Autor Wątek: Wydajniejsze hamulce do priusa 3  (Przeczytany 2076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
Wydajniejsze hamulce do priusa 3
« dnia: 19 Grudnia 2020, 18:16:37 »
Przerabiał ktoś temat poprawy hamowania w priusie 3? O ile w mieście przy niskich prędkościach hamuje to zadowalająco, wiadomo głownie za sprawą silnika elektrycznego, o tyle jak już mamy sytuację podbramkową przy wyższej prędkości gdy ktoś nam wymusi/zajedzie itd. Układ hamulców hydraulicznych jest zdecydowanie za słaby do wagi priusa.
Chodzi mi o jak najtańsze rozwiązanie, coś co można zaadoptować P&P z innego modelu toyoty, bez grubszej rzeźby w adaptery i podkładki. Taki sam rozstaw śrub na jarzmach, tyle że większe jarzmo tarcze i zaciski. U amerykanów znajduję tylko gotowe zestawy tzw. Big Brake, ale tam to jest przesada z wszystkim, od rozmiaru po cenę.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Wydajniejsze hamulce do priusa 3
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2020, 18:41:28 »
mozesz sprobowac jakies  tarcze wiercone-frezowane i jakis mocniejszy- twardszy  klocek .

ale raczej szału nie bedzie .

raczej bez grubszego grzebania bedzie ciezko.

bez rozbicia swinki - skarbonki bedzie pod gore.

https://www.carid.com/2012-toyota-prius-performance-brake-kits/

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2020, 17:18:42 »
nie wiem, czy jakieś są dostępne do Priusa, ale nie polecam tarcz nacinanych/nawiercanych

jeśli wogóle będą w czymś lepsze od gładkich to w czwartym/piątym ostrym hamowaniu, czyli na torze, a wątpię żeby ktokolwiek wyjeżdżał Priusem na tor, a na pewno nie podczas jednego gwałtownego awaryjnego hamowania (więc też odpadają wszystkie performance'owe zestawy, które do dobrego działania wymagają, żeby były już wstępnie rozgrzane)

a tak z doświadczenia codziennego (Subaru Impreza) takie tarcze przede wszystkim się gną  jak takie miałem to wymieniałem razem z klockami, bo się już do niczego nie nadawały  a od kiedy mam gładkie Brembo - jest spokój

oglądałem też jakiś czas temu engineering explained i tam zostało stwierdzone, że nawet do amatorskiego sportu nie warto już używać tarcz nacinanych/nawiercanych, gdyż technologia klocków poszła tak do przodu, że już po prostu nie jest to potrzebne (nowe klocki nie generują tyle gazu podczas ścierania, który to gaz był właśnie odprowadzany rowkami i otworami)

także szukałbym dobrego klocka do gładkiej, wentylowanej tarczy

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2020, 19:25:44 »
Nawiertów nie biorę nawet pod uwagę, wiadomo że to nie będzie tu działać ;) Dlatego kombinuję z większą tarczą i klockiem, co da większą powierzchnię hamującą ;)

Mam w dwóch autach ebc turbo grove, na w miarę dużej tarczy, bo 324mm i nic mi się jeszcze nie skrzywiło, a lekko nie mają. ;) Może firma słaba?

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2020, 13:20:14 »
Może firma słaba?

możliwe że tak.
nacinane miałem speedmaxy a nawiercane zimmermany z tego co pamiętam.
teraz mam gładkie brembo i jest OK
tarcze 294mm

w Priusie nie eksperymentuję - za mojej kadencji (3 lata) kupiłem nowe klocki ATE na przód
nie odczuwałem potrzeby ulepszenia hamowania, Prius nie nastraja do szybkiej jazdy więc i hamowania są łagodne, a w zimie to i tak opona będzie najsłabszym ogniwem.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2020, 18:25:23 »
temat zatoczyl kolo bez grubszej kasy sie nie obedzie .

pewnie mozna cos dobrac z jakiejs bardziej sportowej wersii toyoty ale wtedy to adaptery (jazma) i reszta gadzetow potrzebna .

gdyby to byl vw bylo by latwiej  a tu nawet mocniejszej pompy nie zalozy sie .

chyba tylko duza tarcza duzy zacisk duzy klocek = duza kasa

u mnie to poki co pompa robi dzwiek osiolka jak chwile postoi  :-))))))

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2020, 19:16:35 »
@Hex - jesteś pewien, że to, co teraz masz działa na przynajmniej 95% ? Działanie hamulców można sprawdzić na każdej stacji diagnostycznej. Płyn hamulcowy sprawdzałeś/wymieniałeś? Priusy nie ważą jakoś szczególnie dużo, żeby potrzebowały nie wiadomo jakich hamulców.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia 2020, 19:28:33 »
Nawiertów nie biorę nawet pod uwagę, wiadomo że to nie będzie tu działać ;) Dlatego kombinuję z większą tarczą i klockiem, co da większą powierzchnię hamującą ;)

Mam w dwóch autach ebc turbo grove, na w miarę dużej tarczy, bo 324mm i nic mi się jeszcze nie skrzywiło, a lekko nie mają. ;) Może firma słaba?

Proponowałbym jednak wziąć pod uwagę. Tylko trzeba to z głową nawiercić, a nie kupić gotowce, które nie działają.
3VZ.pl

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudnia 2020, 00:42:55 »
A jakiś auris w dieslu nie ma większych hamulców.
P3 2009 205/55 16

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Stycznia 2021, 18:05:54 »
diuk, Tarcze klocki płyn jeszcze poprzedni właściciel dwa lata temu wymieniał w ASO. Są faktury, zresztą nie był bym sobą gdybym tego nie rozebrał i sprawdził, prowadnice chodzą, klocki się lekko przesuwają. Nic nie blokuje, przód i tył igła. Katalogi podają drogę hamowania ze 100km/h do zera 40 metrów, no to co my tutaj rozkminiamy? To fabrycznie nie ma szans hamować dobrze.
Mirekm71, no liczyłem zakładając ten wątek że ktoś już to sprawdzał. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl