Autor Wątek: Podgrzewana przednia szyba  (Przeczytany 22124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tom325

• Początkujący
Podgrzewana przednia szyba
« dnia: 26 Listopada 2020, 20:19:23 »
Witam przymierzam się do zakupu nowej RAV 4 i mam pytanie o podgrzewaną przednią szybę.
Ogólnie widziałem jak to działa w fiacie panda i jestem pod wrażeniem. Nigdzie na internecie
nie mogę znaleźć opisu jak działa to w RAV 4. Czy faktycznie to się sprawdza? Nie trzeba
skrobać? nienawidzę tego... A może ktoś znajdzie chwilkę z rana przy tej pogodzie i nagra
jej działanie? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Podgrzewana przednia szyba
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2020, 21:34:28 »
Ja mam tę podgrzewaną szybę i działa elegancko - włączasz, czekasz te 30 do 60 sek (zależy jak duży mróz), przejeżdżasz parę razy wycieraczkami i po sprawie.

Pozostaje problem z szybami bocznymi. Jak nie lubi sie skrobać, to można kupić odmrażacz do szyb, ale:
A) Jest mały, kończy się po 3-4 użyciach;
B) Trzeba wielokrotnie naciskać "spust", przy trzeciej szybie boli już ręką (zwłaszcza że jest mróz i dodatkowo jest zgrabiała);
C) Ta zabawa wychodzi jednak dość drogo (nie wiem ile teraz kosztuje butelka - 10-15 zł?).

Mój patent jest taki: kupić ręczny zraszacz do kwiatów (wystarczy pewnie o pojemności ok. 0,7 l) - najlepiej taki z pompką żeby samo leciało po napompowaniu - oraz 5 l najtańszego zimowego płynu do spryskiwaczy (pewnie starczy go do końca zimy). Nalewamy spryskiwacz do szyb do naszego zraszacza. Przed każdym użyciem wystarczy parę razy popompować wajchą, potem przytrzymujemy spust i obchodzimy samochód pryskając na szyby. Na koniec rozmrożone resztki starczy zetrzeć zwykłą ściągaczką do wody. Rozwiązanie tanie, nie męczące, praktyczne.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2020, 22:33:14 »
Ja mam tę podgrzewaną szybę i działa elegancko - włączasz, czekasz te 30 do 60 sek (zależy jak duży mróz), przejeżdżasz parę razy wycieraczkami i po sprawie.

Pozostaje problem z szybami bocznymi. Jak nie lubi sie skrobać, to można kupić odmrażacz do szyb, ale:
A) Jest mały, kończy się po 3-4 użyciach;
B) Trzeba wielokrotnie naciskać "spust", przy trzeciej szybie boli już ręką (zwłaszcza że jest mróz i dodatkowo jest zgrabiała);
C) Ta zabawa wychodzi jednak dość drogo (nie wiem ile teraz kosztuje butelka - 10-15 zł?).

Mój patent jest taki: kupić ręczny zraszacz do kwiatów (wystarczy pewnie o pojemności ok. 0,7 l) - najlepiej taki z pompką żeby samo leciało po napompowaniu - oraz 5 l najtańszego zimowego płynu do spryskiwaczy (pewnie starczy go do końca zimy). Nalewamy spryskiwacz do szyb do naszego zraszacza. Przed każdym użyciem wystarczy parę razy popompować wajchą, potem przytrzymujemy spust i obchodzimy samochód pryskając na szyby. Na koniec rozmrożone resztki starczy zetrzeć zwykłą ściągaczką do wody. Rozwiązanie tanie, nie męczące, praktyczne.

W sumie spoko pomysł, dobrze, że na forum się zachowa Twój wpis. Jednak co to teraz za zimy są, w większości kraju takie nijakie, choć jak najbardziej ogrzewana przednia szyba robi robotę :)

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2020, 22:37:11 »
Podgrzewana przednia szyba fajna rzecz, ale niestety ogranicza trochę widoczność. Cały czas przyzwyczajam się do tych pasków grzewczych, które odbijają światło i przeszkadzają.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2020, 22:42:18 »
Podgrzewana przednia szyba fajna rzecz, ale niestety ogranicza trochę widoczność. Cały czas przyzwyczajam się do tych pasków grzewczych, które odbijają światło i przeszkadzają.

Moja kobita ma w focusie 2004r ogrzewana przednią szybę - da się po jakimś czasie przyzwyczaić i później bez problemu :)

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2020, 22:49:12 »
Po prostu trzeba patrzeć przed siebie. Na początku wyostrzał mi się wzrok na tych paskach
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2020, 22:52:47 wysłana przez lechu »

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2020, 08:57:23 »
podgrzewana szyba : nie oddam świetna sprawa , paski w szybie tak na początku
 dziś nawet nie pamiętam o nich, szkoda że nie można tej funkcji odpalić z aplikacji to byłoby coś ...

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2020, 09:02:23 »
podgrzewana szyba : nie oddam świetna sprawa , paski w szybie tak na początku
 dziś nawet nie pamiętam o nich, szkoda że nie można tej funkcji odpalić z aplikacji to byłoby coś ...

Nawet w Executive? Z tego co wiem to zdalne uruchomienie, klima, ogrzewanie etc. jest dostępne w RAV Plug-in. :)

BTW. Rozumiem, że aplikacja ma jedyne charakter podglądowy dot. stanu baku paliwa, zasięgu i przejechanego dystansu? Thats all?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2020, 09:36:41 »
To jest strasznie prądożerne, zabije akumulatorek hybrydy w chwilę

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2020, 09:50:37 »
Chyba żartujesz? Przypuszczam że podgrzewanie szyby jest zasilane przez zwykły akumulator 12V, który w hybrydzie i tak za bardzo nie ma co robić (brak rozrusznika, dużych obciążeń - podgrzewanie szyby wymaga znacznie mniejszego obciążenia niż rozruch).

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2020, 09:54:19 »
Chyba żartujesz? Przypuszczam że podgrzewanie szyby jest zasilane przez zwykły akumulator 12V, który w hybrydzie i tak za bardzo nie ma co robić (brak rozrusznika, dużych obciążeń - podgrzewanie szyby wymaga znacznie mniejszego obciążenia niż rozruch).

Może Kiełek ma na myśli tę aplikację sparowaną z samochodem.
Niby akumulator nie ma co robić, a bardzo często na forum jest poruszany temat rozładowanego akumulatora po wyjątkowo krótkim czasie..  :thumbdown:

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2020, 10:02:00 »

Ten akumulator 12V w hybrydzie jest tylko do potrzymania powiedzmy aparatury pokładowej, czujniki i tak dalej. Jak wsiądziesz do auta i naciśniesz przycisk START to prąd do zasilania auta idzie z akumulatora hybrydowego. Dlatego co co Kielek pisze jest prawda. A jak auto stoi w garażu i alarm + czujnik zbliżeniowe do kluczyka ciągną powiedzmy 100mA a akumulator 12V ma 45Ah to jak sam widzisz na wiele dni on nie starczy. Zreszta w zwykłym aucie alarm tez wydoi akumulator po dłuższym postoju.
Może Kiełek ma na myśli tę aplikację sparowaną z samochodem.
Niby akumulator nie ma co robić, a bardzo często na forum jest poruszany temat rozładowanego akumulatora po wyjątkowo krótkim czasie.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopada 2020, 10:17:10 »
No ale to co, wychodzi na to, że w zasadzie nie ma się co rozstawać z kablami do rozruchu? Nie mówiąc już o kilku dniach nie użytkowania samochodu.  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 10:22:09 wysłana przez SanderG »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2020, 10:23:20 »
Ja już wożę w bagażniku kable.
Zostawisz kamerkę w parkingowym, będzie działać tak długo aż smart box zarejestruje spadek do 12V. I jak auto postoi jeszcze dwa dni, to będziesz miał problem z uruchomieniem bez zewnętrznego wspomagania.
Nie widzę możliwości aby cokolwiek zasilać z tego akumulatora, on chyba pojemnościowo był zaprojektowany tylko aktywacji uruchamiania auta i nic więcej.

Auto odpala się z akumulatora HV (hybrydy), a pada aku do zasilania elektroniki pokładowej (LV) i to uniemożliwia uruchomienie auta. Auto można odpalić "impulsem", ale elektronika pokładowa zacznie funkcjonować dopiero jak podładuje się LV.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 10:29:04 wysłana przez Kiełek »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopada 2020, 10:33:05 »
Przypuszczam że podgrzewanie szyby jest zasilane przez zwykły akumulator 12V, który w hybrydzie i tak za bardzo nie ma co robić (brak rozrusznika, dużych obciążeń - podgrzewanie szyby wymaga znacznie mniejszego obciążenia niż rozruch).
Myślę że się mylisz. W Priusie wszystkie funkcje typu nawiew, klimatyzacja, ogrzewanie foteli, ogrzewanie tylnej szyby itp, jest zasilane baterią EV. Wątpię aby w przypadku przedniej szyby było zasilane przez aku 12V w RAV-ce, po robiliby taki wyjątek?
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2020, 10:46:01 wysłana przez mbauris »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl