Autor Wątek: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO  (Przeczytany 31587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 HYBRYDA ZAKUP UŻYWANEGO
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Grudnia 2020, 08:14:47 »
1, 2, i 4 ,6 kolor auta, którym musiałbym jeździć chyba w nocy :wallbash: :wallbash:
Pozostałe auta mają zbyt duży przebiegi  , maksymalny przebieg to 75tys. i budżet 100tys.

CHCE KUPIĆ RAVKĘ ,ALE NIE ZA WSZELKĄ CENĘ. Równolegle szukam nowej wersji Hondy Crv, co pierwsze znajdę to kupuję , może to być za tydzień ,a może za pół roku. Na razie mam czym jeździć <taniec> <taniec>

Kolory nadwozie nie akceptowalne, biały , czarny i ten paskudny różowo-fioletowy.

da się kupić nową cr-v ze sprawdzonego źródła za mniej niż 100k? jeśli tak to ja bym się nie zastanawiał nawet nad rav4 poprzedniej generacji - kilka lat różnicy w wieku konstrukcji robi różnicę, zwłaszcza dotyczącą systemów bezpieczeństwa...

Niestety na razie tylko wersje USA, są poniżej 100tys, ale poczekam jeszcze trochę , może coś się pokarze w końcu roku , ludzie zmieniają auta i wyprzedaże u dealerów

Szkoda że późno odezwałeś  na forum ponieważ była ciekawa oferta dwa tygodnie temu z okolicy Kielc pani spróbowała sprzedać na otomoto wyższą ceną zanim Salon Kielce nie kupi w niższej cenie i to była wersja selection hybrid 4x4 srebrny za 100 tys.zł (po negocjacji) i to z przebiegiem 47 tys.km wszystko udokumentowane.

No ona była wystawiona za 106 000 PLN:
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IPClyv2907kJ:https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-rav4-toyota-rav-4-hybrid-navi-selection-ID6DsXIm.html+&cd=5&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-b-d

Offline Romen

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Grudnia 2020, 08:18:40 »
Po świętach mam zamiar przejechać sie wszystkimi rodzajami napędu ,akurat u jednego z lokalnych dealerów są Ravki , z automatami i manualami , w wersji hybryda i PB.
Z tym olejem 0w20 do wersji PB to chyba przesada , konstrukcja Toyota stara , tylko z różną mocą silnika, ale dzięki za radę sprawdzę w książce serwisowej.
Jak będziesz u dealera to w takim czarnym etui powonień był Podręcznik Użytkownika liczy coś około 240 stron gdzie masz wyjaśnione info o oleju. A jak lubisz dużo czytać to możesz sobie ściągnął pełną Instrukcje Obsługi liczącą 732 strony gdzie tam też jest to podane np. z tej stronki po polsku:
https://carmanuals2.com/toyota/rav4-2016-instrukcja-obslugi-89485   

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Grudnia 2020, 09:01:57 »

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Grudnia 2020, 14:08:05 »
Jako nowy użytkownik czytający to forum od jakiegoś czasu  podepnę się do tematu

W przyszłym roku również planuje zakup RAV4 4 w wersji hybrydowej (koniecznie 4x4). W grę wchodzi kupno samochodu wg. powyższych założeń lub kredyt na dodatkowe 50 tysięcy i zakup RAV4 Hybrid 5 generacji. Auto ma przejechać ok 200 tys km  i będzie służyło i kilka ładnych lat rodzinie 2+3:)

Proszę Was o użytkowników o opinie/porównanie tych dwóch generacji w wersji hybrydowej. Wg. moich wiedzy:
Rav4 4 gen
+ trawłość i niska usterkowość, trwalsze materiały wykończeniowe

-  w stosunku do 5 gen mniej dopracowany (ale trwały ) napęd hybrydowy, gorszy napęd 4x4, większe spalanie, mniejszy bagażnik

Prosze Was o wyprowadzenie mnie z ew. błędu i ew. uwagi co do 4 i 5 geenracji Ravki

pozdrawiam

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Grudnia 2020, 14:33:36 »
Z zalozenia 4 gen napedu mniej pali, ma mocnoenszy silnik elektryczny i mocniejsza spalinowke. Na minus to na pewno skomplikowany wtrysk.

3gen jaki byl w IVgen Rav4 to bardzo prosta i niezawodna konstrukcja. Swietnie radzi sobie z LPG.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Grudnia 2020, 14:55:28 »
Z zalozenia 4 gen napedu mniej pali, ma mocnoenszy silnik elektryczny i mocniejsza spalinowke. Na minus to na pewno skomplikowany wtrysk.

3gen jaki byl w IVgen Rav4 to bardzo prosta i niezawodna konstrukcja. Swietnie radzi sobie z LPG.

A nie odwrotnie? Przecież 5 gen widać mniej pali niż 4 gen. Do 4 gen. Był zastosowany pośredni wtrysk. 5 gen ma bezpośredni wtrysk co jest bardziej skomplikowany  i przy LPG nie jest dobrym pomysłem. Lepiej jest kupić poliftowe wersje nieważne jaką gen. Bo dużą zaletą jest dopracowany mimo początku problemów nowej wersji.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Grudnia 2020, 14:56:19 »

A nie odwrotnie? Przecież 5 gen widać mniej pali niż 4 gen. Do 4 gen. Był zastosowany pośredni wtrysk. 5 gen ma bezpośredni wtrysk co jest bardziej skomplikowany  i przy LPG nie jest dobrym pomysłem. Lepiej jest kupić poliftowe wersje nieważne jaką gen. Bo dużą zaletą jest dopracowany mimo początku problemów nowej wersji.

Przwczytaj jeszcze raz co napisalem.

Offline muchu_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Grudnia 2020, 20:21:57 »
Jeszcze jedna kwestia... samochód będzie pokonywał dziennie ok 70 km przy czym 90% dystansu to przejazd przez wioski i drogi lokalne ( 70-90 km/h).
Jak wyjdzie tutaj kwestia spalania?
Hybryda przekonuje mnie niezawodnością, umiarkownym spalaniem i mocą w stosunku do benzyny i niezawodnym e-CVT.
Chcę wyjść z manuali a CVT w benzynie ma mieszane opinie co do trwałości. diesel oczyiście odpada  :cheesy:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Grudnia 2020, 20:22:41 »
Hybryda pewnie okolo 6litrow. Benzyna pewnie 6.5.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Grudnia 2020, 21:26:02 »

Jeszcze jedna kwestia... samochód będzie pokonywał dziennie ok 70 km przy czym 90% dystansu to przejazd przez wioski i drogi lokalne ( 70-90 km/h).

U mnie różnie to wyszło, że zależy od stylu jazdy. Z takim dystansem miałem okazję przejechać w jedną stronę Eco 4,8l. W drugą stronę dynamicznie 7,5l.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Grudnia 2020, 21:41:17 »

U mnie różnie to wyszło, że zależy od stylu jazdy. Z takim dystansem miałem okazję przejechać w jedną stronę Eco 4,8l. W drugą stronę dynamicznie 7,5l.

ja mam za blisko S-kę  i autostradę, którymi jeżdżę na co dzień ,to pewnie u mnie będzie auto więcej paliło. <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Grudnia 2020, 21:49:10 »
Super warunki, do bicia rekordów spalania hybrydą. Ja w zeszłym roku latem, z miejscowości Nowe do Gdańska DK 91 (ok 100km) uzyskałem wynik, o ile dobrze pamiętam 3,5l/100km, (Prius 3). Dodam że specjalnie się nie zaginałem na wynik, jechałem w kolumnie aut, i odpowiednio odejmowałem lub dodawałem gaz, (nie siedziałem nikomu na dup...e, tak jak niektóre mózgi czynią)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Grudnia 2020, 23:05:58 »
Super warunki, do bicia rekordów spalania hybrydą. Ja w zeszłym roku latem, z miejscowości Nowe do Gdańska DK 91 (ok 100km) uzyskałem wynik, o ile dobrze pamiętam 3,5l/100km, (Prius 3). Dodam że specjalnie się nie zaginałem na wynik, jechałem w kolumnie aut, i odpowiednio odejmowałem lub dodawałem gaz, (nie siedziałem nikomu na dup...e, tak jak niektóre mózgi czynią)
Rowerzyści cię nie wyprzedzali <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Grudnia 2020, 23:30:09 »
ja mam za blisko S-kę  i autostradę, którymi jeżdżę na co dzień ,to pewnie u mnie będzie auto więcej paliło. <taniec>

Tylko żebyś nie był rozczarowany jakie mają spalania ponad 120km/h. Przy 150km/h wyszło 10l. , przy 160km/h 12l. , a max. mi udało ponad 200km/h na liczniku (to są przekłamania że wychodzi ok. 195km/h według gps)  to już max. dało się spalić 17l. i więcej nie mogła wypić.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Grudnia 2020, 23:45:38 »

Tylko żebyś nie był rozczarowany jakie mają spalania ponad 120km/h. Przy 150km/h wyszło 10l. , przy 160km/h 12l. , a max. mi udało ponad 200km/h na liczniku (to są przekłamania że wychodzi ok. 195km/h według gps)  to już max. dało się spalić 17l. i więcej nie mogła wypić.

Wiem o tym ,kolega ma Rav hybrydę  od 4 lat i znam możliwości zużycia PB ,hybrydy przy szybkościach autostradowych .
Moje starsze Mercedesy też dużo palą ,ale nie ma to dla mnie znaczenia , liczy się przyjemność z jazdy.

Kupuję ,szukam Suva , i po jeździe testowej  Qashqai-jem  , Outlanderem, Mitsubishi Eclipse Cross, zdecydowałem się na Ravkę. A czy kupię to się okaże, szukam okazji i nie mam parcia że muszę zaraz mieć auto, najchętniej bym kupił nową Crv, ale ceny na razie grubo przekraczają 100tys
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl