Aurisa zapieczenie się klocków w prowadnicach + korozja - przez co się nie wracają tak jak powinny i następuje ich przedwczesne zużycie.
Aby temu zapobiegać trzeba prowadnice czyścić i smarować co jakiś czas.

Co 2 przegląd wypadało by wyciągnąć klocki i wyczyścić i przesmarować prowadnice tylne.  :beer:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Listopada 2020, 13:35:44 »
Co przegląd powinni to zrobić w serwisie, za to płacimy.
Zapieczonych/zblokowanych  klocków nie sposób nie usłyszeć / poczuć, jakim trzeba by było być "lebiegą" by tak jeździć.
"Sprawdzenie grubości tarcz i klocków hamulcowych, czyszczenie lub wymiana w razie konieczności"
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 13:40:04 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Listopada 2020, 14:04:33 »
Co przegląd powinni to zrobić w serwisie, za to płacimy.
Zapieczonych/zblokowanych  klocków nie sposób nie usłyszeć / poczuć, jakim trzeba by było być "lebiegą" by tak jeździć.
"Sprawdzenie grubości tarcz i klocków hamulcowych, czyszczenie lub wymiana w razie konieczności"

Powinni ale nie robią. Jak mogą robić jak duży serwis czasem trwa 45 minut ?
Płacimy w ASO za przegląd a tak naprawdę płacimy za pieczątkę i wymianę materiałów eksploatacyjnych.
Ja jak dalej będę jeździł na przegląd do ASO to będę im zawsze narzekał na hamulce, że się blokują ocierają niech rozbierają i czyszczą.
Jak nic się im nie zgłasza to pobieżnie rzucą okiem sprawdzą czy hamuje i wyjazd.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Listopada 2020, 14:19:42 »
Byłem w ASO Toyoty......... w aurisach, co do zasady, hamulce tylne zużywały się szybciej niż przednie. Powodem szybszego zużycia hamulców tylnych może być niesprawność tych hamulców spowodowana między innymi blokowaniem się szczęk hamulcowych na skutek zabrudzeń. Jest to dość często spotykana przypadłość w tych samochodach.
Identyczną opinię wydał diagnosta na innej stacji diagnostycznej,.....

A nie mówiłem.
Dlaczego manipulujesz moją wypowiedzią i sugerujesz, że z zacytowanej przez Ciebie w sposób wyrywkowy mojej wypowiedzi można dojść do wniosku, że co do zasady hamulce tylne zużywają się szybciej niż przednie. Powtórzę: w aurisie, co do zasady, tzn. w pełni sprawnym układzie hamulcowym, zgodnie z założeniami konstrukcyjnymi, hamulce tylne zużywają wolniej niż przednie, a tylko na skutek różnych czynników zewnętrznych, głównie na skutek blokowania się klocków hamulcowych w wyniku nieczystości będących skutkiem zaniedbań serwisowych, hamulce tylne zużywają się szybciej niż przednie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Listopada 2020, 14:21:25 »
Aurisa największą zaletą jest bezusterkowość, cała reszta trochę kuleje

I to jest najważniejsze - bezusterkowość. A jaka reszta, twoim zdaniem kuleje? U mnie np. trochę skrzypią fotele, reszta ok. Panowie, mocno odbiegacie od tematu. Moderator powinien zmienić ten temat na jakiś o hamulcach, żeby w wyszukiwarce dało się to znaleźć i poczytać, bo ciekawe rzeczy o hamulcach piszecie ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Listopada 2020, 14:25:27 »
ak jeździłem spalinowymi to raczej nigdy klocki nie starczały na więcej niż 30 tys km.

A ja mam w tej chwili 33 tysiące i klocki na obu osiach niemal takie, jak od nowości ;)

w aurisie, co do zasady, tzn. w pełni sprawnym układzie hamulcowym, zgodnie z założeniami konstrukcyjnymi, hamulce tylne zużywają wolniej niż przednie, a tylko na skutek różnych czynników zewnętrznych, głównie na skutek blokowania się klocków hamulcowych w wyniku nieczystości będących skutkiem zaniedbań serwisowych, hamulce tylne zużywają się szybciej niż przednie.

Bardzo się z tym zgadzam  :good:
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Listopada 2020, 14:26:22 »
Co 2 przegląd wypadało by wyciągnąć klocki i wyczyścić i przesmarować prowadnice tylne. 
przecież na każdym przeglądzie wyciągają klocki. Do tego masz potem kartę z przeglądu ile mm klocków i tarcz zostało

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl