Autor Wątek: Kradzież katalizatora Auris II hybryda - co z sondą lambda?  (Przeczytany 3913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joloxx9

• Toyot Leżący
  • *
Cześć wszystkim, niestety spotkała mnie bardzo nieprzyjemna sytuacja. Z mojego aurisa kupionego 2 miesiące temu ktoś zajumanił mi katalizator w nocy. Został on odkręcony z od kolektora wylotowego i przecięty z tyłu. Oczywiście skapłem się rano jak auto opaliło niczym dobry harley davidson - mieszkam w uk i z tego co wczytałem jest to bardzo nagminne zjawisko tutaj, facet który mi dorabiał wydech w miejsce katalizatora powiedział że w ubiegłym tyg miał 2 hondy  z tym samym problemem.

Wracając do tematu. Na dzień dzisiejszy nie montuje nowego katalizatora, muszę ogarnąc jakąś osłone na niego bo inaczej znowu może mnie spotkać coś takiego, ale to może poczekać miesiąc dwa.

Jako że straciłem drugą sonde lambda komputer zapalił naszą ukochną lampke.

Teraz pytanie - jeżeli kupię taką sonde to oczywiście wkręcenie jej w dosztukowany odcinek rury nie zda egzaminu bo wartości nie będą takie jak być powinny, ale co jeśli użyłbym tak zwanego emulatora lambdy? Chodzi mi dokładnie o coś takiego:

https://image.ceneostatic.pl/data/products/78940611/f-katowy-emulator-drugiej-sondy-lambda-z-nakretka-emu-sl-ktn.jpg]\

Czy ktoś ma doświadczenie  z czymś takim, ma to szanse zadziałać? Chodz mi o pozbycie się błędu bo wiem że auto jeździ normalnie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Kradzież katalizatora Auris II hybryda - co z sondą lambda?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2020, 13:53:02 »
Zamontuj katalizator i nie zatruwaj powietrza.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2020, 14:47:05 »
Skoro takie rzeczy UK się dzieją to wracaj do Polski. U nas jak kradną to od razu całe auto  :thumbdown:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2020, 15:24:23 »
Nie no, katalizatory też,  szczególnie z hybryd (pallad)
Właśnie kilka dni temu kolega z forum  priusa  pisał tu, że w biały dzień w eksponowanym miejscu mu wycieli.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2020, 15:33:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline joloxx9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2020, 17:28:42 »
Zamontuj katalizator i nie zatruwaj powietrza.
Dzięki za nic nie znaczący post, na przyszłość polecam czytanie ze zrozumieniem.

Nie no, katalizatory też,  szczególnie z hybryd (pallad)
Właśnie kilka dni temu kolega z forum  priusa  pisał tu, że w biały dzień w eksponowanym miejscu mu wycieli.

Mam patent jak się ochornić na następny raz zamówiłem już z tego samego modelu więc pewnie do końca roku uda się zmienić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2020, 17:32:11 »
Coś więcej?...

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline joloxx9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2020, 19:51:57 »
Na temat patentu?

Coś takiego:
https://toyotaowners.b-cdn.net/uploads/monthly_2019_08/1521732870_IMG_0081-after01.jpg.c7a08baadfb773cf851d670ea8cc6f0e.jpg?utm_source=ToyotaOwnersClub&utm_medium=ForumLinks

Tylko że zamiast gotowej płytki zrobionej przez nich za 250 funtow(chyba ich posrało) to z pracy biorę płytę 3mm ze stali nierdzewnej i dorobie sobie, plus jakieś śruby nietypowe.

Offline Lukasz517

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2022, 21:50:09 »
Cześć,
Również szukałem jakiegoś pomysłu na zabezpieczenie katalizatora. Znalazłem na olx takie ogłoszenie :
https://www.olx.pl/d/oferta/oslona-antykradziezowa-katalizatora-toyota-auris-ii-zabezpieczenie-CID5-IDOjn5V.html?bs=olx_pro_listing
Montaż zajmuje 15 minut, odkręciłem dwie śruby, cztery inne wystarczy poluzować a do osłony dołączone są dodatkowe śruby z nakrętkami zrywalnymi.
Obawiałem się czy osłona w pełni zabezpieczy i moim zdaniem bez podniesienia auta na podnośniku warsztatowym nie ma możliwości dostania się do śrub katalizatora.
Więc zdecydowanie polecam. Blacha aluminiowa 3mm bardzo solidna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl