Autor Wątek: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO  (Przeczytany 31584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Grudnia 2020, 11:50:05 »
@darek60 weź pod uwagę, że Toyota ma większe doświadczenie jeśli chodzi o hybrydy, w stosunku do Hondy. Honda stosowała w poprzednich swoich modelach jedynie milk hybryd. System hybrydowy w Toyotach  jest już przez te lata (ponad 20lat) sprawdzony.
Pytanie czy w CRV hybryd jest e-CVT czy CVT. Oczywiście zrobisz jak będziesz uważał.
WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA. 

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Grudnia 2020, 19:05:33 »
w cr-v nie ma ani cvt ani e-cvt :)
tam w sumie silnik elektryczny ciągle napędza koła a spalinowy dołącza się kiedy przełożenie się zgra (niby ok 80-120 km/h)

co do doświadczenia - honda robi hybrydy ponad 20 lat, to że nie były one dostępne w EU (rynku niszowym dla hondy) nie znaczy, że ich nie było i choć IMA to inne rozwiązanie niż hybryda toyoty to jednak bliżej mu do toyoty niż tego co teraz jest nazywane mild hybrid

inna sprawa, to nie wiem co my tu porównujemy - raz w temacie jest rav4 pb, raz hybrid... cr-v hybrid weszło do EU na koniec 2018, więc za 100k można kupić jedynie odpicowanego trupa, rozbitego złoma albo trzeba mieć farta i trafić na kogoś kto kupił bieda wersję (ponad 120k w salonie) i jest zmuszony sprzedać, inaczej nie ma szans na cr-v hybrid za <100k

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Grudnia 2020, 19:41:16 »
1, 2, i 4 ,6 kolor auta, którym musiałbym jeździć chyba w nocy :wallbash: :wallbash:
Pozostałe auta mają zbyt duży przebiegi  , maksymalny przebieg to 75tys. i budżet 100tys.

CHCE KUPIĆ RAVKĘ ,ALE NIE ZA WSZELKĄ CENĘ. Równolegle szukam nowej wersji Hondy Crv, co pierwsze znajdę to kupuję , może to być za tydzień ,a może za pół roku. Na razie mam czym jeździć <taniec> <taniec>

Kolory nadwozie nie akceptowalne, biały , czarny i ten paskudny różowo-fioletowy.

da się kupić nową cr-v ze sprawdzonego źródła za mniej niż 100k? jeśli tak to ja bym się nie zastanawiał nawet nad rav4 poprzedniej generacji - kilka lat różnicy w wieku konstrukcji robi różnicę, zwłaszcza dotyczącą systemów bezpieczeństwa...

Niestety na razie tylko wersje USA, są poniżej 100tys, ale poczekam jeszcze trochę , może coś się pokarze w końcu roku , ludzie zmieniają auta i wyprzedaże u dealerów
RAV4 2.5 hybrid

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Grudnia 2020, 20:14:27 »
Tu masz hybrydę która poza delikatnym przekroczeniem przebiegu spełnia kryteria które podałeś:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-premium-4x4-style-navi-salon-pl-gwarancja-fv23-ID6DvIOA.html#b3134a7ba0

w ogłoszeniu jest błąd bo produkcja to 06/2017 i taki też rok produkcji ma w DR.
Cytuj (zaznaczone)
Auto zakupione i serwisowane w polskim salonie, wersja wyposażenia Premium Style 4x4 z nawigacją.

Jest na gwarancji fabrycznej do 18/01/2021 z możliwością przedłużenia o rok lub dwa lub też dostaniesz na nią gwarancję 12 miesięczną w Toyota Plus.

Była ona wystawiona gdzieś pod koniec XI za 105 000  PLN czy coś koło tego.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Grudnia 2020, 22:18:37 »
hybryda ma 155KM inne mają podane w ogłoszeniach 197 koni ,śą dwie moce ,czy przekłamania ogłoszeniowe  ?

Samochód kosztuje 99tys , ja mam na auto 100tys ,razem z ubezpieczeniem , w tym przypadku finansowo się nie zamyka ,bo za 1000 zł pełnego autokasco nikt mi nie sprzeda
I jeszcze  jedno ta ravka nie ma dodatkowych kół lub opon na sezon letni -lub zimowy ( nie wiem na jakich stoi w tej chwili ) ,a to następne 3tys. :o :o
RAV4 2.5 hybrid

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Grudnia 2020, 22:19:22 »
hybryda ma 155KM inne mają podane w ogłoszeniach 197 koni ,śą dwie moce ,czy przekłamania ogłoszeniowe  ?

Samochód kosztuje 99tys , ja mam na auto 100tys ,razem z ubezpieczeniem , w tym przypadku finansowo się nie zamyka ,bo za 1000 zł pełnego autokasco nikt mi nie sprzeda
I jeszcze  jedno ta ravka nie ma dodatkowych kół lub opon na sezon letni -lub zimowy ( nie wiem na jakich stoi w tej chwili ) ,a to następne 3tys. :o :o
155 ma sama spalinowka. Czasem tak zapisuja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Grudnia 2020, 22:46:18 »
Dzięki za wyjaśnienia <kwiatki>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Grudnia 2020, 11:11:25 »
no to zobaczcie te 3 Ravki i powiedzcie którą byście wybrali i dlaczego ;
1)
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-prestige-4x2-197km-salon-pl-aso-ID6DrSgp.html#a398e19005
2)
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-premium-4x2-faktura-vat23-salon-polska-gwarancja-ID6Dv2YJ.html#c643827e1a
3)
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-hybrid-premium-4x2-stylev-salon-polska-aso-ID6CIrao.html#c643827e1a
2 kolor biały przecież a:
Kolory nadwozie nie akceptowalne, biały ,

3 auto z 2016 roku wystawione za 94 900 PLN w wersjach Premium + pakiet Style.

a za taką kwotę można spokojnie kupić RAV4 z 2017 z mniejszym przebiegiem , w podobnej konfiguracji tylko że MY2018 (i data I rej w 2018) czyli w pakiecie STYLE było dodatkowo:
 - Lakierowane lusterka zewnętrzne w kolorze fortepianowej czerni
? Osłona przedniego zderzaka w kolorze fortepianowej czerni
? Osłona tylnego zderzaka w kolorze fortepianowej czerni
 - czarne 18"
 - Elektrycznie unoszone drzwi bagażnika otwierane bezdotykowo  - nogą

tak jak na foto:

w benzynie oczywiście i z manualną skrzynią  <taniec>
także wg mnie zakup hybrydy za którą w podobnej konfiguracji trzeba zapłacić więcej o +- 10 000 PLN ,a jest o rok starsza nie ma żadnego sensu :cool:

Za te 10 000 PLN można sobie kupić pełen pakiet OC, AC, NW, komplet nowych kół zimowych (felgi aluminiowe 17+opony Dunlop+czujniki) i zostanie jeszcze na montaż instalacji LPG  <taniec>

Też szukałem dla kogoś jak Ty  RAV4 IV FL 2016-2018 w benzynie tylko że z manualną skrzynią a ponieważ ja szukałem auta z przebiegiem max 50 000km i nie mogłem znależć to zacząłem patrzeć na hybrydy ( jest bardzo dużo tych auta w przeciwieństwie do benzyny w manualu czy z CVT) ale jak sobie na spokojnie zainteresowany przekalkulował i dodatkowo jeszcze w hybrydzie nie ma płaskiej podłogi po rozłożeniu tylnych siedzeń oraz ma ona mniejszą pojemność bagażnika ( baterie z tyłu) czyli wg danych katalogowych:
Pojemność bagażnika [litry] do wysokości rolety bagażnika/przy złożonych siedzeniach:
 - benzyna  - 547/1735
 - hybryda - 501/1633
Dodatkowo hybryda jest cięższa co chyba wiadomo:
 - Masa własna [kg] min./maks
 - benzyna manual - 1490/1585
 - benzyna CVT - 1520/1615
 - hybryda 4x2 - 1625/1720
 - hybryda 4x4 - 1690/1785
to została zakupiona RAV4 IV z 2017r. 2.0 benzyna , manual , Premium + STYLE, MY2018 z przebiegiem 50 000 km za  < 90 000 PLN, z polskiego salonu, bezwypadkowa, z pełną historią serwisową.
Hybrydy są droższe co jest wiadome gdyż jako nowe były droższe dla przykładu na wyprzedaży 2017 roku MY2017 cenowo to tak wyglądało:
Benzyna 4x4  manual - Premium + Style - po rabacie - 120 800 PLN
Hybryda 4x2  - Premium + Style - po rabacie - 137 800 PLN
Hybryda 4x4 - Premium + Style - po rabacie  - 147 800 PLN

Na pewno hybryda ma przewagę nad benzyną pod względem przyspieszenia 0?100 km/h
 - benzyna manual - 9.9s
 - benzyna CVT - 10,7s
 - hybryda 4x2,4x4 - 8,3s
co wynika z tego że ma większą łączną moc i moment obrotowy -  Maksymalna moc [KM (kW)/obr./min]
  - benzyna  - 152 (112)/6200
  - hybryda - 155 (114)/5700 ) - silnik benzynowy
 - hybryda  - Maksymalna moc [KM (kW)] ? przód/tył  - Silnik elektryczny
 - hybryda 4x2 - 143 (105)/?
 - hybryda 4x4 - 143 (105)/68 (50)

Układ hybrydowy
Łączna moc układu hybrydowego [KM (kW)] - 197 (147)

i hybryda będzie mniej palić np. w mieście bo już na autostradzie >140/h nie  :cool:
No i  hybrydzie podobnie jak w benzynie z CVT nie trzeba zmieniać ręcznie biegów.

Jednak przed zakupem radzę Ci przejechać się  benzyną w manualu czy z CVT i hybrydą gdzie będziesz sobie mógł porównać różnice gdyż być może silnik benzynowy okaże się dla Ciebie za słaby i taki trochę mułowaty.

Jeżeli chodzi o silnik benzynowy 2.0 to począwszy od RAV4 II z 2000r, do RAV4 IV z 2018 jego moc przez te 18 lat oscylowała cały czas w granicach 150-158-152 KM  <diabel>

Dopiero w RAV4 V jest 173 KM ale to silnik na bezpośrednim wtrysku już.

Z tych trzech co wrzuciłeś to 2 i 3 mają w historii jakieś szkody więc trzeba by pytać w ASO co je sprzedają co to było robione i sprawdzić w historii jaki olej był lany do silnika bo auta sprzedawane na fakturę VAT więc pofirmowe, poleasingowe. Toyota zaleca do tego silnika (2ARFXE) olej 0W20 podobnie jak do benzyny 2.0 (3ZRFAE) I takim olejem 0W-20 były te auta napełnione jak opuszczały fabrykę. Jednak ze względu na koszty ASO w PL leją 5W30 lub nawet 10W40 ( auta flotowe, leasingowe) :thumbdown:

1 sprzedaż na fakturę vat marża więc auto od prywatnej osoby.

Co tam sobie kupisz to Twoja decyzja jednak nie wiem jak jest w przypadku Hondy ale w RAV4 w benzynie czy hybrydzie autka z salonu PL, bezwypadkowe, bezkolizyjne, serwisowane, od I wł. z przebiegiem < 100 000 km potrafią się sprzedać w kilka godzin od wystawienia ogłoszenia  <diabel> 

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Grudnia 2020, 11:37:50 »
Po świętach mam zamiar przejechać sie wszystkimi rodzajami napędu ,akurat u jednego z lokalnych dealerów są Ravki , z automatami i manualami , w wersji hybryda i PB.
Z tym olejem 0w20 do wersji PB to chyba przesada , konstrukcja Toyota stara , tylko z różną mocą silnika, ale dzięki za radę sprawdzę w książce serwisowej.
Być może jest tak jak piszesz ,że niektóre Ravki sprzedają się w parę godzin , ale naprawdę mi to wisi , nie mam parcia ,że MUSZĘ mieć zaraz od razu ten samochód. Trafi się okazja to kupię , a jak nie to poczekam , może prędzej ,,wypłynie,, w ogłoszeniach nowa CRV w moim zakładanym budżecie.

Tak jak piszesz, muszę się koniecznie przejechać manualem , bo lenistwo chce automat , a być może manual jest lepszym rozwiązaniem .
Dziękuję że zadałeś sobie tyle trudu , na opis , i wyjaśnienia ,
RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Grudnia 2020, 12:12:53 »
może coś się pokarze w końcu roku
Pokarze Ciebie to może Twoja nauczycielka języka polskiego za duże braki z ortografii  <zalamka>

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Grudnia 2020, 12:50:20 »
Po świętach mam zamiar przejechać sie wszystkimi rodzajami napędu ,akurat u jednego z lokalnych dealerów są Ravki , z automatami i manualami , w wersji hybryda i PB.

Odradzam z skrzynią CVT (nie mylić z E-CVT) u 2.0 benz. poczytaj w nowym wątku https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50274.0.html , a wcześniej już był bardzo znany problem ze skrzynią gdzie nawet w USA mieli problem największy.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Grudnia 2020, 14:27:15 »
4. generacja miała wyjątkowo dopracowaną technikę. polecam biały perłowy, ze srebrno-czarnymi felgami. wane żeby był bezszkodowy, tzn oryginalny lakier wszędzie. długo posłuży..

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Grudnia 2020, 15:00:03 »
1, 2, i 4 ,6 kolor auta, którym musiałbym jeździć chyba w nocy :wallbash: :wallbash:
Pozostałe auta mają zbyt duży przebiegi  , maksymalny przebieg to 75tys. i budżet 100tys.

CHCE KUPIĆ RAVKĘ ,ALE NIE ZA WSZELKĄ CENĘ. Równolegle szukam nowej wersji Hondy Crv, co pierwsze znajdę to kupuję , może to być za tydzień ,a może za pół roku. Na razie mam czym jeździć <taniec> <taniec>

Kolory nadwozie nie akceptowalne, biały , czarny i ten paskudny różowo-fioletowy.

da się kupić nową cr-v ze sprawdzonego źródła za mniej niż 100k? jeśli tak to ja bym się nie zastanawiał nawet nad rav4 poprzedniej generacji - kilka lat różnicy w wieku konstrukcji robi różnicę, zwłaszcza dotyczącą systemów bezpieczeństwa...

Niestety na razie tylko wersje USA, są poniżej 100tys, ale poczekam jeszcze trochę , może coś się pokarze w końcu roku , ludzie zmieniają auta i wyprzedaże u dealerów

Szkoda że późno odezwałeś  na forum ponieważ była ciekawa oferta dwa tygodnie temu z okolicy Kielc pani spróbowała sprzedać na otomoto wyższą ceną zanim Salon Kielce nie kupi w niższej cenie i to była wersja selection hybrid 4x4 srebrny za 100 tys.zł (po negocjacji) i to z przebiegiem 47 tys.km wszystko udokumentowane.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Grudnia 2020, 17:58:57 »
może coś się pokarze w końcu roku
Pokarze Ciebie to może Twoja nauczycielka języka polskiego za duże braki z ortografii  <zalamka>

Nigdy sie nie pomyliłeś ,jesteś jednostką która wszystko wie  najlepiej i wszystko widzi, mam radę dla ciebie , pocałuj mnie w........................
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2020, 18:28:25 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Grudnia 2020, 18:00:44 »

Odradzam z skrzynią CVT (nie mylić z E-CVT) u 2.0 benz. poczytaj w nowym wątku https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50274.0.html , a wcześniej już był bardzo znany problem ze skrzynią gdzie nawet w USA mieli problem największy.

Dziękuję za ostrzeżenie ,bardzo mi się przyda, nie wiedziałem ze ta skrzynia to taki badziew
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl