Autor Wątek: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów  (Przeczytany 77483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Rav4 5gen - Koszty serwisowe/przeglądów
« Odpowiedź #240 dnia: 16 Lipca 2024, 15:40:34 »
No i to jest ciekawe swoją drogą. Choć pewnie opisane prawnie, że są zobligowani do napraw gwarancyjnych jeśli robisz przeglądy zgodnie z tym co jest wpisane w książce serwisowej. Książka opisuje jaki ma być rodzaj oleju ale nie precyzuje producenta bo ten pewnie może się zmieniać na przestrzeni lat i mogłoby to być później podważane. Albo w ogóle nie mogą tego sobie zastrzec. Takie moje domysły bo się na tym nie znam. W przypadku RELAX to już jest gwarancja która nie jest gwarancją podstawową, którą musi Ci udzielić salon, tylko gwarancja ekstra, dla której mogą zdefiniować więcej rzeczy. Ciekawe w sumie jaki jest czy był odpływ klientów którzy przestają serwisować w ASO pojazdy po utracie gwarancji a jak to wygląda po dodaniu tego RELAX czy dużo na tym zyskali.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #241 dnia: 16 Lipca 2024, 17:12:19 »
ciekawe kto potem kupi takie .. składaki - bez konkretnego info w systemie ASO ..
W protokole przegladu jest info że olej od klienta więc pewnie w systemie ASO też.

Na uszach nie będę stawał żeby wlać swój olej. Coś za coś. Ja wole gwarancję choc jeszce sobie ją poczytam co dokładnie ten relax obejmuje.
pije do tego bo: przez 3 lata Fabrycznej Gwarancji wymienili mi bez zbędnego gadania i wykręcania sie :
- przednie lampy
- oświetlenie całe ambientowe
- poduchy w zawieszeniu

Od 12.23 mam Relax i w lutym wymieniona wiązka tylnego napędu bo mam awd-i i akurat mnie dopadło...
aaa wciaz czytam farmazony w innych postach - że tą wiązke wymieniają nawet jak ktoś nie ma Relaxu (ale jak do tej pory - nikt nie napisal - że mu wymienili..)
Moje Selection sprawdzili w systemie wtedy i gdybym nie mial tego Relaxu - to by mi za 0 pln nie wymienili - aa to,że jakiś ekspert z forum pisze inaczej .. no to .. niech sobie pisze dalej. koniec kropka!

No to ciesz się i po to płacisz za usługę.

w ASO też czytają to forum i śmieją sie z co po niektórych …

My również śmiejemy po drugiej stronie

Raz jak zadzwonilem do ASO - sprawdzili,ze u nich jezdze na serwisy to bez gadania szybko
mi wycenili ile bym dostal za Selection + od razu człowiek mailem podeslal mi wycene na Lexa nx350h  w b dobrej Cenie .

Już masz Lexa?

Jak ludzie podchodzą do ASO - tak też ASO podchodzi do Was ..

Również też dotyczy zaufanych poza ASO

aa te kombinacje z wymianami oleju itd .. to paliwo pewnie też niektorzy tankują gdzieś na boku - bo taniej …. ale przed ludzmi kazdy pokazuje - że go stać . bo auto z salonu ….

A istnieją jeszcze takie stacje nieznane? gdzie ty widzisz spore różnice? Przesadziłeś mocno

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #242 dnia: 16 Lipca 2024, 20:43:50 »
Tez z tym olejem mi tak powiedzieli w ASO. Nawet nie mogę dać oryginalnego Toyoty, bo ma być ten sam tylko z ich beczki. Głupie to, ale każdy chce zarobić.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #243 dnia: 20 Lipca 2024, 00:40:15 »
aa te kombinacje z wymianami oleju itd .. to paliwo pewnie też niektorzy tankują gdzieś na boku - bo taniej …. ale przed ludzmi kazdy pokazuje - że go stać . bo auto z salonu
Strasznie przeginasz. Nikt tu nie pisze o wlewaniu jakiegoś ruskiego oleju niewiadomo skąd. Fakt natomiast jest taki, że dokładnie ten sam olej, za który w ASO płacimy 450zl, w innych miejscach kosztuje 250. Osobiście mnie po prostu irytuje takie naciąganie klienta

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 01 Lutego 2025, 12:38:49 »
Przegląd 3 lata/45 tyś.
Materiały własne cena za samą robotę oczywiście.
Wleciał Millers 0W16 .
Hej,czemu tak zmieniasz te oleje raz 0w16 a później 0w20?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #245 dnia: 01 Lutego 2025, 12:40:16 »
0W20 leje leasing samochodu,  ja już prywatnie zalałem 0W16.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #246 dnia: 02 Lutego 2025, 08:34:58 »
 Pytanie o olej, czy zalecany olej Genuine Toyota ow16 różni się od Advanced Toyota ow16?
Ten pierwszy jest w czarnej butelce i dostępny tylko na Amazon, drugi w srebrnej dostępny u nas. Pytam bo chce sobie kupić 1 litr gdyby ewentualnie trzeba by trochę uzupełnić

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #247 dnia: 02 Lutego 2025, 09:08:01 »
Jak masz hybrydę to raczej  "produkuje Ci olej" i nie trzeba robić dolewek  :cheesy:

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #248 dnia: 02 Lutego 2025, 09:49:24 »
To produkuje to raczej w przenośni ale o tak nie rozumiem?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #249 dnia: 02 Lutego 2025, 10:07:43 »
Opisywany był problem dolewania paliwa do oleju przez co wzrastał jego stan. Aktualnie problem został zapomniany bo auta trzeba sprzedać więc muszą być idealne a silniki jeżdżą jak jechały.
Co do Twoich obaw to odpuść, szkoda martwić się na zapas. Jak się pojawi coś niepokojącego kupisz sobie litr oleju np. Millersa/Motula/Mobila i chyba tyle  :-)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #250 dnia: 02 Lutego 2025, 11:39:05 »
Pytanie o olej, czy zalecany olej Genuine Toyota ow16 różni się od Advanced Toyota ow16?

Zakup sobie Eneosa. To pewny olej a Eneos jest dostawcą olejów TGMO. Nie będzie podrobą, cena rozsądna.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #251 dnia: 02 Lutego 2025, 17:05:49 »
Fakt natomiast jest taki, że dokładnie ten sam olej, za który w ASO płacimy 450zl, w innych miejscach kosztuje 250. Osobiście mnie po prostu irytuje takie naciąganie klienta
Tu zalecałbym ostrożność, naklejkę na butelkę nawet z hologramem oraz butelkę można sobie wyprodukować, jaką chcesz.
Codziennie na całym świecie pojawiają się podróbki produktów renomowanych producentów, których właściwości nie spełniają wymaganej jakości i mogą powodować poważne szkody ich użytkownikom.
Polski rynek nie jest wyjątkiem, podrobionych produktów przybywa również w ofercie olejów silnikowych.
Niska cena oleju  może okazać się podróbką z wypełniaczem, którą ciężko jest wykryć.
Kupując takie coś, otwierasz zbyt dla oszusta, a twój silnik na tym ucierpi.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 02 Lutego 2025, 17:35:34 »
Opisywany był problem dolewania paliwa do oleju przez co wzrastał jego stan. Aktualnie problem został zapomniany bo auta trzeba sprzedać więc muszą być idealne a silniki jeżdżą jak jechały.
Co do Twoich obaw to odpuść, szkoda martwić się na zapas. Jak się pojawi coś niepokojącego kupisz sobie litr oleju np. Millersa/Motula/Mobila i chyba tyle  :-)
Widzę 2 błędy. " dolewania"??? Kto dolewa benzynę do oleju? Ona sama tam się dostaje.
"bo auta trzeba sprzedać" obecna generacja jest na rynku od 2018 r, sugerujesz że wszyscy będą sprzedawać te auta po 3 letnim okresie gwarancji bo boją się awarii silnika z powodu benzyny w oleju? Są tysiące świadomych użytkowników którzy mają w planach jazdę tym autem po 10 lat i więcej.
Pozdrawiam i nie dajemy się zwariować

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #253 dnia: 02 Lutego 2025, 21:48:16 »
Przegląd 3 lata/45 tyś.
Materiały własne cena za samą robotę oczywiście.
Wleciał Millers 0W16 .
Hej jakim cudem usługa w ilości 1 sztuki gdzie inne ASO wpisują minimum 3,5?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #254 dnia: 02 Lutego 2025, 22:04:14 »
Cena pracownicza i co najważniejsze to  wariat minimum przeglądu. Na ceny i kwoty kompletne tutaj nie ma co patrzeć .

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl