Autor Wątek: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów  (Przeczytany 77469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów
« Odpowiedź #225 dnia: 15 Lipca 2024, 15:33:34 »
W Aso w Szczecinie tak pokazuje

Pozdrawiam,

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #226 dnia: 15 Lipca 2024, 16:07:23 »

U mnie przegląd po dwóch latach z własnym olejem Motul 0w-16.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #227 dnia: 15 Lipca 2024, 21:42:06 »
Olej z innego sklepu.
Dzięki za odpowiedź ,to szukam dalej .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #228 dnia: 15 Lipca 2024, 22:32:22 »
Ja kupowałem przez allegro w galon oleje. Widzę, że mają też własną stronę https://galonoleje.pl/.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #230 dnia: 16 Lipca 2024, 09:52:14 »
Moja ravcia jest właśnie na przeglądzie 45 tys. Dostarczyłem swój olej (ten sam co Bartek) i pan spytał czy do stycznia 2025 pojawię się na następny. W styczniu kończy mi sie gwarancja i jeśli teraz nie zrobią relaxa to od stycznia do nastepnego przeglądu nie bedę miał gwarancji. I teraz przechodzę do sedna (albo dna). Aby przegląd był relax, olej musi być z ASO. Nie ma żadnych dodatkowych opłat czy cuś ale nie można przyjść ze swoim olejem. Ponoć ich system w momencie gdy nie ma oleju na fakturze nie robi relaxa. No ciekawe bo olej z ASO to jeśli dobrze pamiętam po 15kkm kosztował jakieś 450 zeta, a za tego millersa zaplaciłem 175....  Relax kosztuje zatem extra 275 złoty - tak mniej więcej.

Mam teraz 15 tys km czasu aby podyskutowac o tym z TCE :D choć szczerze mówiąc to nie wiem czy warto kruszyć o to kopie.

A koszt przeglądu bez tego oleju to niecałe 900 zeta - tylko teraz nie wiem czy netto czy brutto ale raczej brutto. Napiszę jak odbiorę auto.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #231 dnia: 16 Lipca 2024, 09:54:59 »
O tym samym dyskutowałem z doradcą jako były pracownik Lexusa i Toyoty niestety nic nie ugrałem, olej do Relaxa musi być z ASO, więc mam wyj....na nich .

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #232 dnia: 16 Lipca 2024, 10:26:16 »
olej do Relaxa musi być z ASO, więc mam wyj....na nich .
Tylko dlatego, ze trzeba do oleju dorzucić te 250 zł, zamiast przyjechać ze swoim? Może jednak lepiej dopłacić i mieć jakiś tam spokój. W Twoim przypadku to w sumie zrozumiałe, bo sobie wszystko sam porobisz. Jednak dla osób, które nie dłubią sami, nie ma się nad czym zastanawiać chyba.
Pozdrawiam,

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Lipca 2024, 10:40:51 »
Widze,że nadal rozmowy o serwisach i g* burze… ;)

Przelecialem kilka odpowiedzi wstecz …

ii tak … ludzie robią serwisy w ASO z wlasnym olejem - ale na fakturze tego nie ma - wiec i w systemie ASO tego nie ma ..

chcą mieć gwarancje Relax .. ale kombinują z wymianami na boku .. 

ciekawe kto potem kupi takie .. składaki - bez konkretnego info w systemie ASO ..

ale … na forum Lexusa … prawie podobne akcje …. :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Lipca 2024, 10:56:19 »
ciekawe kto potem kupi takie .. składaki - bez konkretnego info w systemie ASO ..
W protokole przegladu jest info że olej od klienta więc pewnie w systemie ASO też.

Na uszach nie będę stawał żeby wlać swój olej. Coś za coś. Ja wole gwarancję choc jeszce sobie ją poczytam co dokładnie ten relax obejmuje.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Lipca 2024, 11:10:20 »
W protokole przegladu jest info że olej od klienta więc pewnie w systemie ASO też.

Na uszach nie będę stawał żeby wlać swój olej. Coś za coś. Ja wole gwarancję choc jeszce sobie ją poczytam co dokładnie ten relax obejmuje.
pije do tego bo: przez 3 lata Fabrycznej Gwarancji wymienili mi bez zbędnego gadania i wykręcania sie :
- przednie lampy
- oświetlenie całe ambientowe
- poduchy w zawieszeniu

Od 12.23 mam Relax i w lutym wymieniona wiązka tylnego napędu bo mam awd-i i akurat mnie dopadło...
aaa wciaz czytam farmazony w innych postach - że tą wiązke wymieniają nawet jak ktoś nie ma Relaxu (ale jak do tej pory - nikt nie napisal - że mu wymienili..)
Moje Selection sprawdzili w systemie wtedy i gdybym nie mial tego Relaxu - to by mi za 0 pln nie wymienili - aa to,że jakiś ekspert z forum pisze inaczej .. no to .. niech sobie pisze dalej. koniec kropka!

w ASO też czytają to forum i śmieją sie z co po niektórych …

Raz jak zadzwonilem do ASO - sprawdzili,ze u nich jezdze na serwisy to bez gadania szybko
mi wycenili ile bym dostal za Selection + od razu człowiek mailem podeslal mi wycene na Lexa nx350h  w b dobrej Cenie .

Jak ludzie podchodzą do ASO - tak też ASO podchodzi do Was ..

aa te kombinacje z wymianami oleju itd .. to paliwo pewnie też niektorzy tankują gdzieś na boku - bo taniej …. ale przed ludzmi kazdy pokazuje - że go stać . bo auto z salonu ….

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2024, 11:11:58 wysłana przez crystian09 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: 16 Lipca 2024, 11:30:09 »
w ASO też czytają to forum i śmieją sie z co po niektórych …
Też mnie bawi to oszczędzanie na wszystkim, paru złotych, przez osoby kupujące samochód za worek pieniędzy. W/g mnie trzeba być przygotowanym na ok. 20% wartości samochodu, na koszty jego utrzymania w okresie 5 letniej gwarancji (przeglądy, ubezpieczenie, wymiana elementów eksploatacyjnych). Oczywiście bez kosztów paliwa, bo one są indywidualne i zależą od przebiegu.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #237 dnia: 16 Lipca 2024, 12:03:50 »
Ależ to nie chodzi o jakieś oszczędności na siłę. Dopóki mogłem wlać olej marki do której mam zaufanie a przy okazji w kieszeni zostawało 250 zeta to czemu nie??? Gdy wchodzi kwestia przedłużenia gwarancji za koszt niecałego jednego tankowania to pewno, że wolę gwarancję niż swój olej.
Absurdalność tej zależności to osobna sprawa. Tak jakby wlanie Eneosa z beczki dawało gwarantowi pewnośc że auto się nie zepsuje. Równie dobrze mogliby po prostu doliczać 250-300 do kosztu przeglądu. Też by to ludzie brali łącznie z ich olejem a kasa by wpadała. Ale to Toyota daje relax i ma prawo do wymyślania swoich warunków.

Bartek zna się na aucie i w razie jakiejś awarii postawi trafną diagnozę i nie da się wpuścić w wymianę połowy samochodu w ramach naprawy pogwarancyjnej. Jest w innej sytuacji.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #238 dnia: 16 Lipca 2024, 15:26:27 »
Mi się wydaje to raczej zrozumiałe że po pierwsze chcą zarobić na swoim oleju a po drugie nikt nie będzie się zastanawiał czy to co przyniósł klient to jest olej z takiego czy takiego źródła. Równie dobrze ktoś może poprosić by zalali mu silnik płynem do spryskiwaczy a później powołać się na to, że ma relax i mają mu wymienić to i to :) oczywiście przerysowuję ale wg mnie sprawa jest prosta - chcesz relax to akceptujesz to i to. Jak nie chcesz to masz taki wybór :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #239 dnia: 16 Lipca 2024, 15:31:19 »
No zgadza się aczkolwiek lejąc olej klienta w czasie gwarancji podstawowej tez biorą ryzyko że to był przechodzony olej z frytek. Tylko że przy gwarancji podstawowej chyba nie bardzo mogą zmusić do lania swojego i tu jest cała różnica.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl