Autor Wątek: wymiana reflektorow na full led  (Przeczytany 17604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: wymiana reflektorow na full led
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudnia 2020, 23:10:45 »
PCS też nie można ufać ale dobrze że jest.
PCS nie może się za bardzo wtrącać, bo z założenia jest układem wspomagającym, natomiast AHB włączasz i zostawiasz mu "pełną swobodę" bo inaczej nie ma to za bardzo sensu.

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudnia 2020, 13:10:50 »
PCS też nie można ufać ale dobrze że jest.
PCS nie może się za bardzo wtrącać, bo z założenia jest układem wspomagającym, natomiast AHB włączasz i zostawiasz mu "pełną swobodę" bo inaczej nie ma to za bardzo sensu.

Mam AHB w przedlifcie (+ bixenon) i działa to to super :) Aczkolwiek czasem z wielkim lagiem. No i najgorszej na łukach.
Szukałem kiedyś informacji czy przez Techstreama można tutaj to jakoś podkręcić i lekko przyspieszyć ale nie znalazłem nic  :o

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Grudnia 2020, 10:27:53 »
Full ledy nie muszą mieć samopoziomowania - na Skandynawię widziałem z pokrętłem .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Grudnia 2020, 10:48:48 »
To kwestia strumienia świetlnego. Powyżej jakiejś wartości musi być samopoziomowanie i oczyszczanie powierzchni. Nawet w ksenonach była jakaś seria o obniżonej mocy (i co za tym idzie strumieniu), która nie potrzebowała poziomowania i spryskiwaczy. Jeżeli dobrze się mi zdaje, to były używane w Citroenach

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Grudnia 2020, 10:56:33 »
To kwestia strumienia świetlnego. Powyżej jakiejś wartości musi być samopoziomowanie i oczyszczanie powierzchni. Nawet w ksenonach była jakaś seria o obniżonej mocy (i co za tym idzie strumieniu), która nie potrzebowała poziomowania i spryskiwaczy. Jeżeli dobrze się mi zdaje, to były używane w Citroenach
Ledy w Auris nie osiągają wartości 2000.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Maciula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marca 2021, 17:59:01 »
Mam aurisa kombi z 2016 roku z halogenowymi reflektorami z automatycznym włączaniem. Postanowiłem zaryzykować i kupiłem w ciemno oryginalne dwie lampy full led z normą E2, obie z 2016 roku. Sprzedawca powiedział mi, ze trzeba będzie wymienić wiązkę, żeby działało.

Pojechałem z lampami do elektryka. Okazało się, że wystarczyło podłączyć lampy pod tą wiązkę, którą mam i lampy działają. Elektryk przełożył silniczki do ustawiania wysokości świateł i zamontował reflektory. Na początku włączanie świateł trochę wariowało, np. Żeby zadziałał tryb auto trzeba było włączyć najpierw swiatla mijania a dopiero potem auto. Ale po jednym dniu jeżdżenia wszystko wróciło do normy (czary!) i reflektory i ustawianie świateł działa zupełnie normalnie.

Efekt jest rewelacyjny, w nocy lampy dają nieporównywalnie lepsze światło. Zdecydowanie polecam taką inwestycję! Koszt sumaryczny to 1400zł lampy, 300zl robocizna mechanika (podłączenie lamp i montaż silniczków) - 700zl za stare sprzedaje lampy= 1000zł !!! Cudo

Offline chewbacca

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Marca 2021, 21:26:44 »
Cytuj (zaznaczone)
Koszt sumaryczny to 1400zł lampy, 300zl robocizna mechanika (podłączenie lamp i montaż silniczków)
Można poprosić o informację gdzie udało Ci się kupić oryginalne lampy w tej cenie?:-D I jeszcze jakbyś mógł napisać w jakim mieście je montowałeś. Mega zainteresowałeś mnie opcją zmiany moich halogenów na full ledy:-) Zastanawia mnie tylko dlczego na początku były takie cyrki z automatycznym włączaniem... Ciekawe, że "samo" się to naprawiło. W dalszym ciągu wszystko działa w porządku?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Marca 2021, 22:14:46 »
Elektryk przełożył silniczki do ustawiania wysokości świateł
Nie rozumiem.  Skąd dokąd przełożył silniczki?  Przecież wymieniałeś reflektory w aucie a nie przekładałeś reflektory z jednego auta do drugiego?

Offline Maciula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Marca 2021, 01:24:34 »
Cytuj (zaznaczone)
Można poprosić o informację gdzie udało Ci się kupić oryginalne lampy w tej cenie?:-D I jeszcze jakbyś mógł napisać w jakim mieście je montowałeś. Mega zainteresowałeś mnie opcją zmiany moich halogenów na full ledy:-) Zastanawia mnie tylko dlczego na początku były takie cyrki z automatycznym włączaniem... Ciekawe, że "samo" się to naprawiło. W dalszym ciągu wszystko działa w porządku?

Właśnie dlatego opisałem przypadek z moimi reflektorami tu na forum, bo wcześniej sam szukałem informacji w internecie i nic konkretnego nie znalazłem. Wyślij mi adres e-mail na priv to Ci napiszę co i jak :] tak lampy nadal działają w podzadku

Offline Maciula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Marca 2021, 01:26:13 »
Nie rozumiem.  Skąd dokąd przełożył silniczki?  Przecież wymieniałeś reflektory w aucie a nie przekładałeś reflektory z jednego auta do drugiego?

Tak mi powiediał mechanik, ich się nie montuje do obudowy reflektora przy światłach mijania?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Marca 2021, 07:44:44 »

Tak mi powiediał mechanik, ich się nie montuje do obudowy reflektora przy światłach mijania?

Dziwi mnie to o tyle, że w opisach części do reflektora full led Auris II jest wyraźnie napisane  że zawiera w sobie napęd:
https://aparts.pl/reflektor-valeo/046703,21,VAL046703,a.aspx#

Rozumiem że samopoziomowanie Ci nie działa?  To łatwo sprawdzić, każdorazowo przy włączeniu zapłonu po ciemku światła mijania w charakterystyczny sposób kalibrują się "zamiatając" góra-dół.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Marca 2021, 09:44:09 »
W ledach niekoniecznie, toyota stosuje prosty system poziomowania i nic takiego jak w xenonach nie ma miejsca. Być może w niektórych modelach. Zarówno w moim Rav4 nie idą góra dół, jak i w mocnych ledach jakie miałem w Tucsonie (spryskiwacze + poziomowanie auto) nic takiego nie miało miejsca.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Marca 2021, 09:53:20 »
W ledach niekoniecznie, toyota stosuje prosty system poziomowania
W Aurisie II FL był stosowany tylko jeden model reflektorów full led i posiada samopoziomowanie.  W obecnej Corolli są 3 wersje i samopoziomowanie mają tylko ledy matrycowe. Zapewne w RAV4 jest podobnie.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Marca 2021, 11:05:19 »
Samopoziomowanie ma raczej większość współczesnych LEDów. To że nie wykonują "tańca" przy starcie o niczym nie świadczy. To tylko dodany bajer dla efektu "wow". To że jest samopoziomowanie albo go nie ma, łatwo sprawdzić, spoglądając czy na desce rozdzielczej jest pokrętło do regulacji wysokości strumienia czy go nie ma.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Marca 2021, 11:40:22 »
Dokładnie, moja też ma samopoziomowanie, ale nie "tańczy" i taki był mój przekaz.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl