Autor Wątek: Potrzebuje dużo informacji - Toyota Corolla Verso 2.0 116km  (Przeczytany 1473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawo

• Toyot Leżący
  • *
Potrzebuje dużo informacji - Toyota Corolla Verso 2.0 116km
« dnia: 19 Grudnia 2020, 13:41:28 »
1. Automatycznie ryglowane drzwi - nadal nikt nic nie pomógł:/
2. Nie działa tempomat - manetka sprawna. Wyłączył by się sam???
3. Zawyżone spalanie - komputer pokazuje około 5.5-6 a w rzeczywistości spala 7-7.5l - tak ma być?? czy może coś jest uszkodzone że źle pokazuje??
4. Wysokie obroty po odpaleniu na zimnym ? po wyłączeniu wentylatora spadają - czemu??
5. Nie zawsze ciągnie turbina, przy dodawania gazu jakby czasem silnik/turbo przerywa
6. Jakieś luzy na skrzyni czy napędzie bo przy dodawaniu i puszczaniu gazu nie ma płynności jakby takie szarpanie - nie wiem od czego zacząć szukać. Na przeglądzie nic nie wykazało.

Offline Pawo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Potrzebuje dużo informacji - Toyota Corolla Verso 2.0 116km
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2020, 15:54:05 »
7. Nie wiem czemu ale jak silnik zimny to czasem odpala od "strzała" a czasem musi pokręcić. Aku i rozrusznik nowe.

Offline Sebastyano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2020, 17:51:47 »
Cześć

3. U mnie było tak w lecie na trasie przy 80-90 km/h 5,1l-5.5l po mieście 7,2-8,0l i to się pokrywało przy tankowaniu. Natomiast w zimie komp jakimś dziwnym trafem przekłamuje,przynajmniej u mnie do 0.5l

4. Wysokie obroty po odpaleniu na zimnym ? po wyłączeniu wentylatora spadają - czemu??
     Czy masz na myśli wyłączenie ogrzewania ? Jeśli tak, to jest normalny objaw. Obroty na zimnym silniku wzrastają w momencie włączenia ogrzewania. W skrócie chodzi o to żeby szybciej się zagrzał silnik co za tym idzie szybciej będziesz miał ciepło w kabinie:-)

5. Nie mówię że to to samo, ale moja turbina po około 1500 km od takich objawów walnęła w kalendarz :-( Jedz do mechanika i na kompa trzeba to sprawdzić. Może być parę innych rzeczy.

6. Powiem Ci tak, ja przerobiłem trzy skrzynie. Używki oczywiście. U mnie wydobywały się stuki przy zmianie biegów. Na przeglądzie też nic nie wyszło. Biegi wchodziły precyzyjnie,nie wybijało ich było wszystko ok. Po za tym irytującym stukaniu przy ruszaniu hamowaniu silnikiem czy zmianie biegów. W lecie w ciepłe dni stukało niemiłosiernie. Jako że goniłem po trasie i nie chciałem niespodzianki, zdecydowałem się na wymianę skrzyni. Oczywiście była to używka. Co później się okazało po 10 tyś gorsza od macierzystej skrzyni. Bo dość że stukała tak samo to czasami wybijała 1 bieg a na piątym wyła :-) Kupiłem następną z gwarancją. Po 5 tyś zaczęła stukać jak pozostałe. Dałem sobie spokój  i jeździłem. Przejeździłem z takim "defektem" około 50 tyś i nic się nie stało.

7. Zacznij od sprawdzenia świec żarowych. Czy są wszystkie sprawne.

Pozdrawiam

Offline Pawo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Grudnia 2020, 18:25:04 »
5. Jak kupiłem to auto było dość mocno zamulone, praktycznie turbo nie ciągnęło tylko obroty rosły a auto stało w miejscu:) po wyczyszczeniu EGR i przepływomierza auto nabrało mocy ale czasem ma jakby dziurę - może łopatki turbiny do czyszczenia nie wiem czy jest szansa to przepalić czy tylko czyszczenie.
6. Na początku po zakupie biegi czasem słabo wchodziły, pomogła wymiana oleju w skrzyni i i odpowietrzanie sprzęgła do tej pory biegi wchodzą idealnie. Być może dwumas robi taki problem że się kończy ale nie ma drgań na wolnych obrotach itp.
7. Z tymi świecami to nie wiem czy jest sens sprawdzać skoro kontrolka od grzania tylko mignie. Jak do tej pory nie zaobserwowałem żeby miały się grzać tzn. żeby się świeciła kilka sekund. Po prostu mignie i tyle. A samochód raz odpali od strzała a czasem musi kręcić co trochę denerwuje.

Offline Sebastyano

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudnia 2020, 18:52:01 »
6. Tak dwumas może też dawać takie objawy.

7. U mnie były 3 świece sprawne jedna spalona i to pomogło. Wiem że był taki temat że rozrusznik miał przebicie i tak palił raz od strzała a czasami kręcił. Tyle że ty masz rozrusznik jak piszesz nowy. Zostaje Ci sprawdzić pompę, ciśnienie na listwie ogólnie zasilanie paliwowe.

Offline Pawo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2020, 20:39:59 »
8. Czy ktoś robił w tym silniku chip tuning?? Chodzi mi o nowe mapy. Może ktoś kogoś polecić??
9. Czy po zmianie potencjometru gazu trzeba robić jakąś adaptacje?? Bo niestety często mimo że silnik ciepły to obroty są powyżej 1200obr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl