Cześć
3. U mnie było tak w lecie na trasie przy 80-90 km/h 5,1l-5.5l po mieście 7,2-8,0l i to się pokrywało przy tankowaniu. Natomiast w zimie komp jakimś dziwnym trafem przekłamuje,przynajmniej u mnie do 0.5l
4. Wysokie obroty po odpaleniu na zimnym ? po wyłączeniu wentylatora spadają - czemu??
Czy masz na myśli wyłączenie ogrzewania ? Jeśli tak, to jest normalny objaw. Obroty na zimnym silniku wzrastają w momencie włączenia ogrzewania. W skrócie chodzi o to żeby szybciej się zagrzał silnik co za tym idzie szybciej będziesz miał ciepło w kabinie:-)
5. Nie mówię że to to samo, ale moja turbina po około 1500 km od takich objawów walnęła w kalendarz

Jedz do mechanika i na kompa trzeba to sprawdzić. Może być parę innych rzeczy.
6. Powiem Ci tak, ja przerobiłem trzy skrzynie. Używki oczywiście. U mnie wydobywały się stuki przy zmianie biegów. Na przeglądzie też nic nie wyszło. Biegi wchodziły precyzyjnie,nie wybijało ich było wszystko ok. Po za tym irytującym stukaniu przy ruszaniu hamowaniu silnikiem czy zmianie biegów. W lecie w ciepłe dni stukało niemiłosiernie. Jako że goniłem po trasie i nie chciałem niespodzianki, zdecydowałem się na wymianę skrzyni. Oczywiście była to używka. Co później się okazało po 10 tyś gorsza od macierzystej skrzyni. Bo dość że stukała tak samo to czasami wybijała 1 bieg a na piątym wyła

Kupiłem następną z gwarancją. Po 5 tyś zaczęła stukać jak pozostałe. Dałem sobie spokój i jeździłem. Przejeździłem z takim "defektem" około 50 tyś i nic się nie stało.
7. Zacznij od sprawdzenia świec żarowych. Czy są wszystkie sprawne.
Pozdrawiam