Autor Wątek: Wcześniejsza wymiana oleju w nowym aucie  (Przeczytany 16209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Wcześniejsza wymiana oleju w nowym aucie
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Grudnia 2020, 16:46:36 »
Suzuki ma jednak bardzo "prymitywne" wnętrza i rozwiązania

To kwestia indywidualnego smaku i poczucia estetyki  <taniec>
Przesiadając się z A II FL do S-Crossa poczułem się jak "w domu" (w sensie jakbym nie zmieniał marki)
Ta sama japońska tandeta (ale ja nie jestem na to wrażliwy więc dla mnie to nie przeszkoda)
"Prymitywne" rozwiązania - co przez to rozumiesz ?
S-cross ma te same nowoczesne rozwiązania co bardziej "markowe " bolidy  :good:

To takie moje OBIEKTYWNE ustosunkowanie się do wpisu kolegi  :good:  :beer:

Z całym szacunkiem kolego ale ten Suzuki wygląda jak nudny klocek i w życiu bym go nie kupił,o wnętrzu przez grzeczność nie wspomnę,o możliwościach Twojego silnika 1.6 nic nie wiem to też przemilczeć

Przyjmuję twój szacunek  :grin:
Komentarz j.w.
Czytaj ze zrozumieniem - silniki 1.6 miałem w A I i A II.
Siedziałeś kiedyś w S-Cross ?
Na czym polegała ta jego "gorszość" w stosunku do CHR-a ?

Za to ja, jak wsiadłem do CHR-a (chwaliłem się kiedyś na forum że byłem prawdopodobnie pierwszym "cywilnym" klientem w Polsce który oglądał to "cudo" , bo w moim byłym ASO Toyoty odbyła się pierwsza oficjalna prezentacja tego samochodu dla klientów , a ja byłem tego dnia pierwszy z samego rana jak otworzyli ten "cyrk") to z tyłu poczułem się jak w hitlerowskim bunkrze.
I pamiętam do dziś jak włączając lampkę z tyłu żeby rozświetlić te ciemności w jakże docenianym przez ciebie wnętrzu to wypadła ona z podsufitki i zadyndała na kabelkach  :embarassed: :| :-( :czerwona:

od dnia wyjechania dopadły mnie wszystkie możliwe awarie opisane na forum

A mnie w tym "szajsowatym" Suzuki żadna  :good:  - zerknij na forum Suzuki , jest tyle emocji co na grzybobraniu :)

zakładałem że wydam nie więcej niż 80tysi (...) ale z portfela poszło koło stówki

No widzisz, ty wydałeś stówkę i jesteś zadowolony , ja wydałem mniej (z twojej stówki zostało mi na paliwo do S-Crossa na 20 lat) i też jestem zadowolony.
I o to chyba chodzi żeby wszyscy byli zadowoleni.

a że to silniczek który lubi obroty i

A może chciałbyś się ścignąć z moim S-Crossem 1.4T (140 KM , 220 Nm przy 1500-4000 rpm , 1150 kg w dowodzie) ????

PS
I żeby była pełna jasność dla czytających moje wpisy.
To nie jest reklama Suzuki i hejt na Toyotę.
Staram się być obiektywny do bólu (jak zawsze) i jak widzę wady Suzuki to o nich piszę.
Po prostu kupiłem samochód z którego jestem bardzo zadowolony, który spełnia moje (niewysublimowane pewnie) oczekiwania estetyczne, który lubię tak samo jak moje poprzednie Aurisy (no może bardziej niż A II , tak samo jak A I)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2020, 17:15:03 wysłana przez tomery »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Grudnia 2020, 17:25:44 »
Pisząc "prymitywne" wnętrza mam na myśli kokpity rodem z lat dziewięćdziesiątych i  słabe materiały, a jeśli chodzi o rozwiązania to braki które zresztą mam też w najnowszej Rav'ce, żeby nie było że jakimś fanem jestem, bo nie jestem. Fanem jestem zupełnie innej marki, której model  zresztą też posiadam.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, prymitywne nie znaczy złe, wręcz odwrotnie, sprawdzone i trwałe.
Modele Suzuki podsumował fajnie ich... Dealer , który sprzedaje też hondy, a tę (CRV) miałem na celowniku przed rav'ką.
"Już tylko cena i motocykle  ratuje tą markę w Europie, zastój technologiczny w dziale aut jest ogromny."

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2020, 18:03:30 »
Pisząc "prymitywne" wnętrza mam na myśli kokpity rodem z lat dziewięćdziesiątych i  słabe materiały

Spoko, domyśliłem się o co ci chodzi  :-)
Japońce to nie milaski-przytulaski jak mesie czy reno.
Np. w tym "szczycie awangardy" (A II FL) miałem zegarek jak w hiundaju z lat 80-tych.
Poza tym kokpitem się nie jeździ  <taniec>
Wolę mieć "słaby" kokpit i nie stać na warsztacie (ty pewnie też wyznajesz tę zasadę ?)

Żebyśmy się dobrze zrozumieli, prymitywne nie znaczy złe, wręcz odwrotnie, sprawdzone i trwałe.

Rozumiemy się na razie doskonale  :beer:
Niektórym to przeszkadza (muszą kupić najnowszego ajfona w przedsprzedaży) a inni "jadą" na starym galaxy i są happy  :good:

Modele Suzuki podsumował fajnie ich... Dealer , który sprzedaje też hondy, a tę (CRV) miałem na celowniku przed rav'ką.
"Już tylko cena i motocykle  ratuje tą markę w Europie, zastój technologiczny w dziale aut jest ogromny."

Coś tam się jednak dzieje  :good:
Może nie tyle co u innych (nie ma "papiużyn fiużyn z jarmużyn" - nie forsują wodotrysków i innego ambiente light) , jest za to solidna i niekłopotliwa siermiężność  :song:
Weszli w alians z T (widziałem hybrydowy odpowiednik RAV) , wprowadzili mild hybrid.

"Już tylko cena i motocykle  ratuje tą markę

Cena jak u wszystkich poszła w górę , o motocyklach się nie wypowiadam (chociaż słyszałem, że to extraklasa)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2020, 18:13:06 wysłana przez tomery »

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2020, 17:31:10 »
Do kolegi od Suzuki żeby się ścigać to wypada mieć podobne ilości kucy gdzie liczą się umiejętności kierowcy i szybkość,także zjadłbys moja bidule ,gdzieś słyszałem że ta konstrukcja lekko by przyjęła 150km ale pożałowali

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Grudnia 2020, 15:31:01 »
Ja nie wymieniałem ale jak masz dużo kasy i zamierzasz nim jeździć 15lat to chuchaj dmuchaj,technologia wytwarzania silników,precyzja wykonania różni się od tych sprzed 20lat i teraz po dotarciu nie wyleci Ci z olejem garstka opiłków ale to jest Twój wybór
no i jak to wytłumaczyć - auto takiej klasy, a ten olej może faktycznie może i profilaktycznie należało  zmienić po tych pierwszych 2-3kkm
https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Grudnia 2020, 22:10:29 »
Za dużo to o tym beemwu nie wiemy. Jak było eksploatowane? Moim subiektywnym zdaniem trzeba zmieniać olej co max 10 tys. km, a w nowym silniku pierwsza zmiana po max 2-3 tys. Jednak fabryka nie do końca dociera silniki.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Grudnia 2020, 22:45:06 »
Jak jeździsz normalnie to wymiana co 15 km lub co roku wystarczy.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Grudnia 2020, 09:11:06 »
Do kolegi od Suzuki żeby się ścigać to wypada mieć podobne ilości kucy gdzie liczą się umiejętności kierowcy i szybkość,także zjadłbys moja bidule ,gdzieś słyszałem że ta konstrukcja lekko by przyjęła 150km ale pożałowali

Co prawda to prawda, po co takie porównania :>

Ten 1.4 turbo od Suzuki ciągnie jak zły! podobne odczucia jak w 2.0 dynamic force

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Stycznia 2021, 10:25:54 »
https://youtu.be/nMUFT-ow7tI
Wiem że to Skoda ale filmik w temacie

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2021, 13:39:01 »

Moje "zaproszenie" było niezobowiązujące, więc się nie martw o "kuce" i "umiejętności"  :)

ten Suzuki wygląda jak nudny klocek i w życiu bym go nie kupił,o wnętrzu przez grzeczność nie wspomnę,

Ale jak jednak chciałbyś porównać tego "nudnego klocka" z twoim szczytem dizajnu to może dam się namówić  <taniec>  :cool:  :grin:

Wnętrze, to jak pisałem sprawa mocno subiektywna.
I na szczęście wnętrzem się nie jeździ  :grin:  :good:

PS
Dla mnie wnętrze (szczególnie z tyłu) w CH-R przypomina germański bunkier w Normandii.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2021, 14:08:42 wysłana przez tomery »

Offline bonowg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Stycznia 2021, 10:37:06 »
Nawet przy dzisiejszej technologii produkcji silników, i przy dzisiejszych olejach, w czym jedno i drugie kompletnie nie dorównuje temu sprzed lat, i tak znajdą się pływające opiłki. Jeśli komuś nie przeszkadza to żeby sobie dalej pływały nie ma po co wymieniać. Dlaczego zatem nie inne rzeczy jak ktoś napisał,  chłodniczy, wspomaganie i itp? Bo tym innym nic się nie stanie. Bo z wszystkich systemów zamontowanych tym najbardziej złożonym jest silnik. Zapraszam do zapoznania się z kanałem M4K przykładowo w którym Michu sprawdza olej spuszczony z nowego auta, o ile pamiętam robił to w przypadku BMW i chyba Skody. Zawsze coś znalazł, tak pomimo dzisiejszej technologii. Też jak ktoś napisał jeśli chcesz wydać 1.5k to wymieniaj, no racja ale z tym wiąże się zadbanie o własne auto, chyba że ktoś nie chce dbać to nie musi.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Stycznia 2021, 13:14:14 »
Cześć wszystkim ,

za kilka dni odbiera moją nową RAV 4 z salonu . Oczywiście jak mówi dobra praktyka mam zamiar po przejechaniu 1500-2000 Km wymienić filtr oleju oraz olej. Poniewaz jest to mój pierwszy nowy samochód (chce go użytkować min 8-9 lat) chciałbym poznać wasza opinie na poniższe tematy:

1. Czy olej proponowany w ASO w moim przypadku 0W-16 (olej Toyota) (moje auto to 2.5 hybryda), jest jakiś szczególny do w/w auta, chodzi o to czy to olej najlepszy i jedyny właściwy ? Pytam czy np w tym przypadku nie wymienić na olej lepszej klasy też 0w-16 ale producenta przy którym będę mógł zostać w czasie gdy auto już nie będzie miało gwarancji. Ewentualnie jakie oleje polecanie do w/w silnika

2. Skoro docieramy silniki to jak to sie ma ze skrzynia biegów CVT, tam też po przejechaniu tych przysłowiowych 1500-200Km powinienem wymienić olej ?

Pozdrawiam serdecznie 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Stycznia 2021, 15:05:22 »
Cześć wszystkim ,

za kilka dni odbiera moją nową RAV 4 z salonu . Oczywiście jak mówi dobra praktyka mam zamiar po przejechaniu 1500-2000 Km wymienić filtr oleju oraz olej. Poniewaz jest to mój pierwszy nowy samochód (chce go użytkować min 8-9 lat) chciałbym poznać wasza opinie na poniższe tematy:

1. Czy olej proponowany w ASO w moim przypadku 0W-16 (olej Toyota) (moje auto to 2.5 hybryda), jest jakiś szczególny do w/w auta, chodzi o to czy to olej najlepszy i jedyny właściwy ? Pytam czy np w tym przypadku nie wymienić na olej lepszej klasy też 0w-16 ale producenta przy którym będę mógł zostać w czasie gdy auto już nie będzie miało gwarancji. Ewentualnie jakie oleje polecanie do w/w silnika

2. Skoro docieramy silniki to jak to sie ma ze skrzynia biegów CVT, tam też po przejechaniu tych przysłowiowych 1500-200Km powinienem wymienić olej ?

Pozdrawiam serdecznie 
Nie dotykaj skrzyni, a olej możesz wymienić jeśli poprawi Ci to samopoczucie, nie zaszkodzi, a może i pomoże  :cool:. Ten silnik wymaga takiego oleju jak napisałeś.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Stycznia 2021, 17:02:24 »
polecam ten olej RAVENOL EFE SAE 0W16 CleanSynto

Offline Tonnerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Czerwca 2021, 09:51:25 »
Nie dotykaj skrzyni, a olej możesz wymienić jeśli poprawi Ci to samopoczucie, nie zaszkodzi, a może i pomoże  . Ten silnik wymaga takiego oleju jak napisałeś.
Krisman a dlaczego nie dotykać skrzyni? Czy masz na myśli "dotykanie" jej w sensie wymiany oleju przekładniowego po 1-2 tys. km czy w ogóle w całym cyklu życia samochodu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl