Autor Wątek: RAV4 V Automatyczna skrzynia i blokada Bear Lock  (Przeczytany 8768 razy)

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
RAV4 V Automatyczna skrzynia i blokada Bear Lock
« dnia: 25 Listopada 2020, 23:22:43 »
Szanowni,

Czy ktoś z Was może miał jakieś problemy blokadą skrzyni bear lock lub może ktoś ze znajomych?

Dzisiaj właśnie miałem nie miłe zaskoczenie, jak chciałem tradycyjnie już wyjechać z garażu,  odblokowałem kluczykiem blokadę bear lock i uruchomiłem samochód. Następnie chciałem przełączyć z pozycji P na D a tu nie da się, blokada jakby dalej trzymała. Próbowałem na różne sposoby ale niestety cały czas skrzynia zablokowana w pozycji P.  :wallbash: :|

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 V Automatyczna skrzynia i blokada Bear Lock
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2020, 07:54:21 »
A pewny jesteś że to blokada trzyma? Może skrzynia jest zablokowana (procedura odblokowania w instr )
Hamulec ręczny "gaśnie " po odpaleniu? Spróbuj to ręcznie odblokować,  może to hamulec?

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2020, 10:19:23 »
A pewny jesteś że to blokada trzyma? Może skrzynia jest zablokowana (procedura odblokowania w instr )
Hamulec ręczny "gaśnie " po odpaleniu? Spróbuj to ręcznie odblokować,  może to hamulec?

Tak ręczny gaśnie, samochód normalnie odpala i działa - niestety nie ma możliwości zmiany biegu. Niestety dzwoniłem  do ASO i powiedzieli, że nie do końca wiedzą co może być (za dużo to my tych blokad to nie zakładamy)  i autko pojechało na lawecie do ASO.

Dam znać jak dostanę informację co było przyczyną, że pomimo otwarcia blokady, tak jakby dalej blokada "została" na swoim miejscu, mimo kilkunastu prób cały czas drążek zablokowany na P.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2020, 12:07:09 »
Dziwna sprawa, ja również zaczynam się zagłębiać w temat blokad i po moim research'u wyszło, że Bear Lock jest najlepszym obecnie dostępnym zabezpieczeniem manualnym na rynku. Daj koniecznie znać jaki werdykt  :-)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2020, 12:34:55 »
Dziwna sprawa, ja również zaczynam się zagłębiać w temat blokad i po moim research'u wyszło, że Bear Lock jest najlepszym obecnie dostępnym zabezpieczeniem manualnym na rynku. Daj koniecznie znać jaki werdykt  :-)

Ja mam ta blokadę i u mnie żadnych problemów nie ma. Była zakładana w ASO.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2020, 15:36:20 »
Jasne dam znać, narazie samochód czeka w ASO.

Raczej ta blokada nie jest taka zła skoro nie dało się tak od razu na miejscu odblokować i gość z pomocy drogowej naprawdę chciał / dzwonił po znajomych i wszyscy zgodnie stwierdzili, że auto na rolki i na lawetę, bo przez to, że mam wąski garaż musieli się mocno gimnastykować, aby sprawnie i bezpiecznie założyć rolki na wszystkie koła i załadować na lawetę.

Zobaczymy, też czytałem o opiniach i nie ma jakiejś fali negatywnych komentarzy i raczej większość sobie chwali, może po prostu złośliwość rzeczy martwych albo jakaś wada konstrukcyjna, oby tylko to nie brak umiejętności w ASO, bo zaskoczyli mnie tekstem, że mało montują tego typu blokad i nie zdarza im się taka sytuacja - jak pewnie wszystkie inne, które my zgłaszamy w ramach gwarancji  :grin:

P.S U mnie by ten sposób nie pomógł https://www.youtube.com/watch?v=Aif7BvPHCOQ bo sam klucz właśnie niby działa ale nie odblokowuje
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2020, 15:55:29 wysłana przez kinim0d »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2020, 16:47:13 »
Ale próbowano odblokować samą skrzynię (fizycznie według procedury z instrukcji) bo może zablokował Ci się "P" i niedźwiadek nie na tu nic do rzeczy.

Wysłane z mojego -J23 przy użyciu Tapatalka

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2020, 17:39:59 »
Ale próbowano odblokować samą skrzynię (fizycznie według procedury z instrukcji) bo może zablokował Ci się "P" i niedźwiadek nie na tu nic do rzeczy.

Tak, niestety wydaje się, że właśnie bear lock trzyma, ale już dla pewności mają to ASO potwierdzić gdzie jest problem.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2020, 14:05:28 »
Szybka aktualizacja z mojej strony, w sobotę ASO potwierdziło,

Cytuj (zaznaczone)
Był problem z jakąś blaszką, niby wada konstrukcyjna, musieliśmy poprzecinać śruby, aby dostać się do wnętrza i teraz czekamy na brakujące części, które ma nam przysłać producent. Sprawdzamy, co możemy z tym zrobić we własnym zakresie, aby usunąć usterkę.

czyli narazie niewiele wiem, mam nadzieję, że coś się wyjaśni w tym tygodniu.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2020, 16:29:10 »
Szybka aktualizacja z mojej strony, w sobotę ASO potwierdziło,

Cytuj (zaznaczone)
Był problem z jakąś blaszką, niby wada konstrukcyjna, musieliśmy poprzecinać śruby, aby dostać się do wnętrza i teraz czekamy na brakujące części, które ma nam przysłać producent. Sprawdzamy, co możemy z tym zrobić we własnym zakresie, aby usunąć usterkę.

czyli narazie niewiele wiem, mam nadzieję, że coś się wyjaśni w tym tygodniu.

Widać ze nie tak łatwo sforsować ta blokadę.
Widać ze producent przysłał jakieś złe części. Naprawa i będzie ok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2020, 17:47:45 »
Tu na forum jest kolega @mechu, który  w którymś z wątków,  zaprasza do siebie do warsztatu twierdząc, że 5 min. zajmuje obejście tej blokady.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2020, 18:15:05 wysłana przez Krisman »

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2020, 07:52:04 »
@mechu, który  w którymś z wątków,  zaprasza do siebie do warsztatu twierdząc, że 5 min. zajmuje obejście tej blokady.
Gdyby świadczył takie usługi wyjazdowo na parkingu w garażu, lub pod domem klienta to warto było by się do kolegi odezwać. Ale targać auto do warsztatu?
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2020, 08:47:41 »
Nie o to biega. Chodzi o to ile jest warte to zabezpieczenie skoro (koryguję) wystarczy mu 30 sek by je obejść. (taki czas podał w swoim poście)
A z wiadomych względów nie może zamieszczać takich informacji na forum.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Grudnia 2020, 13:17:48 »
Idąc tym tropem to niczego nie warto montować bo wszystko można obejść.
Generalnie to chyba nawet w te zadeklarowane 30 sekund.

"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2020, 23:48:37 »
Dzisiaj odebrałem auto po naprawie, generalnie okazuje się, że problem w moim ASO jest znany, tzn. mieli już 2-3 takie przypadki, gdzie jakaś "blaszka" fabrycznie przy korzystaniu luzuje się i odblokowywanie kluczykiem przestaje działać.  Zrobili po swojemu jakiś tunning i dzisiaj po 2 dniach od zamówienia przyszły jednorazowe śruby od producenta, no i zamontowali wszystko na nowo raz jeszcze.
Pytałem ich co dalej z tym i stwierdzili, że problem powinien być rozwiązany na stałe, a oni ze swojej strony zgłoszą to do producenta.

Narazie działa, zobaczymy jak długo :-), przy okazji zapytałem, czy powodem zużycia/zepsucia blokady mogło być złe/nieprawidłowe używanie jej przeze mnie - to jednoznacznie stwierdzili, że nie, tam nie ma jak tego zepsuć ze strony użytkownika - no chyba, że ktoś bardzo będzie się starać  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl