Ja kupiłem Priusa 2 z przebiegiem 155tys.km. auto z Polskiego salonu, był serwisowany w Toyocie do 90 tys.km. potem faktycznie ktoś zaniedbał wymiany oleju i niestety właśnie od czasu zakupu występował u mnie problem który opisujecie. Chek z błędem "synchronizacja wałka rozrządu z wałem korbowym" pojawiał się praktycznie co drugi dzień, zrobiłem płukankę, przejeździłem na nowym oleju 2tys.km. zrobiłem kolejną płukankę i przejeździłem na oleju 8tys.km. częstotliwość zapalania się tego błędu zaczęła maleć. Po 8tys. km. zrobiłem płukankę długodystansową Liqui Moly (200km.) i wymieniłem olej, po tym zabiegu błąd zapalił się po 16 dniach od wymiany oleju, czyli wyraźnie częstotliwość coraz bardziej się wydłuża, ewidentnie jest to związane z jakimś kanałem/zaworkiem/filtrem olejowym, choć oczywiście fachowcy doradzali wymianę całego rozrządu wraz z kołem zmiennych faz, mnie udało się jakoś ten problem ogarnąć, choć jeszcze nie na 100%, bo jednak bardzo rzadko, ale błąd pojawia się mimo że wszystko działa 100% prawidłowo i nie ma żadnych zmian w pracy silnika. To co zauważyłem, błąd wyskakuje tylko i wyłącznie kiedy zapalam auto po nocnym przestoju i wskakuje w momencie kiedy następuje przełączenie z tzw. ssania na tryb normalny, czyli w chwili zmiany mieszanki.